Top
top

donjon_lestroublesdelavision_01_HD

Gezichtsproblemen:
Wat u absoluut moet weten

Vermindering van dichtbij zien of verzien, wazig, dubbel of vervormd zicht, vermoeide ogen enz. Er zijn heel wat gezichtsproblemen met verschillende oorzaken en zeer uiteenlopende symptomen. Elk geval vereist individuele zorg. Wat zijn de oorzaken en symptomen van een gezichtsprobleem? Hoe behandelt u ze? We geven u uitleg over de belangrijkste gezichtsproblemen

main

Wat zijn de symptomen van een gezichtsprobleem?

Ze variëren afhankelijk van de oorsprong, maar ook van de persoon die eraan lijdt. 

Hierna de belangrijkste signalen en symptomen die wijzen op een gezichtsprobleem:

 • wazig of minder goed zicht
 • verminderd gezichtsveld
 • dubbel zicht
 • oogpijn
 • grote schemering voor de ogen
 • rode ogen
 • geïrriteerde ogen of ogen die warm aanvoelen
 • het zien van lichtflitsen
 • plotseling verlies van gezichtsvermogen
 • hoofdpijn
 • nekpijn

Wat is een gezichtsprobleem?

Iedere visuele beperking die of elke probleem dat een persoon ervaart, is een gezichtsprobleem. We kunnen gezichtsproblemen onderscheiden op basis van hun oorsprong. We hebben het dan over:

 • Oogrefractie-aandoeningen of ametropie: bijziendheid, verziendheid, astigmatisme, presbyopie
 • Binoculair gezichtsproblemen: strabisme, functionele amblyopie
 • Problemen met ergonomie of visuele hygiëne (bv.: Digital Eye Strain)
 • Pathologische aandoeningen en oogtrauma's.

Refractiestoornissen of ametropie

De eenheid die wordt gebruikt om ametropie te kwantificeren is de dioptrie (ẟ). De oorzaken van ametropie zijn talrijk. Ze verstoren het accommodatievermogen van het oog.

Hierna de 4 belangrijkste vormen van ametropie:

 • Bijziendheid: Bijziendheid wordt gekenmerkt door een wazig verzicht. Bij een bijziend oog worden beelden van verre objecten scherpgesteld voor het netvlies wanneer de 'focus', de accommodatie van het oog verslapt.

Zie het artikel over bijziendheid.

 • Presbyopie: Presbyopie is een verstoring van het zicht dichtbij. Het accommodatievermogen van een presbyopisch oog is onvoldoende om van dichtbij te zien. Presbyopie manifesteert zich vaak rond de leeftijd van 40 jaar.

Zie het artikel over presbyopie.

 • Verziendheid: hypermetropie wordt ook gekenmerkt door wazig zicht dichtbij. Bij een verziend oog zijn beelden van verre objecten bovendien gericht op de achterkant van het netvlies, wanneer de accommodatie verslapt; Het oog moet dus ook een accommodatie-inspanning leveren om naar een ver object te kijken.

Zie het artikel over hypermetropie.

 • Astigmatisme: bij een astigmatisch oog is het beeld van een object niet één enkel punt. Daarom worden objecten wazig gezien. Bij uitgesproken vormen van astigmatisme is zelfs dubbel zicht of monoculaire diplopie

Zie het artikel over astigmatisme.

Meer informatie: Refractiestoornissen

weetje

Oogziekten of -afwijkingen

Er zijn heel wat oogpathologieën. In Frankrijk gaat het vooral om cataract (vertroebeling van de lens), diabetische retinopathie, glaucoom en maculaire degeneratie (inclusief LMD). Elke pathologie kan het gezichtsvermogen op een specifieke manier beïnvloeden: wazig of dubbel zicht, oogpijn, fotofobie (verhoogde gevoeligheid voor licht), verlies van gezichtsveld enz. Het dragen van een corrigerende bril verhelpt deze symptomen niet altijd.
Afhankelijk van de pathologie kunnen visuele problemen permanent of van voorbijgaande aard zijn. Zo kan door chirurgische verwijdering van een cataract een goede gezichtsscherpte worden herwonnen.

