Top
top

Alles-over-zonnebrillen

Alles over zonnebrillen 

De mooie dagen komen eraan en dan is het weer tijd voor een zonnebril! Die wordt vaak als een modeaccessoire aanzien, maar is in eerste instantie bedoeld om ons tegen de zon en tegen de blikken van anderen t beschermen!  Waarom moet je je ogen tegen de zon beschermen?  Wat heeft een zonnebril nog meer te bieden dan bescherming tegen de zon?  Hoe kies ik de juiste zonnebril?

main

Zonnebrillen om onze ogen te beschermen

Zonnebrillen bestaan al sinds de prehistorie! De Inuit beschermden zich ermee tegen de sneeuw. De Romeinen gebruikten smaragden om in de oudheid naar spektakels in de zon te kijken.  De dogen in Venetië beschermden zich tegen weerkaatsingen van de zon op het Canal Grande met getint Muranoglas gevat in een montuur.

Waarom is de zon schadelijk voor onze ogen?

Sinds het begin der tijden zagen mensen in dat ze hun ogen tegen de zon moesten beschermen. Maar waarom precies?  Heeft het enkel te maken met comfort?  Wat zijn de gevolgen van blootstelling aan de zon voor onze ogen?

Schadelijke uv-stralen voor het gezichtsvermogen

Zonlicht bestaat uit drie soorten uv-stralen:  uv A, uv B en uv C.

  • Uv C-stralen worden tegengehouden door de ozonlaag. Door de staat van die ozonlaag zijn sommige delen van de wereld wel blootgesteld aan uv C-stralen.  In de meeste gevallen vormen ze op Aarde echter geen bedreiging voor onze ogen.
  • Uv B-stralen worden door de ooglens tegengehouden.  Omdat die ooglens verandert naarmate we ouder worden, worden die stralen minder goed gefilterd.
  • Uv A-stralen zijn het gevaarlijkst voor onze ogen. Ze gaan door het hoornvlies en vervolgens door de ooglens en kunnen het netvlies bereiken.

Schadelijke weerkaatsing voor de ogen

De weerkaatsing via water, zand of sneeuw verhoogt de schadelijke effecten van uv stralen. Sneeuw weerkaatst bijvoorbeeld 80 % van de uv stralen, zand 20 %.

Wat zijn de gevolgen van blootstelling van de ogen aan uv?

Het hoornvlies absorbeert een deel van de uv stralen. Vervolgens is het aan de ooglens om het netvlies te beschermen. Hoewel de cellen van deze organen zich voortdurend vernieuwen, zijn de risico's zonder zonnebril groot. Een te sterk of te lange blootstelling aan uv stralen kan leiden tot:

  • zonnebrand van de oogleden
  • ontsteking van het hoornvlies of fotokeratitis
  • verbranding van het bindvlies, fotoconjunctivitis genaamd
  • laesie van het bindvlies die het hoornvlies, het pterygium of vleugelvlies kan aantasten
  • cataract als de ooglens te zwaar wordt belast.

Na verloop van tijd verzwakken de cumulatieve effecten van de zon op de ogen het gezichtsvermogen en kunnen ze andere oogaandoeningen veroorzaken (bijvoorbeeld repetitieve conjunctivitis).

Een zonnebril om je tegen blikken van anderen te beschermen

De belangrijkste taak van een zonnebril is om je te beschermen tegen de schadelijke effecten van de zon op je ogen. Sinds de 12e eeuw wordt die echter ook gebruikt om je emoties te verbergen. In die tijd droegen rechters en ondervragers in Japan een donker gekleurde bril om niets van hun gevoelens bloot te geven. Hetzelfde geldt vandaag nog steeds voor pokerspelers!

Zonnebrilmerken: van bescherming tot blootstelling

Het eerste brillenmerk ontstaat in 1917 in Italië: Persol. De Persol-zonnebril, een creatie van opticien Guiseppe Ratto, groeit al snel uit tot een accessoire dat door alle sterren wordt gedragen.   Achter hun bril met getinte glazen leren beroemdheden om zich te beschermen tegen de blikken van anderen. Door hun keuze en de media-aandacht voor hun imago, worden merken als Ray-Ban, Gucci, Dior of Oakley bekend en groeien ze uit tot modeaccessoires, die je draagt met Jimmy Choo, Yves Saint Laurent, Ralph Lauren enz. !

