Top
top

donjon_testersavue_chapeau_HD

Je gezichtsvermogen testen

Het oog is een wonderbaarlijk, maar kwetsbaar orgaan en goed zien is levensbelangrijk. Omdat je gezichtsvermogen met de leeftijd evolueert, is het belangrijk om het regelmatig te controleren. In dit grote dossier leggen we je uit hope je je gezichtsvermogen bij een oogzorgprofessional kunt testen of hoe je hier zelf gratis en online een oogtest kunt doen. De verschillende oogtesten hebben hierna voor jou geen geheimen meer!

main

Een visustest doen

Dit is alles wat je moet weten om met of zonder de hulp van een professional een visustest te doen. Hoe vaak en wanneer moet ik die doen? Wat kunnen deze tests aan het licht brengen en wat moet ik doen als visusstoornissen worden vastgesteld?

Wanneer moet ik mijn gezichtsvermogen laten testen ?

Je ogen en de kwaliteit van je gezichtsvermogen evolueren voortdurend. Het is belangrijk om je gezichtsvermogen te laten controleren, zeker op bepaalde cruciale leeftijden, wanneer bepaalde stoornissen zoals presbyopie vaker voorkomen dan voorheen. Welke zijn die cruciale leeftijden? Welke aandoeningen komen het vaakst bij welke leeftijdscategorie voor? Welke controles kun je uitvoeren om ze op te sporen?

Op welke leeftijd en waarom moet je je gezichtsvermogen testen?

Je gezichtsvermogen evolueert je hele leven lang. Visusstoornissen waaraan je mogelijk lijdt, zoals hypermetropie, bijziendheid of zelfs presbyopie, zullen wellicht muteren. Je gezichtsscherpte kan afnemen, waardoor je correctie moet worden aangepast. Bepaalde aandoeningen kunnen optreden.

Om die veranderingen op te sporen, is het noodzakelijk om regelmatig een visustest uit te voeren. Met welke regelmaat moet je je oogprestaties laten onderzoeken? Hoe test je die? Moet je noodzakelijk bij een oogzorgprofessional langs en bij welke precies?

Hoe vaak moet je je gezichtsvermogen controleren?

Oogvermoeidheid, lichtflitsen, wazig zicht, plotse visusproblemen enz. Hoewel ze onschuldig lijken, kunnen deze symptomen ernstige gevolgen hebben. Moet je een arts raadplegen zodra je ooghinder ervaart? Bij welke visusstoornissen moet je dit zeker doen? Op welke oogzorgprofessional moet je bij welk vastgestelde probleem een beroep doen?

Wat moet je doen bij visusstoornissen?

Hoe kun je je gezichtsvermogen testen?

Hoewel je bepaalde snelle basisonderzoeken zelf thuis kunt uitvoeren, moet je voor een visuscontrole een beroep doen op een opticien, optometrist of oogarts. Deze oogzorgprofessionals beschikken over de nodige kennis en apparatuur om dit te doen en kunnen je gezichtsvermogen nauwkeurig onderzoeken. Ze kunnen bijvoorbeeld je kleurenzicht controleren om zeker te zijn dat je niet kleurenblind bent, evenals je driedimensionaal zicht of de grootte van je gezichtsveld. Hoe kun je je gezichtsvermogen laten testen? Hoe verloopt een oogonderzoek? Wanneer moet je een oogonderzoek laten uitvoeren? Welke tests voert een oogzorgprofessional tijdens een oogonderzoek uit?

Het oogonderzoek bij een oogzorgprofessional

Hoe kun je zelf je gezichtsvermogen testen?

Hoewel visusstoornissen zoals bijziendheid, astigmatisme of presbyopie het voorwerp moeten uitmaken van een nauwkeurige medische diagnose en rigoureuze ondersteuning door een oogzorgprofessional, kunnen ze ook worden vastgesteld door de persoon die er last van met een online oogtest die je thuis kunt uitvoeren. Deze online oogtests zijn gebruiksvriendelijk en ludiek, meestal gratis en laten toe om heel wat visuele prestaties snel te evalueren. Welke oogaandoeningen kun je met deze tests opsporen? Hoe verloopt een online oogtest? Waar vind ik er één of kan ik er één doen?

Online oogtest: welke visusstoornissen kun je ermee opsporen?

Iedereen met een computer, smartphone of tablet kan zelf thuis zijn gezichtsscherpte en andere visuele prestaties controleren met een online oogtest. Hoe betrouwbaar zijn deze onderzoeken op het internet? Kan een online oogtest een raadpleging bij een arts vervangen? Onder welke voorwaarden moet deze test worden afgelegd? Hoe moet je de resultaten interpreteren?

Hoe betrouwbaar zijn online oogtests?

Doe de oogtest

Ontdek de oogtesttool die de Opticiens uit Overtuiging je gratis ter beschikking stellen en laat je stap voor stap begeleiden.

Zoek een opticien bij u in de buurt

De Opticiens uit overtuiging zijn toegewijde opticiens, echte onafhankelijke professionals die zich hebben verenigd en die een compromisloze beroepsethiek, gemeenschappelijke waarden en geavanceerde visuele gezondheidsexpertise verdedigen, in het ware belang van hun klanten, ongeacht de mode, economische of externe druk.
Zoek in de lijst met opticiens de dichtstbijzijnde opticien.

Zie de gids met opticiens