Top
top

les-montures-de-lunettes

Brilmonturen

Je brilmontuur is de vatting rond de glazen die toelaat om je bril op je neus en oren te laten rusten.  Naast technische kenmerken bieden de vele soorten materialen en vormen haast oneindige combinatiemogelijkheden om de bril te vinden die bij je past.

main

Je brilmontuur is de vatting rond de glazen die toelaat om je bril op je neus en oren te laten rusten.  Naast technische kenmerken bieden de vele soorten materialen en vormen haast oneindige combinatiemogelijkheden om de bril te vinden die bij je past.

De verschillende onderdelen van een brilmontuur

Een brilmontuur bestaat uit:

  • een vatting die bestaat uit de plaats voor de glazen en de ruimte ertussen of de brug;
  • veren die ervoor zorgen dat de bril goed blijft zitten en in balans is. Ze lopen langs je gezicht en krullen achter je oren. Dat uiteinde van de veren wordt de oortip genoemd. De oortip is bekleed met krimpkous om de huid achter je oren te beschermen. Op de veren zitten scharnieren, waardoor je je bril kunt dichtvouwen.

Met welke materialen worden brilmonturen gemaakt?

Brilmonturen kunnen uit tal van verschillende materialen worden gemaakt. Er zijn monturen die uit haar, gebreid materiaal of gerecyclede skateborden zijn gemaakt. Hierna stellen we je de meest voorkomende materialen voor die optiekzaken aanbieden:

Metalen monturen

Om brilmonturen te maken, worden verschillende metalen gebruikt. Die hebben allemaal voor- en nadelen. Metaal levert wel een fijn en heel sterk montuur op.

  • Monturen van carbon

Licht en sterk materiaal. Monturen van carbon zijn geschikt voor personen die allergisch zijn voor bepaalde legeringen.

  • Monturen van titanium

Titanium is een flexibel, sterk en licht metaal dat geen allergieën veroorzaakt. Het is perfect voor aerodynamische brilmonturen die vooral bij sportlui in de smaak vallen.

  • Monturen van aluminium

Aluminium is perfect bestand tegen water en is bovendien erg licht.

  • Legeringen

Verschillende metalen met elkaar combineren om een montuur sterker en flexibeler te maken: dat bereik je met legeringen. Sommige monturen kun je zelfs vervormen, waarna ze hun oorspronkelijk vorm weer aannemen, zonder het minste spoor van schade.

Kunststof brilmonturen

Net als bij metaal heb je ook verschillende soorten kunststof. Ze zijn beschikbaar in tal van kleuren en vormen die compatibel zijn met alle glazen en passen bij alle gezichtsvormen.  Fijne monturen zijn echter niet mogelijk in kunststof. Een kunststof bril valt dus altijd meer op.

  • Monturen van celluloseacetaat

Dit luxueuze materiaal wordt vooral door ontwerpers gebruikt. Het is niet alleen sterk en milieuvriendelijk, het laat zich ook gemakkelijk tot heel verschillende vormen verwerken.

  • Monturen van Optyl

Optyl is vrij nieuwe kunststof met één groot voordeel:  het heeft vormgeheugen! Daarnaast is het ook prima bestand tegen warmte en is het hypoallergeen!

  • Monturen van Grilamid

Grilamid is enorm licht en elastisch en laat heel wat bewegingsvrijheid toe. Het is ook een van de kunststoffen die het beste veroudert.

Houten brilmonturen

Hout is een edel materiaal met buitengewone esthetische kenmerken. Het maakt brilmonturen helaas vrij zwaar. Ze zijn bovendien kwetsbaarder dan monturen van metaal of kunststof.

Verschillende brilmontuurvormen

Vaak kies je eerder voor een vorm dan voor een materiaal.  Je kiest soms voor een bepaalde vorm omdat die je ogen of gezicht beter tot hun recht laat komen. Soms kies je echter voor een vorm omwille van zijn modieus effect of van zijn mythisch karakter, zoals de 'Aviator'-monturen.

Hierna een overzicht van de verschillende montuurvormen

Ronde monturen

Ronde monturen hebben zich door de jaren heen aan modetrends aangepast en hebben een hip en/of intellectueel aspect.

Ovalen monturen

Ovalen monturen verzachten trekken.

Vierkante monturen

Ze geven het gezicht structuur en laten je er wat strenger uitzien. De trend komt echter regelmatig terug omdat die de ogen mooi in de verf zet.

Rechthoekige monturen

Deze montuurvorm geeft je gezichtstrekken iets dynamisch.

Pantosmonturen

Deze montuurvorm die erg geliefd was in literaire en artistieke milieus in de jaren 1940 is opnieuw in dankzij de vintagetrend.

Aviator-monturen

Legendarische montuurvorm, erg gewild door sterren vroeger en nu. Dit montuur past bij heel wat gezichtsvormen. Je ziet het in heel wat films terug.

Clubmastermontuur

Dit montuur is populair sinds het  in de jaren 1950 werd ontworpen, net als de Aviator-monturen. De Clubmastermonturen zijn legende op zich.  Ze worden vooral gekozen omdat ze een icoon zijn en niet zozeer omdat ze bij een gezichtsvorm passen.

Wayfarermonturen

Dit montuur lijkt op een clubmastermontuur, maar valt iets meer op omdat het montuur onder de glazen iets dikker is. Dit blijft een van de meest verkochte montuurvormen.

Vlindervormige monturen

Het vrouwelijke brilmontuur bij uitstek. Het zet je ogen in de verf en verhoogt je gezichtstrekken, waardoor je gezicht er vrouwelijker uitziet.

Oversized monturen

Ook die monturen zijn werk in dankzij de vintagerevival. Wie ervoor kiest, kiest voor een rock-'n-roll-look.

Maskervormige monturen

Deze montuurvorm vind je alleen terug bij zonnebrillen en veiligheidsbrillen. Hij bestaat uit één enkel glas dat het gelaat beschermt.

Een montuurvorm kiezen die bij je gezicht past

Niet alle monturen passen bij elk gezicht. Je opticien zero-concession staat klaar om je verschillende monturen te proberen en om je advies te geven.

Vind het montuur dat bij de vorm van je gezicht past (binnenkort beschikbaar)

Ongebruikelijke brilmonturen

Met de komst van nieuwe materialen en nieuwe wensen van consumenten, duiken er erg originele brilmonturen op!

Monturen die van kleur veranderen

Je moet er maar op komen!  Holle monturen ontwikkelen waar je kleurstoffen kunt inspuiten die bij je outfit passen!

Antirimpelmontuur

In China vind je brilmonturen met liftende eigenschappen! Een deel van de veren hecht aan je haar en de vatting van het montuur kleeft aan de jukbeenderen en de slapen.

Brilmonturen met beengeleiding

Als je een bril met deze technologie draagt kun je je muziek via Bluetooth beluisteren, terwijl je ook het geluid rondom je blijft horen.

 

Zoek een opticien bij u in de buurt

De Opticiens uit overtuiging zijn toegewijde opticiens, echte onafhankelijke professionals die zich hebben verenigd en die een compromisloze beroepsethiek, gemeenschappelijke waarden en geavanceerde visuele gezondheidsexpertise verdedigen, in het ware belang van hun klanten, ongeacht de mode, economische of externe druk.
Zoek in de lijst met opticiens de dichtstbijzijnde opticien.

Zie de gids met opticiens