Top
top

Contactlenzen

Contactlenzen

Voor je beslist of je kiest voor een zichtcorrectie met contactlenzen, of je toegeeft aan je drang om de kleur van je ogen te veranderen, bekijken we eerst wat contactlenzen precies zijn, wat ze te bieden hebben en voor wie ze geschikt zijn.

main

Wat is een contactlens?

Contactlenzen zijn in eerste instantie bedoeld om je zicht te corrigeren. Het gaat om een dun membraan dat je op je oog aanbrengt. Ze kunnen een visuele stoornis corrigeren, de vorm van het hoornvlies veranderen of de kleur van je ogen wijzigen.

Wanneer kies je voor contactlenzen?

Zomaar, om je mooier en vrijer te voelen, om een gezichtsveld te hebben dat niet door een montuur wordt beperkt, om niet langer gehinderd te worden door aandampende of vuile brillenglazen of om niet langer voortdurend naar je bril te moeten zoeken. Contactlenzen lossen heel wat verwachtingen in en voldoen in vele situaties.

Contactlenzen: wie heeft er baat bij?

Kun je te jong zijn om contactlenzen te dragen? Of te oud? Wat zijn de gebruiksbeperkingen van contactlenzen?

Sommige visuele stoornissen moeten zo snel mogelijk met contactlenzen worden gecorrigeerd, maar doorgaans wordt een minimumleeftijd van 13 jaar voor correctie met contactlenzen vooropgesteld. Je bekijkt dus best geval per geval in overleg met je oftalmoloog of een correctie met contactlenzen aangewezen is.

Hoe kies je contactlenzen?

Er bestaan heel veel verschillende soort contactlenzen: ze worden ingedeeld volgens toepassing, correctie, vervangingstermijn, kleuren en materialen. De beste keuze afhankelijk van het comfort dat je wilt, van je esthetische verwachtingen en van je levensritme, maak je met de hulp van een professional op het gebied van visuele gezondheid.

Bestaat er zoiets als een 'lenzenkapitaal'?

In tegenstelling tot een 'zonnekapitaal' bestaat er strikt genomen geen 'lenzenkapitaal'. Je moet wel enkele regels op het gebied van hygiëne in acht nemen, zodat je ogen lenzen zo lang mogelijk verdragen. De meeste complicaties gelinkt aan het gebruik van contactlenzen zijn immers een gevolg van fouten bij het manipuleren of reinigen van contactlenzen. Je moet tot slot je contactlenzen regelmatig vervangen om een zo groot mogelijk comfort te garanderen voor je ogen die aan verandering onderhevig zijn. Een nieuwe werkomgeving, hormonale veranderingen of een ander klimaat kunnen al volstaan als aanleiding dat je ogen contactlenzen niet meer verdragen.

Mag ik make-up dragen met contactlenzen?

Zoals steeds moet je bepaalde regels op het gebied van hygiëne en een aantal voorzorgsmaatregelen in acht nemen als je contactlenzen draagt. Die beletten echter niet dat je make-up draagt. Het volstaat dat je je contactlenzen inbrengt voor je je ogen opmaakt. Vermijd ook te vluchtige producten die in je ogen kunnen terechtkomen (te fijn poeder of oogpotloodlijntjes op de binnenrand van je ogen). Verwijder je contactlenzen voor je je make-up verwijdert. 

Conseil

Een algemene regel is dat je beter niet in je ogen wrijft als je contactlenzen draagt.

Heb ik een voorschrift voor contactlenzen nodig?

JA Om zeker te zijn dat je de juiste correctie hebt, heb je een geldig voorschrift nodig voor een bril of contactlenzen. Als je oftalmoloog contactoloog is, kan hij de nodige test doen om te bepalen welk type lenzen het beste geschikt is voor jouw unieke ogen. Je kunt een paar testlenzen krijgen en die dan volgens je gevoel bijsturen, zodat ze perfect aan je behoeften voldoen.

Contactlenzen vervangen

Omdat ogen en lenzen een dicht en delicaat geheel vormen, blijven ze minder lang goed dan een bril. Zolang ze geldig zijn, kan je opticien je contactlenzen vervangen en hun correctie aanpassen (net zoals met een bril). Hij mag een refractieonderzoek uitvoeren om eventueel de correctiesterkte van de contactlenzen (of de bril) aan te passen.  In tegenstelling tot een bril mag een opticien echter niet de andere lensparameters wijzigen: hij mag enkel de correctie aanpassen (mits voorlegging van het oorspronkelijke, nog geldige voorschrift).

Hoelang is een lensvoorschrift geldig?

De geldigheidsduur van een voorschrift voor contactlenzen hangt af van de leeftijd van de patiënt:

  • een voorschrift voor contactlenzen voor kinderen jonger dan 16 jaar blijft 1 jaar
  • Een voorschrift voor contactlenzen voor personen ouder dan 16 jaar is 3 jaar geldig, tenzij de oftalmoloog anders beslist.

IMPLICATIES VAN DEZE GELDIGHEIDSDUUR

Contactologie evolueert voortdurend

Wetenschappelijk onderzoek laat toe om contactlenzen voortdurend te verbeteren. De materialen evolueren en door vaardigheden en informaticatoepassingen te kruisen, liggen vandaag met contactlenzen mogelijkheden binnen handbereik die gisteren nog sciencefiction leken.

Zoek een opticien bij u in de buurt

De Opticiens uit overtuiging zijn toegewijde opticiens, echte onafhankelijke professionals die zich hebben verenigd en die een compromisloze beroepsethiek, gemeenschappelijke waarden en geavanceerde visuele gezondheidsexpertise verdedigen, in het ware belang van hun klanten, ongeacht de mode, economische of externe druk.
Zoek in de lijst met opticiens de dichtstbijzijnde opticien.

Zie de gids met opticiens