Top
top

Scheelzien bij kinderen

Scheelzien bij kinderen komt tot uiting door een gebrek aan parallelisme tussen de twee ogen. Deze aandoening komt voor bij bijna 4% van de kinderen in ontwikkelde landen en kan voor heel wat stress bij de ouders zorgen. Die bezorgdheid is terecht omdat strabismus bij kinderen ook kan leiden tot amblyopie, tot een schuine houding van het hoofd of tot sociale discriminatie tijdens de kindertijd of zelfs tijdens het volwassen leven. Opticiens Zero-concession legt alles uit over strabismus bij kinderen en de mogelijke behandelingen.

main

Wat is strabismus?

Bij strabismus wijkt het ene oog af van het andere. Dit probleem van oogmotoriek zorgt ervoor dat er twee verschillende beelden worden waargenomen. Deze twee beelden kunnen elkaar niet overlappen en niet samengevoegd worden.

Scheelzien bij kinderen kan al vroeg zichtbaar zijn, vanaf de leeftijd van 6 maanden. Strabismus kan zich ook later manifesteren en dit omwille van heel wat redenen. Wanneer het scheelzien zichtbaar wordt na de kindertijd, dan kan dat te maken hebben met een spier- of zenuwprobleem of veroorzaakt worden door een trauma. Het gebrek aan parallelisme kan zowel horizontaal (naar de buiten- of de binnenkant) als verticaal (naar boven of beneden) zijn. Strabismus kan voorkomen bij één of bij beide ogen. De afwijking kan constant zijn of slechts af en toe zichtbaar zijn. In dit laatste geval wijkt het oog af naargelang de dag vordert en naargelang bepaalde omstandigheden.

Scheelzien bij kinderen kan een zeer beperkte vorm aannemen en zelfs onzichtbaar worden. We spreken dan van “forie”. In dit specifieke geval slagen de hersenen erin om de afwijking redelijk eenvoudig te corrigeren. De hersenen kunnen de ogen dan opnieuw aflijnen en de beelden die beide ogen overdragen samenvoegen. Om strabismus bij kinderen te ontdekken, is het sterk aangewezen om een oogarts te raadplegen. Alleen een professional kan de nodige testen uitvoeren om scheelzien bij kinderen te ontdekken.

Vind een opticien dankzij Opticien Zero-concession

Welke zijn de verschillende vormen van strabismus?

Strabismus kan op verschillende manieren voorkomen bij de patiënt, en bij de één al wat erger dan bij de ander. Dit zijn de soorten strabismus:

  • Esotropie of convergent strabismus: een oog wijkt af naar de binnenkant.
  • Exotropie of divergent strabismus: een oog wijkt af naar de buitenkant.
  • Hypertropie: een oog wijkt af naar omhoog.
  • Hypotropie: een oog wijkt af naar omlaag.

Waarom ziet mijn kind scheel?

Er zijn heel wat mogelijke oorzaken van scheelzien bij kinderen. Het kan gaan om:

  • Een slechte werking van de oogspieren, waardoor het aflijnen niet correct gebeurt.
  • Bepaalde ziektes die het netvlies en de oogzenuw Het kan onder meer gaan om retinoblastoom, een kankergezwel in het netvlies die vooral voorkomt bij boorlingen en bij kinderen jonger dan 3 jaar.
  • Een aangeboren afwijking die bij de geboorte de kristallens aantast.

Scheelzien bij kinderen kan ook veroorzaakt worden door een refractieaandoening:

  • Myopie: myopie is een zichtstoornis die het verzicht verstoort. De gezichtsscherpte is verminderd en dat wordt veroorzaakt door een te opgeblazen en dus te convergente kristallens. Het beeld wordt daarbij voor het netvlies gevormd.

Myopie bij kinderen

  • Hypermetropie: hypermetropie is het tegenovergestelde van myopie. Deze stoornis gaat gepaard met een verminderde gezichtsscherpte van dichtbij. Het beeld wordt daarbij achter het netvlies gevormd.

