Top
top

Verschillende-toepassingen-van-brillen

Verschillende toepassingen van brillen

Technologische nieuwigheden openen voortdurende nieuwe toepassingsmogelijkheden voor brillen. Een bril is er niet langer alleen om een visueel defect te corrigeren. Hij kan verschillende correcties combineren, maar ook zorgen voor meer visueel comfort, of enkel fungeren als een mode- of spelaccessoire. Hierna een overzicht van alle toepassingen en functies van brillen.

main

Waarvoor kun je een bril gebruiken?

Wat is het nut van een bril?  Lijkt het antwoord voor de hand te liggen? Nochtans kun je heel wat kanten uit met een bril. De toepassingen en functies zijn in de loop van de tijd alleen maar toegenomen en blijven evolueren door technologische nieuwigheden.

Corrigerende brillen

Visuele correctie blijft een van de belangrijkste toepassingen van een bril.  De vooruitgang die glazen hebben doorgemaakt en hun behandeling laten toe om heel wat visuele defecten te corrigeren. Met de hulp van een oogarts en een opticien kan je visueel comfort sterk worden verbeterd.

Brillen met vergrootglazen

Brillen met vergrootglazen zijn goedkope, vrij verkrijgbare brillen voor presbyopen. Ze moeten echter spaarzaam worden gebruikt, anders veroorzaken ze visuele vermoeidheid of hoofdpijn. De glazen zijn niet voor iedereen geschikt en de accommodatie-inspanningen die je op middellange termijn moet leveren, kunnen tot heel wat problemen leiden. Ze kunnen in geen geval een bril vervangen die is voorgeschreven door de oogarts en aangepast door een opticien.

Veiligheidsbril

Veiligheidsbrillen kunnen nuttig zijn bij het sporten of voor bepaalde beroepen (ambachtslui, bouw enz.). Door het gebruik van steeds innovatievere materialen wordt hun - essentieel - gebruik eenvoudiger en vergeet je soms zelfs dat je een bril draagt.

Zonnebril

De meest gebruikte veiligheidsbrillen zijn zonnebrillen.  Hoewel ze vaak als modeaccessoire worden gebruikt, voldoen ze aan heel precieze criteria die verband houden met de omstandigheden waarin en de activiteiten waarbij ze worden gedragen.

Brillen voor vrije tijd en welbevinden

Bril voor lichttherapie

Hoe dwing je jezelf om lichttherapie te volgen zonder een sessie lang niet te bewegen?  Heel eenvoudig.  Dankzij een bril die speciaal is ontwikkeld om van alle voordelen van zonnestralen te genieten.

Bril waarmee je in je hoofd muziek hoort

Sommige brillen uitgerust met Bluetooth laten toe om muziek te beluisteren door beengeleiding. Wie Dan Browns boek 'Oorsprong' heeft gelezen, ontdekte deze technologie al eerder.  Ze laat toe om omgevingsgeluid te horen terwijl je bijvoorbeeld in je hoofd muziek beluistert door trillingen die via beenderen worden doorgegeven.

Nunettes of marketingbrillen

De Franse Nunettes zijn communicatiegadgets die op festivals en concerten worden verdeeld.  Op de glazen en het montuur wordt een beeld of een logo aangebracht, waardoor de drager een boodschap verspreidt.

3D-brillen

 Deze brillen hebben onze bioscopen geleidelijk veroverd om 3D-films te kunnen bekijken. De brillen met een rood en groen glas zijn verleden tijd en hebben plaats gemaakt voor brillen die gebruikmaken van steeds meer geavanceerde technologieën.  Er is de zogenaamde passieve 3D-technologie, waarbij de gebruiker enkel de bril moet opzetten. Bij actieve 3D-technologie moet de gebruiker de bril linken aan software om de kijkervaring nog meeslepender te maken!

Geconnecteerde en slimme brillen

Wanneer sciencefiction realiteit wordt, zijn er geen grenzen meer voor briltoepassingen.

Brillen met gezichtsherkenning

Chinese politieagenten dragen brillen met gezichtsherkenning.  Zo kunnen ze verdachten opsporen in de menigte of hun onlineactiviteiten nagaan.

Augmented reality-brillen

Veel bedrijven zijn bezig met het ontwikkelen van augmented reality-brillen. Met deze brillen die bedoeld zijn voor een grot publiek, kun je virtuele elementen in je omgeving integreren. Ze zijn een aanvulling op videogames en museabezoeken, ze helpen bij het leren vliegen of om compatibele toepassingen te voltooien. Kortom, er zijn nog heel wat innovaties mogelijk.

weetje

De bril van de toekomst: je zicht teruggeven!

Onderzoek staat niet stil in de wereld van de bril.  Hoewel dat zich nu vooral focust op de recreatieve markt, helpt digitale technologie ook om op medisch gebied vooruitgang te boeken om je zicht te verbeteren. Dit geeft hoop dat binnenkort wellicht brillen op de markt komen die mensen die hun zicht hebben verloren, opnieuw laten zien.  Wordt vervolgd…

Zoek een opticien bij u in de buurt

De Opticiens uit overtuiging zijn toegewijde opticiens, echte onafhankelijke professionals die zich hebben verenigd en die een compromisloze beroepsethiek, gemeenschappelijke waarden en geavanceerde visuele gezondheidsexpertise verdedigen, in het ware belang van hun klanten, ongeacht de mode, economische of externe druk.
Zoek in de lijst met opticiens de dichtstbijzijnde opticien.

Zie de gids met opticiens