Top
top

Op-welke-leeftijd-en-waarom-moet-je-je-gezichtsvermogen-testen

Op welke leeftijd en waarom moet je je gezichtsvermogen testen ?

Je gezichtsvermogen en je gezichtskwaliteit evolueren je hele leven lang. Er zijn sleuteljaren waarin we vaak bepaalde visusstoornissen voor het eerst opmerken, zoals presbyopie rond de leeftijd van 45 jaar of gelukkig meestal op latere leeftijd ernstigere aandoeningen zoals glaucoom.

main

Wanneer moet je een oogtest ondergaan? 

Op welke leeftijd moet ik een oogtest doen?   Welke controle en naar welke aandoeningen screenen op welke leeftijd?

Op welke leeftijd moet je gezichtsvermogen worden gecontroleerd?

Een regelmatige controle laat toe om aandoeningen snel op te sporen en dus sneller en effectiever te behandelen. Je moet je gezichtsvermogen laten controleren tussen 8 dagen en 60 jaar en ouder!

Het gezichtsvermogen van baby's testen

Bij zuigelingen en peuters is het controleren van hun gezichtsvermogen erg belangrijk. Het vaststellen van een belangrijke aandoening in de eerste levensweken kan het gezichtsvermogen redden met een aangepaste behandeling. Hetzelfde geldt voor strabisme dat in de meeste gevallen snel verdwijnt. Tot op de leeftijd van twee jaar zijn drie bezoeken aan de kinderarts verplicht.

fantassin_aquelage_01_BD

Je gezichtsvermogen testen op grond van je leeftijd

Gezichtsvermogentest tussen 2 en 6 jaar

Twee oogcontroles worden aanbevolen tussen 2 en 6 jaar.

Gezichtsvermogentest tussen 6 en 20 jaar

Tussen 6 en 20 jaar is het noodzakelijk om bepaalde visusstoornissen op te volgen, zoals bijziendheid bij studenten tijdens de jaarlijkse medische onderzoeken op school. Vanaf de leeftijd van 6 jaar moet de veroudering van de lens worden gevolgd.

Gezichtsvermogentest tussen 20 en 45 jaar

Tussen 20 en 45 jaar moet je je gezichtsvermogen om de drie of vier jaar laten controleren.

Gezichtsvermogentest vanaf 45 jaar 

Na 45 jaar is het aanbevolen om de twee jaar een oogtest te laten uitvoeren, om het eventueel optreden van cataract of glaucoom te volgen en natuurlijk het optreden en de evolutie van presbyopie.

Zoek een opticien bij u in de buurt

De Opticiens uit overtuiging zijn toegewijde opticiens, echte onafhankelijke professionals die zich hebben verenigd en die een compromisloze beroepsethiek, gemeenschappelijke waarden en geavanceerde visuele gezondheidsexpertise verdedigen, in het ware belang van hun klanten, ongeacht de mode, economische of externe druk.
Zoek in de lijst met opticiens de dichtstbijzijnde opticien.

Zie de gids met opticiens