Top
top

Hypermetropie bij kinderen

Hypermetropie is een refractiestoornis die zich kenmerkt door een wazig zicht van dichtbij. Deze zichtstoornis komt vaak voor en vraagt een grote inspanning van het oog om het wazig zicht te compenseren. Wanneer hypermetropie niet wordt gecorrigeerd, dan kan het oog belast worden en kan het kind leerproblemen ondervinden. Ontdek hoe je hypermetropie bij kinderen opspoort en hoe je deze zichtstoornis corrigeert.

main

Wat is hypermetropie?

Hypermetropie of verziendheid is een zichtstoornis die zowel bij kinderen als bij volwassenen voorkomt. Meestal worden kinderen verziend geboren en blijven dit tot aan hun tienerjaren. Tijdens de groei gaat het oog zich ontwikkelen en gaat de zichtstoornis stilaan verdwijnen tegen de tienerjaren. Indien de hypermetropie dan nog niet helemaal is gecorrigeerd, dan is de kans groot dat de zichtstoornis het hele leven zal blijven duren.

Een verziend oog is een oog dat geometrisch gezien te kort is of met een hoornvlies en een kristallens die te plat zijn. Het beeld van een verder verwijderd voorwerp vormt zich dan achteraan het netvlies. Om een helder beeld te hebben zonder correctie, moet het beeld van de voorwerpen gefocust zijn op het netvlies. Indien deze focus niet correct gebeurt, dan is het beeld wazig. Dat is exact wat er gebeurt bij verziende kinderen. Om deze zichtstoornis te compenseren en helder te zien, moet het kind voortdurend een inspanning leveren. Die inspanning leidt tot visuele vermoeidheid en hoofdpijn alsook tot concentratieproblemen bij het kind.

Hypermetropie is het tegenovergestelde van myopie. Myopie of bijziendheid wordt gekenmerkt door een wazig zicht van verder verwijderde voorwerpen. In het geval van myopie, zijn de lichtstralen gefocust vóór het netvlies en is het oog te lang of de focus te krachtig. In tegenstelling tot hypermetropie moet het kind dan geen enkele inspanning leveren om het verzicht te compenseren en te verbeteren.

Myopie bij kinderen

Hypermetropie, net zoals myopie, kan in verband worden gebracht met astigmatisme. Astigmatisme is het gevolg van een ongelijke kromming van het hoornvlies. Daarbij zijn de stralen gefocust op verschillende punten van het netvlies waardoor zowel het zicht van dichtbij als het verzicht een invloed ondervinden.

Astigmatisme bij kinderen

Hoe herken je hypermetropie bij kinderen?

Hypermetropie bij kinderen kan vaak onopgemerkt voorkomen. Het oog compenseert deze refractiestoornis instinctief en de hypermetropie wordt zo eenvoudig opgeheven. De symptomen die kunnen wijzen op hypermetropie bij kinderen zijn eigenlijk de gevolgen van die compensatie.

Dit zijn enkele mogelijke tekenen van hypermetropie bij kinderen:

 • Vermoeide ogen;
 • Rode ogen;
 • Ogen die jeuken en een branderig gevoel geven;
 • Het kind fronst de wenkbrauwen tijdens het geconcentreerd kijken naar een voorwerp dat zich dichtbij bevindt;
 • Hoofdpijn;
 • Pijn ter hoogte van de wervelkolom;
 • Het kind houdt het hoofd schuin tijdens het kijken;

Hoe ziet een verziend kind?

Een verziend kind heeft het vermogen om zich aan te passen en zo de stoornis te corrigeren. Bijgevolg heeft het kind een zicht dat identiek is aan dat van een kind zonder zichtstoornis. Een hypermetropie die niet gecorrigeerd wordt kan leiden tot vermoeide ogen en een aanzienlijk verlies van de gezichtsscherpte vanaf de leeftijd van 35/40 jaar. Het zicht van een volwassene met hypermetropie die niet vroegtijdig werd opgespoord, kan veranderen, ook het verzicht.

Om helder te kunnen zien moet een verziend kind een inspanning leveren om zich aan te passen. Daarom zal een oogarts tijdens een medisch onderzoek atropinedruppels aanbrengen in de ogen van het kind om de aanpassing op te heffen.

Test het zicht van je kind

Hypermetropie en hyperactiviteit: is er een verband?

Heel wat kinderen zijn hyperactief als gevolg van hun gebrek aan concentratie en hun “wild” gedrag op school. Een onderzoek van professor Hanssens van de Universiteit van Montréal wijst uit dat er verband kan zijn tussen concentratieproblemen en hypermetropie. Door de vermoeide ogen kan het kind moeite hebben om geconcentreerd te blijven. Volgens hetzelfde onderzoek “zijn het comfort alsook de schoolresultaten verbeterd bij hyperactieve kinderen die behandeld werden en die een corrigerende bril droegen”.

