Top
top

Het-gezichtsvermogen-van-ouderen

Het gezichtsvermogen van ouderen

Het gezichtsvermogen van ouderen wordt gekenmerkt door een verlies aan visueel comfort, het opduiken vaan oogaandoeningen en de noodzaak om je gewoontes te corrigeren of aan te passen. Op die leeftijd boeten je ogen in aan efficiëntie en moet je gezichtsvermogen nauwlettend in de gaten worden gehouden.

main

Het gezichtsvermogen van ouderen: veroudering van je ogen

Vanaf onze geboorte tot aan onze dood evolueren onze ogen en dus ook ons gezichtsvermogen. Onze gezichtsscherpte neemt toe vanaf de geboorte tot de tienerjaren en neemt vervolgens langzaam af. Rond de leeftijd van 40 jaar begin je dit verlies aan gezichtsscherpte te voelen.

Naast milde aandoeningen zoals conjunctivitis, droge ogen of ogen die vaak tranen, zijn er vijf belangrijke gezichtsstoornissen die kenmerkend zijn voor het zicht van ouderen.

Ernstige gezichtsstoornissen bij ouderen

1. Leeftijdsgebonden maculaire degeneratie of LMD

Deze aftakeling van het netvlies of macula veroorzaakt verlies van gezichtsscherpte in het midden van het gezichtsveld, wat kan leiden tot bijna-blindheid bij ouderen.

2. Blefaritis

Dit oogprobleem bij ouderen is een infectie van het ooglid, met symptomen die lijken op die van droge ogen. Deze zeer oncomfortabel, maar niet besmettelijke aandoening, doet niets af aan je gezichtsscherpte, maar verstoort je visueel comfort. Je behandelt ze met antibiotica.

Symptomen van blefaritis bij ouderen

  • Gezwollen en beschadigde oogleden
  • Gevoel van jeuk, branderigheid of aanwezigheid van een vreemd voorwerp
  • Roosafzetting op de wimpers

3. Cataract

Cataract is een oogaandoening bij ouderen die door de veroudering van de lens wordt veroorzaakt. Tegenwoordig besluiten veel mensen een operatie te ondergaan om deze aandoening te verhelpen en hun gezichtscomfort en voldoende autonomie terug te winnen.

4. Glaucoom

Vanaf de leeftijd van 40 jaar kan glaucoom de oogzenuw van een persoon aantasten, in het ergste geval met blindheid tot gevolg. Daarom is het heel belangrijk om je zo vroeg mogelijk te laten screenen, zodat de aandoening kan worden behandeld en onomkeerbare blindheid kan worden voorkomen.

Weetje

Andere gezichtsstoornissen bij ouderen

Het gezichtsvermogen van ouderen kan ook door andere factoren wijzigen, onder andere door ziekten zoals diabetes, hypertensie, artritis enz.

De gevolgen van een gezichtsstoornis bij ouderen

Het gezichtsvermogen is een van onze belangrijkste zintuigen. Die garandeert onze autonomie.

Hier enkele mogelijke gevolgen van verminderd zicht bij ouderen:

  • problemen bij het besturen van een voertuig
  • meer risico op vallen
  • beperkte mobiliteit
  • verlies van zelfstandigheid
  • bepaalde activiteiten niet langer kunnen uitoefenen, zoals lezen, naaien enz.
  • angst en depressie kunnen het gevolg zijn van deze gewijzigde visuele vaardigheden

Let op de kleinste verandering in je gezichtsvermogen als je ouder wordt. Vraag je opticien uit overtuiging regelmatig om je gezichtsvermogen te testen. Zo weet je zeker dat je visuele gezondheid regelmatig wordt gevolgd en dat je comfortabele corrigerende oplossingen krijgt aangeboden in functie van de evolutie van je gezichtsvermogen. Bovendien kun je zo heel snel reageren op het vaststellen van een symptoom of een aandoening die behandeling door je oogarts vereist.

Zoek een opticien bij u in de buurt

De Opticiens uit overtuiging zijn toegewijde opticiens, echte onafhankelijke professionals die zich hebben verenigd en die een compromisloze beroepsethiek, gemeenschappelijke waarden en geavanceerde visuele gezondheidsexpertise verdedigen, in het ware belang van hun klanten, ongeacht de mode, economische of externe druk.
Zoek in de lijst met opticiens de dichtstbijzijnde opticien.

Zie de gids met opticiens