Top
top

oogonderzoeken-bij-een-professional

Oogonderzoeken bij een professional

Door de gezondheid van je ogen goed te monitoren kun je problemen of aandoeningen van je ogen vermijden of snel behandelen. Hoe vaak moet ik mijn ogen laten testen? Bij welke oogzorgprofessional? Hoe verloopt een evaluatie van mijn gezichtsvermogen? Alles over oogtesten bij je opticien of oogarts.

main

Je gezichtsvermogen door een opticien of oogarts laten testen 

Waarom moet ik mijn gezichtsvermogen regelmatig laten testen?

In de kindertijd wordt het gezichtsvermogen vaak gecontroleerd tijdens de verplichte medische onderzoeken op school. Deze controles worden gebruikt om aandoeningen op te sporen die de ontwikkeling van het kind kunnen belemmeren. Op volwassen leeftijd is het raadzaam om deze onderzoeken voort te zetten, ook al is dit niet langer verplicht. Zo garandeer je je visueel comfort, spoor je verlies van visuele prestaties op en kun je soms 'sluipende' (zonder zichtbare symptomen) oogaandoeningen vaststellen.

Wie mag oogonderzoeken uitvoeren?

Meerdere oogzorgprofessionals mogen je gezichtsvermogen controleren: de opticien, de opticien-optometrist, de orthoptist en de oogarts. De oogarts is wel de enige die een behandeling van een aandoening en corrigerende instrumenten, lenzen of een bril kan voorschrijven.  Opticiens en orthoptisten mogen wel een voorschrift voor een corrigerende bril vernieuwen, zolang het voorschrift geldig is. 

Wanneer moet ik een oogonderzoek laten uitvoeren?

Als je geen visusstoornis hebt, laat een controle om de twee of drie jaar toe om de evolutie van je gezichtsvermogen te volgen. Als een visusstoornis wordt vastgesteld of in bijzondere werkomstandigheden (zoals intensief computerwerk) moeten deze controles jaarlijks plaatsvinden om de behandeling aan te passen. Deze controleonderzoeken vervangen geen medische raadpleging dat een must is wanneer je last hebt van je ogen, je gezichtsscherpte afneemt of je een ander ongemak of pijn ervaart die het symptoom kunnen zijn van een aandoening die zo snel mogelijk moet worden behandeld.

Welke tests onderga ik tijdens een oogonderzoek?

Tijdens oogcontroles worden verschillende visuele prestaties getest:

 1. De refractie die de gezichtsscherpte beoordeelt en het bij het vaststellen van aandoeningen zoals bijziendheid of hypermetropie;
 2. Het gezichtsveld dat de ruimte bepaalt die het oog kan zien;
 3. Het kleuronderscheid dat helpt bij het vaststellen van eventuele kleurenblindheid.

Tijdens het oogonderzoek gebruikt de oogzorgprofessional:

 1. een oftalmoscoop om het hoornvlies, de lens, het glasachtig lichaam, het netvlies, de oogzenuw en het oculair vaatstelsel te observeren. LMD, diabetes, hypertensie, cataract en netvliesloslating kunnen met dit toestel worden vastgesteld.
 2. een spleetlamp om het weefsel van en rond het oog te bestuderen, zoals de oogleden, het hoornvlies en het bindvlies. Dankzij een beweegbare lens kan met dit toestel ook worden vastgesteld of je glaucoom hebt of niet.
 3. een tonometer om de oogdruk te controleren. Dit toestel stuurt een luchtstraal naar het oog en meet de reactie van het hoornvlies.

Hoe verloopt een gezichtscontrole bij een oogzorgprofessional?

Hoewel elke oogzorgprofessional vrij kan bepalen hoe het onderzoek verloopt en het kan aanpassen op grond van de resultaten, verloopt de gezichtscontrole in grote lijnen als volgt:

 • een vraaggesprek of de ziektegeschiedenis; Deze fase is verre van triviaal, maar laat de oogzorgprofessional toe om een beeld te vormen van de voorgeschiedenis van een persoon, van zijn leef- en werkgewoonten en van de geneesmiddelen die de persoon eventueel neemt. Al deze factoren hebben immers een grote invloed op het gezichtsvermogen. Tijdens het gesprek wordt ingegaan op ongemakken, problemen of een afname van het gezichtsvermogen.
 • controle van de gezichtsscherpte, met en zonder correctie;
 • een kleuronderscheidingstest;
 • controle van het binoculair zicht, m.a.w. het gecoördineerd gebruik van de beide ogen;
 • observatie van de onderdelen van het visuele systeem: hoornvlies, lens, glasachtig lichaam enz.;
 • meting van de oogdruk, m.a.w. van de druk in de oogbol.

Wist je dat ?

In sommige gevallen wordt het oogonderzoek afgerond met een controle van de oogfundus. Bij dit onderzoek moeten druppels worden gebruikt om de pupil te verwijden, waardoor de persoon meerdere uren wazig ziet. Je oogzorgprofessional moet je hiervan op voorhand op de hoogte brengen. Dit ongemak kan met nieuwe toestellen echter worden vermeden.

Is een oogonderzoek pijnlijk?

Een oogonderzoek is niet pijnlijk. Sommige onderzoeken zijn echter niet comfortabel, verblinden of verbazen, omdat er een luchtstraal op het oog wordt gericht of omdat je hoofd op bepaalde toestellen onbeweeglijk in een bepaalde positie moet blijven.

Hoelang duurt een oogonderzoek?

Een volledig oogonderzoek duurt ongeveer 30 minuten. Sommige oogdruppels die worden gebruikt om de oogfundus te onderzoeken, leiden ertoe dat je 1 tot 2 uur wazig ziet.

Regelmatig uitgevoerde onderzoeken bij een oogzorgprofessional laten toe om de toestand van het visueel systeem te controleren en eventuele problemen of ziekten vast te stellen. Grondigere onderzoeken kunnen nodig zijn. Alleen de oogarts mag die voorschrijven.

Zoek een opticien bij u in de buurt

De Opticiens uit overtuiging zijn toegewijde opticiens, echte onafhankelijke professionals die zich hebben verenigd en die een compromisloze beroepsethiek, gemeenschappelijke waarden en geavanceerde visuele gezondheidsexpertise verdedigen, in het ware belang van hun klanten, ongeacht de mode, economische of externe druk.
Zoek in de lijst met opticiens de dichtstbijzijnde opticien.

Zie de gids met opticiens