Inzicht in het gezichtsvermogen op basis van de leeftijd begint met de erkenning dat je ogen voortdurend evolueren. Ongeacht de leeftijd blijven onze ogen ons venster op de wereld en moeten we er goed zorg voor dragen. We moeten elke fase van het leven en de bijhorende visuele capaciteiten analyseren om meer inzicht in ons gezichtsvermogen te verwerven. Zowel bij baby's, kinderen, jongeren en volwassenen zijn oogonderzoeken nodig om je ogen te beschermen.
Wat kenmerkt het gezichtsvermogen, hoe evolueert het en welke problemen manifesteren zich in elke levensfase van de geboorte tot de volwassenheid en later?
Een baby ontdekt zijn omgeving, hij heeft een zeer kort afstandszicht dat tijdens het eerste levensjaar geleidelijk ruimer wordt. Tijdens deze periode van visuele ontwikkeling is verhoogde waakzaamheid vereist voor:
Meer informatie: het gezichtsvermogen van baby's
Kinderen leren enorm veel op grond van wat ze zien. Hun gezichtsvermogen is cruciaal voor hun psychomotorische en sociale ontwikkeling. De eerste visuele problemen worden doorgaans ontdekt wanneer ze voor het eerst naar school gaan. Voor ze die grote stap zetten, is het belangrijk om aandacht te hebben voor het gezichtsvermogen van je kind. Problemen zoals amblyopie (ook wel 'lui oog' genoemd) moeten immers voor de leeftijd van 4 jaar worden behandeld.
Les hier het artikel over het gezichtsvermogen van kinderen
De tienerjaren is een periode die gekenmerkt wordt door vooral fysiologische veranderingen. Daarom moeten we jongeren enkele goede gewoonten bijbrengen om hun goede visuele gezondheid in stand te houden:
Het is de leeftijd waarop ze moeten leren hoe ze factoren kunnen herkennen die hun gezichtsvermogen bedreigen en hoe ze zich ertegen kunnen beschermen. Het is ook de leeftijd waarop een visuele correctie met contactlenzen kan gebeuren.
Om inzicht te verwerven in je gezichtsvermogen tussen 12 en 17 jaar is het belangrijk om minimum eenmaal per jaar een volledig oogonderzoek te ondergaan. Het is immers vaak in deze periode dat zich de eerste refractieve problemen en vooral myopie manifesteren.
Meer informatie: het gezichtsvermogen van jongeren
Tijdens deze periode blijft het gezichtsvermogen meestal stabiel, maar omstreeks de leeftijd van 45 jaar kan presbyopie voor het eerst opduiken. Follow-up is vooral belangrijk voor bril- en lenzendragers, ook al moeten we oog blijven hebben voor eventuele ongemakken, pijn en andere kwaaltjes. Tussen 18 en 64 jaar is het raadzaam om om de twee jaar een oogonderzoek te ondergaan.
Meer informatie: het gezichtsvermogen van volwassenen
Vanaf de leeftijd van 45 jaar beginnen je ogen te verouderen. Eerst verliest je lens aan soepelheid en naarmate je leeftijd vordert, boeten andere delen van je ogen aan efficiëntie in of worden ze vatbaarder voor aandoeningen. Ouderen lopen meer risico op onomkeerbare oftalmologische gevolgen en op blindheid. Aandoeningen zoals LMD (leeftijdsgebonden maculatiedegeneratie) of cataract komen vaker bij ouderen voor. Daarom is het belangrijk om je in deze fase van je leven regelmatig door een erkend arts te laten onderzoeken.
Meer informatie: het gezichtsvermogen van ouderen