Top
top

Alles-over-brillen

Alles over brillen

Brillen op sterkte, zonnebrillen, therapeutische instrumenten of modeaccessoires: brillen zijn niet weg te denken uit ons dagelijks leven.  Hoelang bestaan ze echter al?  Hebben ze een ontwikkeling doorgemaakt en gebeurt dit ook nu nog?  Hoe worden ze gemaakt?  Hoe kies ik een bril?  In dit dossier kom je alle geheimen over brillen te weten.

main

Waarom een bril dragen?

Oorspronkelijk was een bril bedoeld om een visueel defect et corrigeren. Nu worden brillen om heel uiteenlopende redenen gedragen!  Van brillen op sterkte tot speelse brillen over multifunctionele brillen van de toekomst: ontdek hier alle huidige en toekomstige toepassingen van brillen.

De verschillende toepassingen van brillen

De ster aan het brillenfirmament:  de zonnebril

 Zonnebrillen, een modeaccessoire dat is uitgegroeid tot een echte hoeder van onze visuele gezondheid, zijn een markt op zich. Hoe pas je ze aan je levensstijl, aan de gebruiksomstandigheden en aan je look?

Zonnebrillen

De brillenbranche en haar marktaandeel

De geschiedenis van optica en brillen

Hoe en wanneer ontstonden brillen?  Van hun oorsprong tot de werken die ze inspireerden; hier kom je alles over hun geschiedenis te weten:

De brillenmarkt in Frankrijk

In Frankrijk is het zwaartepunt van de brillenindustrie gevestigd in Morez, de hoofdstad van de Franse brillenproductie, en in Oyannax in Ain, gespecialiseerd in de productie van kunststofmonturen.

  • Wie zijn de andere spelers in deze branche in Frankrijk? Hoeveel brillen worden er in ons land jaarlijks verkocht?
  • Hoe zwaar weegt de sector in omzet en banen?
  • Hoeveel opticiens en oogartsen zijn er in Frankrijk?
  • Hoe heet de grote jaarlijkse vakbeurs?
  • En nog veel meer

De wereldwijde brillenmarkt

In de meeste ontwikkelde landen profiteert de optische markt van vroege screening en vergoedingen die worden geboden door ziektekostenverzekeringen en aanvullende ziektekostenverzekeringen. Hoe groot is de wereldwijde omzet echter?  Wie zijn de marktleiders in deze branche?  Welke landen zijn het beste uitgerust en bieden de beste zorg?

Hoe worden brillen gemaakt?

Een bril is instrument dat via een montuur glazen met elkaar verbindt. Hierna kom je te weten hoe alle onderdelen worden gemaakt.

Het montuur

Monturen hebben een hele evolutie doorgemaakt: van een lorgnon met één en vervolgens twee glazen, over de neusknijper en de lorgnettes zijn monturen nu uitgegroeid tot een echt modeaccessoire.  Monturen bestaan uit houders en twee veren. In dit dossier kom je alle te weten over vormen en materialen en over de meest buitenissige monturen.

Brilmonturen

Brillenglazen

Brillenglazen zijn een essentieel onderdeel van een bril. Ze kunnen unifocaal, multifocaal of progressief zijn en worden gemaakt van organische of minerale materialen. Ze kunnen behandeld worden, zodat ze minder snel vuil, sterker of verfijnder worden. We vertellen je er alles over in ons dossier over brillenglazen.

Brillenglazen

Hoe kies ik een bril?

Het optisch marktaanbod is enorm. Er zijn merkmonturen, merkglazen, uiteenlopende prijzen, verschillende plekken waar je een bril kunt kopen, je kunt kiezen voor een bril die in Frankrijk is gemaakt of voor een milieuvriendelijk exemplaar enz. Om je op weg te helpen, klik hier.

Brillenmerken

De modebranche drukt al ettelijke jaren haar stempel om de optische markt. Wat zijn de meeste trendy merken?  Welke hebben hun stempel op de geschiedenis van de optica gedrukt?  Ga je voor een trendy of een tijdloze look? Bij ons vind je altijd de juiste bril.  Onze beste tips tot nu toe:

De prijs van een bril

Hoeveel kost een bril?  Hoeveel betaal ik zelf?  Waarom meer betalen voor glazen van een betere kwaliteit?  Wat is het aandeel van het montuur in de totale kostprijs van mijn bril? Ben je het noorden even kwijt?  Geen nood! Wij helpen je hier verder:

Brilaccessoires

Als je je ideale bril hebt gevonden, is het belangrijk om te weten hoe je er zorg voor moet dragen.  De volgende accessoires helpen je om je bril te onderhouden of om hem eenvoudiger elke dag te gebruiken.  Fabrikanten zijn erg vindingrijk in het aanbieden van originele gadgets, de enen al nuttiger dan de anderen.  Je komt er alles over te weten in dit dossier

Je bril onderhouden

Hou je van je bril?  Vergeet dan niet om er goed voor te zorgen.  Zelfs als je bril een versterkende behandeling heeft gekregen, blijft die kwetsbaar, terwijl je hem elke dag nodig hebt.  Draag er dus goed zorg voor en maak je bril op de juiste manier schoon.

Zoek een opticien bij u in de buurt

De Opticiens uit overtuiging zijn toegewijde opticiens, echte onafhankelijke professionals die zich hebben verenigd en die een compromisloze beroepsethiek, gemeenschappelijke waarden en geavanceerde visuele gezondheidsexpertise verdedigen, in het ware belang van hun klanten, ongeacht de mode, economische of externe druk.
Zoek in de lijst met opticiens de dichtstbijzijnde opticien.

Zie de gids met opticiens