Top
top

hoe-vaak-en-bij-wie-laat-je-je-gezichtsvermogen-het-beste-testen

Hoe vaak en bij wie laat je je gezichtsvermogen het beste testen?

Je gezichtsvermogen evolueert je hele leven lang: hoe vaak moet je het laten controleren? Wanneer moet je zelf een gezichtstest doen of een oogonderzoek bij een opticien of een oogarts? Hoe vaak?

main

Waarom het belangrijk is om je gezichtsvermogen te testen

  1. Als je gezichtsvermogen normaal is, is het belangrijk om na te gaan of het nog normaal is en regelmatig te controleren of er eventuele gezichtsproblemen opduiken. Je hoeft hiervoor geen afspraak te maken met een oogzorgprofessional: met een doe-het-zelf-oogtest zijn frequente en snelle controles mogelijk.
  2. Ben je verziend, astigmatisch, presbyoop of bijziend en draag je al contactlenzen of een bril, moet je nagaan of je gezichtsvermogen sinds de aankoop ervan niet is geëvolueerd.

De vraag die je je moet stellen is: voldoet mijn optische correctie nog?

Een online oogtest is een eerste stap om je gezichtsvermogen te controleren voor je bij je opticien een grondiger oogonderzoek laat doen. Het spreekt voor zich dat je je gezichtsvermogen moet laten controleren voor je een andere bril of contactlenzen neemt, gewoon om de juiste correctie te kiezen.

Hoe vaak moet je bij een oogarts een oogonderzoek laten uitvoeren?

Naast de oogtests die je zelf uitvoert of de controle die je opticien doet voor je een nieuwe bril of contactlenzen neemt, is het raadzaam om je ogen geregeld door een oogarts grondig te laten onderzoeken, minimaal:

  • Tot de leeftijd van 45 jaar: een oogonderzoek om de 5 jaar (en als je ogen niet op school of op het werk worden gecontroleerd: om de 3 jaar).
  • Van 45 tot 65 jaar: een controleafspraak om de 2 of 3 jaar.
  • Na 65 jaar: om de 2 jaar.
  • Als je een bijzondere aandoening hebt, kan je oogarts je vragen om hem vaker te raadplegen.

Als je wilt weten voor welke aandoening of gezichtsprobleem je aandacht moet hebben op welke leeftijd, of als je wilt weten hoe een online oogtest of een grondig oogonderzoek bij de opticien verloopt.

Zoek een opticien bij u in de buurt

De Opticiens uit overtuiging zijn toegewijde opticiens, echte onafhankelijke professionals die zich hebben verenigd en die een compromisloze beroepsethiek, gemeenschappelijke waarden en geavanceerde visuele gezondheidsexpertise verdedigen, in het ware belang van hun klanten, ongeacht de mode, economische of externe druk.
Zoek in de lijst met opticiens de dichtstbijzijnde opticien.

Zie de gids met opticiens