Top
top

Het-gezichtsvermogen-van-kinderen

Het zicht van kinderen

Je kind ontdekt de wereld met zijn of haar 5 zintuigen. Er wordt geschat dat het zichtvermogen een impact heeft op zo’n 80% van het leerproces van kinderen. Om de ontwikkeling van het kind niet af te remmen, is het dus uiterst belangrijk om zichtproblemen snel en correct te behandelen.

Ontdek ons volledige dossier over het zicht van kinderen en kom meer te weten over hoe het zicht van kinderen tussen 2 en 12 jaar werkt. Die kennis kan goed van pas komen om eventuele zichtstoornissen op te sporen en de ogen van de allerkleinsten te beschermen.

main

Waarom het zicht van kinderen tussen 2 en 12 jaar beschermen?

Het zicht is het allereerste zintuig dat de fœtus ontwikkelt. Toch begint het kind pas zichtvaardigheden te ontwikkelen vanaf de geboorte. Op de leeftijd van één maand heeft een baby een gezichtsscherpte van 1/30. De gezichtsscherpte verwijst naar de zichtkwaliteit van een persoon. Deze kwaliteit verbetert doorheen de eerste levensmaanden van het kind die steeds meer details zal gewaarworden. Op de leeftijd van 6 maanden bereikt de gezichtsscherpte 2/10, op de leeftijd van 1 jaar is dat 4/10 en op 3-jarige leeftijd 7/10.   

Ook het vermogen om kleuren te onderscheiden verbetert stilaan. Tijdens de geboorte kan de baby de kleuren zwart en wit onderscheiden. Langzaamaan gaat hij of zij ook rood, vervolgens groen en de andere felle kleuren onderscheiden. Op de leeftijd van 1 jaar is het kind in staat om de pastelkleuren te onderscheiden.

De evolutie van het zicht bij kinderen

Je moet het zicht op alle leeftijden beschermen, maar tijdens de kindertijd is de bescherming extra belangrijk. Tijdens de ontwikkeling van het zicht van het kind zijn er heel wat potentiële gevaren voor het leerproces. Daarom is het belangrijk om regelmatig een oogspecialist te raadplegen. Vind een opticien bij jou in de buurt en laat de ogen van je kind onderzoeken door een expert.

Hoe bescherm je het zicht van kinderen vóór 12 jaar?

De gezondheid van de ogen van je kind is deels erfelijk, maar ook de levensstijl en de omgeving spelen een rol. Houd deze 3 aandachtspunten in de gaten om het zicht van je kind te beschermen:

Aandachtspunten om het gezichtsvermogen van kinderen in stand te houden

 

1- De gevaren van Uv-straling

De zon biedt heel wat gezondheidsvoordelen, maar is tegelijk een gevaar voor onze ogen, vooral voor de ogen van kinderen. De ogen van kinderen zijn extra gevoelig voor zonnestralen omdat hun kristallens nog niet volledig is ontwikkeld. De kristallens is de ooglens die ervoor zorgt dat het licht op het netvlies terecht komt door de kromming te veranderen tijdens de ontvangst van het licht. Bij zonlicht gaat de kristallens als een soort natuurlijke filter optreden voor de zonnestralen.

  • Van 0 tot 1 jaar wordt slechts 10% van de Uv-straling gefilterd door de kristallens.
  • Tussen 1 en 12 jaar komt 60% van de Uv-stralen nog op het netvlies terecht.
  • Pas vanaf 12 jaar is de kristallens voldoende ontwikkeld om de beschermende rol te spelen.

Om het zicht van je kind te beschermen is het dragen van een zonnebril een must. Kies een zonnebril met CE-markering en met een anti-UVA en -UVB-behandeling.

2- Schermen en blauw licht

Smartphones, computers, tablets, spelconsoles, televisie… de blootstelling aan schermen is niet zonder risico’s voor de gezondheid van kinderen. De fragiele ogen van kinderen zijn nog volop aan het ontwikkelen en moeten beschermd worden tegen het schadelijke effect van het blauwe licht dat schermen uitstralen.

3- De mogelijke oogtrauma’s

Oogtrauma’s bij kinderen kunnen eender waar en op eender welk moment voorkomen. Deze trauma’s zijn moeilijk te voorzien en moeilijk te vermijden en moeten snel opgespoord worden om het risico op complicaties te vermijden. 

Ontdek onze 5 tips om de ogen van je kinderen te beschermen

Welke zijn de zichtstoornissen bij kinderen tussen 2 en 12 jaar?

Zichtstoornissen bij kinderen komen meestal tot uiting tijdens de geleidelijke ontwikkeling van het zichtsysteem, vanaf de geboorte tot aan de leeftijd van 6 jaar, en tijdens de stabiliseringsfase van het zicht tijdens de leeftijd van 6 tot 12 jaar.

Ziehier enkele voorbeelden van zichtstoornissen die tijdens de kindertijd voorkomen:

Kleurenblindheid bij kinderen

Kleurenblindheid is een zichtstoornis met een impact op de perceptie van de kleuren. Vanaf de leeftijd van 3 jaar kunnen er twee testen uitgevoerd worden om kleurenblindheid bij kinderen op te sporen: de Verriest-test, een spel met jetons, en de Ishihara-test, een boek met gekleurde cirkels, vormen en getallen.

Kleurenblindheid bij kinderen

Amblyopie bij kinderen

Amblyopie, ook wel “lui oog” genoemd, is een vermindering van de gezichtsscherpte van een oog. Dit verlies aan gezichtsscherpte wordt veroorzaakt door een verminderd gebruik van één van de twee ogen tijdens de ontwikkeling van het zicht. Wanneer de amblyopie opgespoord wordt vóór de leeftijd van 2 jaar, dan kan dit behandeld worden en kan het kind weer normaal zien.