Ontdek ons dossier Visuele aandoeningen en oogziekten

Leeftijdsgebonden oogpathologieën

Met de leeftijd neemt de prevalentie van bepaalde oogpathologieën toe. Dit is bijvoorbeeld het geval bij maculaire degeneraties (inclusief LMD). Het gezichtsvermogen verandert naargelang de levensfasen en kan dus ook tijdens de kindertijd of tijdens de zwangerschap veranderen.

Meer informatie: Inzicht in het gezichtsvermogen op basis van leeftijd

Welke behandelingen kunnen visuele problemen verhelpen?

Elke behandeling hangt af van de oorsprong en aard van de visuele stoornis. Daarom is het belangrijk om een professional te raadplegen om voor elk specifiek geval een aangepaste oplossing te vinden. Afhankelijk van het soort symptomen, hun min of meer voorbijgaande aard en het bekende therapeutische arsenaal, kan een visuele stoornis zoals cataract definitief worden behandeld of een langdurige follow-up vereisen. De oogarts beslist over de frequentie van de follow-up.

Behandeling van refractieve problemen, ametropie

Als het een visuele refractieve stoornis of ametropie betreft, wordt een passende correctie voorgeschreven om het probleem te behandelen door een bril of contactlenzen op sterkte te dragen. Het eerste voorschrift voor een bril of contactlenzen moet door de oogarts gebeuren. Die kan naargelang de diagnose ook refractieve chirurgie voorstellen.

Behandeling van binoculaire gezichtsproblemen

Als het een binoculair visueel probleem betreft of een probleem met de coördinatie van de twee ogen, wordt grondig gezocht naar de oorzaak van deze aandoening. Die kan te wijten zijn aan een ametropie die te lang niet is gecorrigeerd of aan spierzwakte. In dat geval wordt een orthoptisch onderzoek voorgeschreven. Afhankelijk van de resultaten kan orthoptische revalidatie, het dragen van prisma's of zelfs medicamenteuze of chirurgische behandeling worden aanbevolen.

Behandeling van visuele gezondheidsproblemen

Iedere oogzorgspecialist mag signalen of symptomen van houdingproblemen, ergonomische problemen en problemen met de visuele gezondheid onderzoeken. De opticien mag ook advies geven over de juiste geometrie van lenzen. Zo zijn er bijvoorbeeld alternatieven voor progressieve glazen voor personen met presbyopie die beeldschermwerk verrichten.

Ontdek ons dossier over Digital Eye Strain

Behandeling van oogpathologieën of -trauma’s

Als het visueel probleem verband houdt met een pathologie of trauma, zal de oogarts alle onderzoeken uitvoeren die hem toelaten om zijn medische diagnose te stellen. Vervolgens stelt hij de gepaste behandeling (medisch of chirurgisch) voor en multidisciplinaire zorg wanneer dit nuttig kan zijn.

Welk visueel probleem ook verantwoordelijk is voor slecht zicht, een oogonderzoek bij een oogarts is essentieel voor u een voorschrift voor optische correctie overweegt.

Vind eenvoudig een opticien bij u in de buurt

De opticiens zero-concession zijn toegewijde opticiens, echt onafhankelijke professionals die zich hebben verenigd. Zij verdedigen een beroepsethiek zonder compromissen, gemeenschappelijke waarden en specifieke expertise op het vlak van visuele gezondheid, volledig in het belang van hun klanten, los van modetrends en economische of externe druk.

Met de Opticiengids vindt u zo de dichtstbijzijnde opticien.

Zoek een opticien bij u in de buurt

De Opticiens uit overtuiging zijn toegewijde opticiens, echte onafhankelijke professionals die zich hebben verenigd en die een compromisloze beroepsethiek, gemeenschappelijke waarden en geavanceerde visuele gezondheidsexpertise verdedigen, in het ware belang van hun klanten, ongeacht de mode, economische of externe druk.
Zoek in de lijst met opticiens de dichtstbijzijnde opticien.

Zie de gids met opticiens