Hypermetropie bij kinderen

  • Astigmatisme: astigmatisme wordt veroorzaakt door een vervorming van het hoornvlies. Deze aandoening kan gepaard gaan met myopie of met hypermetropie.

Astigmatisme bij kinderen

Het is uiterst belangrijk om het zicht van je kind te laten controleren. Zo kan je een refractieaandoening opsporen en een geschikte correctie of behandeling toepassen.

Het zicht van je kind testen

Hoe spoor je strabisme bij kinderen op?

Het is niet altijd eenvoudig om scheelzien bij kinderen te ontdekken. Daarom voert de kinderarts standaard een oogonderzoek uit tijdens de raadplegingen tijdens de eerste levensmaanden van het kind.

Thuis kan je eenvoudig de oogbeweging van je kind controleren door een voorwerp te bewegen. Indien de beide ogen de beweging niet simultaan volgen, of indien één van de ogen “ontsnapt” of stopt met bewegen, dan raadpleeg je het best een oogarts.

GOED OM TE WETEN

Tijdens de eerste levensmaanden van het kind zijn er meerdere verplichte medische consultaties. Tijdens deze bezoeken wordt er systematisch een visuele controle uitgevoerd. Bij twijfel of in het geval van een erfelijke aandoening, vooral wanneer één van de ouders zelf aan strabisme lijdt of leed, is het aangewezen om dit te melden aan de kinderarts.

Is scheelzien bij kinderen erg?

Het grootste risico van strabismus bij kinderen is de ontwikkeling van amblyopie. Amblyopie of een lui oog is een slecht zicht door een oog en wordt veroorzaakt door een slechte coördinatie met de hersenen. Om helder te kunnen zien, geven de hersenen de voorkeur aan het ‘gezonde’ oog. Het aangetaste oog wordt bijgevolg niet meer gestimuleerd. Langzaam aan breken de zenuwverbindingen van het oog af, wat kan leiden tot zichtverlies.

Amblyopie bij kinderen

Strabismus bij kinderen kan ook een symptoom zijn voor verschillende visuele stoornissen of ziektes. Scheelzien bij kinderen kan ook een impact op het sociale leven hebben, met al dan niet blijvende psychologische gevolgen voor het kind. Daarom is het cruciaal om het zicht van je kind te testen en zo eventuele stoornissen te ontdekken, de oorzaken en de gevolgen van het scheelzien aan te pakken.

Indien je kind van ouder dan 6 maanden een vaste en exclusief unilaterale strabismus heeft, raadpleeg dan dringend een oogarts.

Hoe behandel je scheelzien bij kinderen?

Strabismus bij kinderen moet snel medisch behandeld worden. Na de leeftijd van 5 jaar hebben de hersenen het vermogen niet meer om het zicht opnieuw te balanceren, vooral wanneer de amblyopie al begonnen is.

Op een leeftijd van 2 jaar gaat de strabismus meestal gepaard met een refractieaandoening. Om deze stoornis te verhelpen blijft het dragen van een bril de beste oplossing. Meestal is het ook nodig om een orthoptist te raadplegen om revalidatieoefeningen te doen.

Alles over brillen

Strabismus bij kinderen corrigeren: welk alternatief voor een bril?

Er kan, geval per geval, een operatie overwogen worden indien de genomen maatregelen niet voldoende blijken. Na deze operatie moet er een gedetailleerde medische opvolging gebeuren, bijvoorbeeld door het dragen van een bril. Strabismus is immers vaak het gevolg van een andere onderliggende zichtstoornis. Om de oculomotorische spieren te verlichten en te kunnen analyseren welke voordelen een operatie zou opleveren, kunnen er injecties met botulinetoxine voorgeschreven worden.

Zoek een opticien bij u in de buurt

De Opticiens uit overtuiging zijn toegewijde opticiens, echte onafhankelijke professionals die zich hebben verenigd en die een compromisloze beroepsethiek, gemeenschappelijke waarden en geavanceerde visuele gezondheidsexpertise verdedigen, in het ware belang van hun klanten, ongeacht de mode, economische of externe druk.
Zoek in de lijst met opticiens de dichtstbijzijnde opticien.

Zie de gids met opticiens