Amblyopie bij kinderen

Scheelzien bij kinderen

Scheelzien of strabismus verwijst naar de abnormale afwijking van een oog. Deze stoornis waarbij de ogen niet parallel staan, moet in de gaten worden gehouden en kan behandeld worden door het dragen van een bril.

Scheelzien bij kinderen

Myopie bij kinderen

In het geval van myopie is er een helder zicht van dichtbij en een wazig verzicht. Het bijziende kind moet regelmatig opgevolgd worden door een oogarts die aangepaste corrigerende oplossingen kan voorstellen.

Myopie bij kinderen

Hypermetropie bij kinderen

In tegenstelling tot myopie is er bij hypermetropie een helder verzicht en een wazig zicht van dichtbij. Deze zichtstoornis, die vaak onopgemerkt voorbij gaat, moet worden gecorrigeerd om hoofdpijn en vermoeidheid aan de ogen te vermijden.

Hypermetropie bij kinderen

Astigmatisme bij kinderen

Bij astigmatisme is er een wazig en vervormd zicht, zowel van ver als van dichtbij. Astigmatisme is een zichtstoornis die het leerproces van het kind serieus kan afremmen, vooral bij het lezen, en moet dus gecorrigeerd worden.

Astigmatisme bij kinderen

Hoe spoor je een zichtstoornis bij kinderen op?

Een zichtstoornis bij kinderen kan leiden tot hoofdpijn en vermoeide ogen. In sommige gevallen kan het kind zelfs last hebben van rode uitslag aan de ogen.

Ook een aantal gedragsveranderingen kunnen het signaal geven dat er iets mis is:

  • het kind moet dichterbij komen om naar een voorwerp te kijken;
  • het kind moet de ogen knijpen en het voorhoofd fronsen om zich te focussen;
  • het kind wrijft in de ogen terwijl hij of zij zich moet concentreren;
  • het kind kan niet heel lang de aandacht vestigen;
  • het kind heeft moeite om zich te oriënteren.

Test het gezichtsvermogen van je kind

Een zichtstoornis op school ontdekken

WETEN

Kan de school een gezichtsstoornis bij mijn kind detecteren?

Slechte schoolresultaten en een gebrek aan aandacht en concentratie kunnen wijzen op een zichtstoornis. Tijdens de schooljaren van het kind kunnen de medische onderzoeken via de school een gelegenheid zijn om eventuele zichtstoornissen op te sporen.

Het zicht van kinderen op school

Dyslexie komt wereldwijd voor bij zo’n 700 miljoen mensen. Deze stoornis is één van de belangrijkste oorzaken van leer- en leesproblemen op school.

Spelen de ogen een rol bij dyslexie?

Een afspraak maken bij een oogarts

Wil je een eventuele zichtstoornis bij het kind zo snel mogelijk opsporen en laten behandelen? Dan is het aangewezen om een oogarts te raadplegen, vooral op de leeftijden van 2, 3 en 6 jaar. Na de leeftijd van 6 jaar is een jaarlijks bezoek nodig om de correcte ontwikkeling van het zicht te controleren en na te gaan of het kind in de best mogelijke omstandigheden naar school kan gaan.

Hoe behandel je een zichtstoornis bij kinderen?

De behandeling van een zichtstoornis bij een kind hangt af van de aard van de stoornis. Afhankelijk van de zichtstoornis, is het al dan niet nodig om een specialist te raadplegen. Het kind kan naar een opticien gaan voor een brilmontuur dat aangepast is aan zijn of haar zicht, of naar een orthoptist om bepaalde zichtstoornissen te behandelen.

Wil je de zichtstoornis van je kind laten behandelen? Dan zal je kind ook zelf betrokken moeten zijn. Daarom is het belangrijk dat je kind weet hoe het zicht werkt en hoe je ogen het best verzorgt. Ontdek ons artikel ‘ons zicht uitgelegd aan kinderen’ en sensibiliseer je kind voor de gezondheid van zijn of haar ogen.

Het dragen van contactlenzen

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het dragen van contactlenzen ook geschikt voor kinderen. Om de meest geschikte soort lenzen te kiezen voor je kind, is het belangrijk om ook rekening te houden met de gevoeligheid en de zelfstandigheid van het kind.

Mogen kinderen contactlenzen dragen?

Het dragen van een bril

Het dragen van een bril is de meest voor de hand liggende oplossing om het zicht van een kind te corrigeren. Om de juiste bril voor je kind te kiezen, moet je rekening houden met verschillende criteria.

Hoe kies ik de bril van mijn kind?

Het zicht van je kind evolueert voortdurend. Een aangebrachte correctie kan al snel niet meer geschikt zijn. Het is dus belangrijk om te weten op welk moment je van bril verandert.

Wanneer verander ik de bril van mijn kind? 

Maak een afspraak bij je opticien Zero-Concession om het zicht van je kind te laten controleren en om het juiste advies te krijgen.

Zoek een opticien bij u in de buurt

De Opticiens uit overtuiging zijn toegewijde opticiens, echte onafhankelijke professionals die zich hebben verenigd en die een compromisloze beroepsethiek, gemeenschappelijke waarden en geavanceerde visuele gezondheidsexpertise verdedigen, in het ware belang van hun klanten, ongeacht de mode, economische of externe druk.
Zoek in de lijst met opticiens de dichtstbijzijnde opticien.

Zie de gids met opticiens