Top
top

De werking van het oog en het gezichtsvermogen

Het zicht is het meest gebruikte van de vijf zintuigen en het oog is het belangrijkste orgaan. Je ogen maken het mogelijk om vormen en kleuren te onderscheiden en om onze omgeving te interpreteren door licht op te vangen en het vervolgens te analyseren, zodat we met onze omgeving kunnen interageren. Hoe werken onze ogen? Wat zijn de verschillende delen van een oog? Waardoor kunnen we zien? Hierna alles wat je over dit orgaan en de werkingsmechanismen van het gezichtsvermogen moet weten.

main

Hoe werken onze ogen en ons zicht?

Het oog is het belangrijkste gezichtsorgaan. Het capteert beelden en zet ze om in een elektrisch signaal dat naar de oogzenuw worden doorgestuurd. Dat signaal wordt vervolgens vertaald door de hersenen, ter hoogte van de visuele cortex, die de verwerkte beelden terugstuurt en ons in staat stelt om onze omgeving te interpreteren. 

Structuur en anatomie van het oog

Het bolvormige en holle orgaan wordt door zijn vorm ook oogbol genoemd.  Het oog zit in een botholte: de oogkas. Het oog met een diameter van ongeveer 25 mm, weegt circa 8 gram. De oogwand bestaat uit drie boven elkaar liggende lagen, ook wel tunica (vliezen) genoemd.

WEETJE

De drie 'lagen' van het oog

  • Het buitenste oogvlies (tunica externa) bestaat uit de sclera, het bindvlies en het hoornvlies.
  • De middelste ooghuid (tunica media) bestaat uit de choroidea, de iris, de pupil en de lens.
  • Het binnenste oogvlies (tunica interna) bestaat uit het netvlies, de macula, de fovea en de oogzenuw.

Het oog : anatomie van het gezichtsorgaan

De oogspieren

Het oog wordt in de oogkas op zijn plaats gehouden en in beweging gebracht door een geheel van 6 spieren die samen het oculomotorische systeem vormen. We onderscheiden twee verschillende soorten spieren in dit systeem:

  • de 2 schuine spieren (de onderste en bovenste schuine spier);
  • de 4 rechte spieren (de onderste rechte oogspier, de bovenste rechte oogspier, de binnenste rechte oogspier en de buitenste rechte oogspier).

Le système oculomoteur

Het traanstelsel: waar zijn tranen goed voor?

Om te kunnen functioneren, moet een oog gehydrateerd blijven en regelmatig worden gereinigd om geen last te hebben van onzuiverheden of deeltjes die erin terecht kunnen komen. Die dubbele functie van hydratatie en zuivering wordt waargenomen door de tranen. Ze worden geproduceerd en gekanaliseerd door het functioneren van een reeks organen die samen het traanstelsel vormen.

L'appareil lacrymal

 

Tranen bestaan voor 98 % uit water. Ze hebben echter ook als functie dat ze het hoornvlies 'voeden' door het te voorzien van de nodige stoffen en nutriënten.  Het traanstelsel is essentieel voor het goed functioneren van onze ogen

Hoe werkt ons zicht?

Hoewel de algemene werking van ons gezichtsvermogen wordt verklaard door de gezamenlijke en gecoördineerde werking van het oog, de oculomotorische spieren en het traanstelsel, zijn het de oogbol en zijn verschillende delen die strikt genomen aan de basis liggen van ons gezichtsvermogen.
De lens bundelt lichtstralen en stuurt ze naar het netvlies en zijn talloze fotoreceptoren, die via de oogzenuw een zenuwsignaal naar onze hersenen doorsturen. Die interpreteren de informatie zodat we ons een beeld van onze omgeving kunnen vormen.

Zoek een opticien bij u in de buurt

De Opticiens uit overtuiging zijn toegewijde opticiens, echte onafhankelijke professionals die zich hebben verenigd en die een compromisloze beroepsethiek, gemeenschappelijke waarden en geavanceerde visuele gezondheidsexpertise verdedigen, in het ware belang van hun klanten, ongeacht de mode, economische of externe druk.
Zoek in de lijst met opticiens de dichtstbijzijnde opticien.

Zie de gids met opticiens