Hoe evolueert hypermetropie tijdens de kindertijd?

Een kind wordt verziend geboren. We spreken over natuurlijke hypermetropie. Deze bedraagt ongeveer 2 dioptrie bij een boorling. Tijdens de groei van het kind wordt het oog langer. Bijgevolg verdwijnt de hypermetropie geleidelijk aan. Indien de hypermetropie op jonge leeftijd echter hoger is dan 4 dioptrie, dan is er weinig kans dat de stoornis zal verdwijnen. Het kind moet dan een bril dragen om een correctie toe te passen.

Zonder aangepaste correctie kan de hypermetropie leiden tot een andere aandoening, namelijk amblyopie of het luie oogsyndroom. Amblyopie is een unilaterale zichtstoornis die meestal opgespoord wordt bij jonge kinderen. Bij hypermetropie kunnen de hersenen de voorkeur geven aan het zicht door één oog en de inspanningen om zich aan te passen zo beperken. Amblyopie kan worden opgespoord door speciale testen voor zichtstoornissen. Er bestaat geen oplossing om amblyopie te vermijden en toch is het mogelijk om de complicaties te beperken door regelmatig het zicht van je kind te laten controleren door een arts.

Amblyopie bij kinderen

Hoe spoor je hypermetropie bij kinderen op?

Hypermetropie kan een niet te onderschatten invloed hebben op de ontwikkeling van je kind. Daarom is het belangrijk om het zicht van je kind te laten testen op enkele scharniermomenten, zelfs wanneer er geen zichtbare tekenen van een eventuele zichtstoornis zijn:

 • Van 0 tot 6 jaar: tijdens deze periode zijn er al verschillende verplichte medische testen voorzien om een eventuele zichtstoornis snel op te sporen en te behandelen. Bij de minste twijfel over een afwijking van het zicht, raadpleeg je het best zo snel mogelijk je kinderarts of een oogarts.
 • Op de leeftijd van 6 jaar: er is een onderzoek voorzien op de leeftijd van 6 jaar, de leeftijd waarop het kind naar de lagere school gaat. Dit is een belangrijke medische raadpleging zodat het kind de lessen in de beste omstandigheden kan volgen, zonder een zichtstoornis die het leerproces hindert. Het is sterk aangeraden om dit onderzoek te laten uitvoeren, zelfs zonder tekenen van een eventuele zichtstoornis.
 • Op de leeftijd van 11 jaar: op deze leeftijd staat je kind op het punt om te starten op de middelbare school. Om deze belangrijke stap in goede banen te leiden, is een oogonderzoek geen overbodige luxe. Houd steeds bepaalde signalen in de gaten tijdens de volledige schooltijd van je kind.

Vind een opticien bij jou in de buurt

Welke correctie voor een verziend kind?

Hypermetropie bij kinderen, maar ook bij volwassenen, moet worden gecorrigeerd. Deze refractiestoornis kan worden gecorrigeerd met behulp van contactlezen of een bril. Meestal is een bril de meest aangewezen oplossing om de hypermetropie bij een kind te corrigeren. Een bril voor hypermetropie heeft glazen die convex of convergerend zijn. Dit type glas brengt de beelden dichter tot bij het netvlies. Goed om te weten: hoe sterker de hypermetropie, hoe boller het glas in het midden.

Wil je de juiste bril kiezen voor je kind? Dan is het belangrijk om de aanbevelingen van je oogarts en van je opticien te volgen. Heel wat oogartsen zijn gespecialiseerd in de behandeling van jonge kinderen. Het kind moet zich op zijn of haar gemak voelen.

Hoe kies ik de bril voor mijn kind?

Afhankelijk van de mate van hypermetropie moet het kind een bril dragen om bepaalde activiteiten uit te kunnen voeren:

 • Bij een lichte hypermetropie is een bril nodig om nauwkeurig werk uit te voeren, om te lezen of om het huiswerk te maken.
 • Bij een sterke hypermetropie kan een bril gedurende de hele dag nodig zijn.

Wanneer verander ik van bril voor mijn kind? 

Op een volwassen leeftijd kan de hypermetropie definitief gecorrigeerd worden door een refractieve chirurgische ingreep. Dankzij de behandeling met laserchirurgie kan de kromming van het hoornvlies groter gemaakt worden en de lichtstralen op het netvlies worden zo meer convergerend.

 

Zoek een opticien bij u in de buurt

De Opticiens uit overtuiging zijn toegewijde opticiens, echte onafhankelijke professionals die zich hebben verenigd en die een compromisloze beroepsethiek, gemeenschappelijke waarden en geavanceerde visuele gezondheidsexpertise verdedigen, in het ware belang van hun klanten, ongeacht de mode, economische of externe druk.
Zoek in de lijst met opticiens de dichtstbijzijnde opticien.

Zie de gids met opticiens