top

Het-gezichtsvermogen-van-kinderen

Het gezichtsvermogen van kinderen

Het gezichtsvermogen van een kind speelt een zeer belangrijke rol in zijn ontwikkeling​. Ongeveer 90% van wat een kind leert, heeft te maken me wat het ziet! Een kind dat slecht ziet, kan dus moeilijkheden ondervinden en problemen hebben op school: moeite met lezen, dyslexie, aandachtsproblemen enz. Een van de 4 schoolgaande kinderen heeft een gezichtsstoornis. Het dossier 'Het gezichtsvermogen van kinderen' geeft aan wat kenmerkend is, hoe het gezichtsvermogen zich ontwikkelt, met welke aandoeningen kinderen te maken krijgen en hoe je ze kunt vaststellen, hoe je kinderen kunt beschermen enz.

main

Het gezichtsvermogen van kinderen tussen 2 en 12 jaar beschermen

De kindertijd is een leerperiode waarin de zintuigen worden verfijnd en tot volle rijpheid komen. Geschat wordt dat het gezichtsvermogen 2/10 is na 2 jaar, 5/10 na 4 jaar en op 6 jaar is de gezichtsscherpte vergelijkbaar met die van een volwassene. Tijdens deze periode van verkennen en ervaren lopen de ogen van kinderen heel wat gevaren.

Aandachtspunten om het gezichtsvermogen van kinderen in stand te houden

1) De zon en uv-stralen zijn schadelijk voor de ogen van kinderen.

De zon is essentieel om onze goede gezondheid in stand te houden, maar de ogen van kinderen hebben onvoldoende pigmenten om zichzelf tegen de schadelijke effecten van UV-stralen te beschermen. Daarom is een zonnebril voor de allerjongsten in geen geval een modeaccessoire, maar een middel om het gezichtsvermogen van je kinderen te beschermen.

2) De impact van beeldschermen op de ogen van kinderen

Stel de ogen van je kinderen niet te veel bloot aan blauw licht en 3D-beeldtechnieken in films en games, omdat ze nog kwetsbaar en in ontwikkeling zijn. Overmatige vermoeidheid door al deze prikkels kan tot gezichtsstoornissen leiden.

3) Oogtrauma's bij kinderen 

Omdat kinderen van 2 tot 12 jaar intense ontdekkingen en ervaringen doen, worden hun ogen aan zware beproevingen onderworpen: van vechtpartijen die eindigen met een klap op het oog tot kookexperimenten waaruit je leert dat je citroen en ui beter uit de buurt van je ogen houdt. Het is belangrijk om in te zien wanneer een spoedraadpleging noodzakelijk is. Daarom moet je een arts opzoeken als je erge pijn ervaart, als er een vreemd voorwerp in het oog zit of als het oog in contact met een chemisch product is gekomen.

Gezichtsstoornissen bij kinderen tussen 2 en 12 jaar

De eerste gezichtsstoornissen kunnen worden vastgesteld als kinderen naar de kleuterschool gaan. In die periode voor de lagere school is screening erg belangrijk. Bepaalde gezichtsstoornissen die heel vroeg worden vastgesteld, kunnen snel worden gecorrigeerd; als dit niet gebeurt, kan dit leiden tot leerachterstand.

Welke gezichtsstoornissen doen zich bij kinderen voor?

Hier is een niet-uitputtende lijst van gezichtsstoornissen tijdens de kindertijd:

  • Kleurenblindheid bij kinderen 

Twee screeningtests voor kleurenblindheid zijn geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar: de Verriest-test die erin bestaat om tokens per kleur te groeperen en de Ishihara-test met kaarten waarop eenvoudige vormen te zien zijn.

  • Amblyopie bij kinderen

Wanneer amblyopie voor de leeftijd van 2 jaar wordt vastgesteld, kunnen kinderen hun normale zicht terugkrijgen. Bij een behandeling na de leeftijd van 2 jaar, maar voor hun 6 jaar, krijgt slechts 50% van de kinderen hun normale zicht terug. Bij deze aandoening, die ook wel ‘lui oog’ wordt genoemd, is het de gezichtsscherpte van het oog die moet worden gevrijwaard door het probleem zo vroeg mogelijk vast te stellen en te behandelen.

  • Strabisme bij kinderen 

Strabisme beïnvloedt de parallelliteit van de ogen. Bij baby's tot 3 maanden is er geen reden tot bezorgdheid, maar daarna moet je er goed op toezien dat beide ogen dezelfde as volgen.

  • Myopie bij kinderen

Het nabij zicht wordt erg belast tijdens de kindertijd, op school en op schermen. Dan kan myopie ontstaan en worden vastgesteld.

  • Hypermetropie bij kinderen

Hypermetropie komt van nature voor tot de leeftijd van 10 jaar. Als ze echter aanleiding geeft tot migraine of na de leeftijd van 10 jaar aanhoudt, is correctie nodig.

  • Astigmatisme bij kinderen 

Kinderen verwarren vormen die dicht bij elkaar aanleunen, zoals een 0 en een 8. Dit probleem belemmert het leren lezen en moet aangepakt worden voor het een impact heeft op de schoolresultaten.

Een gezichtsstoornis bij kinderen vaststellen

Heeft mijn kind een gezichtsstoornis? 

Bepaalde signalen kunnen voor de omgeving van een kind wijzen op een gezichtsstoornis. Je kind wrijft zich in de ogen, valt of loopt tegen de hoek van een meubel.

à savoir

Kan de school een gezichtsstoornis bij mijn kind detecteren?

Soms komen deze problemen op school aan het licht bij een medisch onderzoek of wanneer een leerachterstand wordt vastgesteld.

Aanbevolen controles bij de oogarts tijdens de kindertijd


De aanbevolen controles bij de oogarts moeten zeker gebeuren om een eventueel probleem zo vroeg mogelijk vast te stellen en te behandelen.

  • Een controle op de leeftijd van 2 jaar,
  • een controle op de leeftijd van 3 jaar
  • en een controle op de leeftijd van 6 jaar.

Deze controles zijn een must, zodat kinderen in de best mogelijke omstandigheden op school kunnen starten.

Daarna raden we een jaarlijkse controle bij de oogarts aan tot de leeftijd van 18 jaar.

Een gezichtsstoornis bij kinderen behandelen

Afhankelijk van de aandoening die de oogarts vaststelt, zal een specialist het kind begeleiden om de gepaste zorg toe te dienen en de visuele gezondheid te verbeteren.
Of het nu bij de orthoptist of de opticien is, de voorgeschreven oplossingen zijn afgestemd op de visuele behoeften van het kind en op zijn levensstijl. Als een kind moet leren om een bril te dragen zodat het die ziet als een zinvolle dagelijkse hulp die het graag draagt, moet er met heel wat factoren rekening worden gehouden. De opticien uit overtuiging neemt hiervoor samen met het kind de nodige tijd.

Zoek een opticien bij u in de buurt

De Opticiens uit overtuiging zijn toegewijde opticiens, echte onafhankelijke professionals die zich hebben verenigd en die een compromisloze beroepsethiek, gemeenschappelijke waarden en geavanceerde visuele gezondheidsexpertise verdedigen, in het ware belang van hun klanten, ongeacht de mode, economische of externe druk.
Zoek in de lijst met opticiens de dichtstbijzijnde opticien.

Zie de gids met opticiens