 Meer informatie: Wat zijn de beste zonnebrilmerken? (binnenkort beschikbaar)

4 tips voor het kiezen van een zonnebril

Er bestaan veel soorten monturen, merken en ook glazen voor zonnebrillen. Hoe kies je daaruit?  Hoe kies je een zonnebril die bij je past en die je beschermt?

1) Bescherming tegen de zon die bij mijn levensstijl past

De belangrijkste rol van een zonnebril is het filteren van de uv stralen die onze ogen bereiken. Straling van de zon en ons natuurlijk vermogen om die te filteren, hangen af van onze leefomgeving en van onze leeftijd.

Beschermingsindexen voor zonnebrillen

Er zijn vier categorieën beschermingsindexen.  Die indeling beantwoordt aan de norm CE, NF ISO 12312-1 en laat toe om de filtercapaciteit van je zonnebril te kiezen in functie van je leefomgeving en je activiteiten.  Opgelet: de min om meer donkere kleur van de glazen heeft niets te maken met het beschermingsniveau tegen uv stralen.

Hoe weet ik of een zonnebril de juiste beschermingsindex heeft?

Om zeker te zijn dat je zonnebril afdoende tegen uv stralen beschermt, ga je na of er een sticker op je bril is aangebracht met de vermelding '100 % uv' of 'uv 400'.

weetje

CE-kenteken

Ga ook na of het CE-kenteken op je bril voorkomt:  dat duidt in combinatie met een percentage aan hoeveel licht de glazen doorlaten naar je ogen. CE duidt dus het beschermingsniveau aan.

  • CE 4: meer dan 92 % van het licht wordt geabsorbeerd
  • CE 3: 82 % tot 92 % van het licht wordt geabsorbeerd
  • CE 2: 57 % tot 82 % van het licht wordt geabsorbeerd
  • CE 1: 20 % tot 57 % van het licht wordt geabsorbeerd
  • CE 0: minder dan 20 % van het licht wordt geabsorbeerd

 Meer informatie: De kwaliteit van zonnebrillen (binnenkort beschikbaar)

Zonnebrillen aangepast aan mijn gezichtsvermogen

Je kunt ook een zonnebril op sterkte krijgen! Ze bieden echter ook filters en behandelingen voor een maximaal comfort:  polariserende glazen, fotochromatische glazen. Jouw opticien zero-concession staat je bij om de zonnebril samen te stellen die bij je past.

Meer informatie: Corrigerende zonnebril (binnenkort beschikbaar)

2) Een zonnebrilvorm die bij mijn gezicht past

Als je de beschermingsindex van je glazen hebt gekozen, is het tijd om je zonnebrilmontuur te kiezen.  Ga je voor een trendy oversized bril, een elegante bril met tijdloze lijnen en materialen of kies je voor optimale bescherming bij het sporten? Hoe dan ook benadrukken sommige vormen meer de rondingen van je gezicht dan andere.

Hier kun je binnenkort meer lezen over welke monturen het beste bij de vorm van je gezicht passen. Schoonheidsverzorging

3) Een zonnebrilprijs aangepast aan mijn budget

Je vindt kwaliteitsvolle zonnebrillen voor uiteenlopende prijzen! Je kunt vallen voor een zonnebril van een bepaald merk of met een legendarische vorm. Dat mag je er echter niet van weerhouden om nog meer zonnebrillen in huis te halen die passen bij een bepaalde look, op voorwaarden dat de kwaliteit van de glazen goed is! Heel wat optiekzaken bieden zonnebrillen op sterkte aan of tegen aantrekkelijke prijzen, afhankelijk van promoties; je hoeft dus geen risico's te nemen door een zonnebril bij een discounter te kopen die niet aan de kwaliteitseisen voldoet en die niet altijd goedkoper is dan in een speciaalzaak.

Binnenkort beschikbaar ➣ Wat zijn goedkope zonnebrillen waard?

4) Doe jezelf een plezier en zorg voor jezelf met een zonnebril

Door te letten op beschermingsindexen en het CE-kenteken bescherm je de gezondheid van je ogen. Er rest je nu enkel nog om te kiezen voor een bril die 'leuk' en 'comfortabel' is.  

Zoek een opticien bij u in de buurt

De Opticiens uit overtuiging zijn toegewijde opticiens, echte onafhankelijke professionals die zich hebben verenigd en die een compromisloze beroepsethiek, gemeenschappelijke waarden en geavanceerde visuele gezondheidsexpertise verdedigen, in het ware belang van hun klanten, ongeacht de mode, economische of externe druk.
Zoek in de lijst met opticiens de dichtstbijzijnde opticien.

Zie de gids met opticiens