Zoals bij elk leerproces zijn de eerste jaren bepalend. Dat geldt ook voor het gezichtsvermogen van baby's. Naast een louter medisch aspect is goed zien ook essentieel om de psychomotorische ontwikkeling van de allerkleinsten te bevorderen. Het gezichtsvermogen van baby's van bij de geboorte monitoren, is essentieel. Baby's en kinderen zien niet helemaal hetzelfde als ouderen en ze hebben meer aandacht en bescherming dan volwassenen nodig.
Je baby mag in het begin dan al wazig zien, maar vergis je niet, hij ziet wel degelijk! Eerst ruwe vormen, dan kleuren, waarna hij op een dag op dezelfde manier ziet als volwassenen. Het gezichtsvermogen van baby' evolueert als volgt.
Bij de geboorte heeft de baby slechts 1/20 van de volle gezichtsscherpte. Hij kan nog niet scherp zien, maar wel een heel contrastrijk voorwerp detecteren op ongeveer 30 cm afstand van zijn gezicht. Maar zoals alle baby's boekt hij elke dag vooruitgang: vanaf dag 3 begint hij de blik van de ouders te fixeren.
Vanaf de leeftijd van 9 maanden verfijnt het zicht, onderscheidt hij details en kan hij heel wat verder zien. Gedaan met doffe kleuren, die plaats moeten ruimen voor een levendige waarneming waarbij elke kleur zin heeft. De visuele zoektocht evolueert samen met de ontdekking van de wereld als de baby leert stappen. Het waarnemen van contrast en diepte wordt fijner tijdens deze ontdekkingsmaanden.
Na 18 maanden zijn de visuele functies vergelijkbaar met die van een volwassene. Hij ziet nog enkele tienden minder scherp om perfect contrasten te kunnen zien. Zijn ooglens filtert echter nog niets. Daarom moet je de ogen van je baby beschermen tegen de vele gevaren in zijn nieuwe omgeving.
Tegen welke factoren moet je de ogen van je baby beschermen?
Het grootste gevaar voor de ogen van je baby zijn de UV-stralen van de zon. De zeer heldere ooglens filtert immers niets tot de leeftijd van 7-8 jaar. Daarom is het belangrijk om op het strand, in de sneeuw, op een boot of op zonnige dagen de ogen van je kind met een aan zijn activiteiten aangepaste zonnebril met een beschermingsfactor van minimum 4 te beschermen.
Schermen veroorzaken niet alleen myopie, maar vormen ook een bedreiging voor de goede ontwikkeling van het gezichtsvermogen van je kind. Het blauwe licht dat ze verspreiden is de oorzaak van heel wat oogaandoeningen. Bovendien bevat de iris van een baby nog onvoldoende pigmenten om tegen fel licht bescherm te zijn. Het ontbreken van pigmenten verklaart ook waarom alle baby's bij de geboorte blauwe of donkergrijze ogen hebben.
Omdat iedereen op een unieke manier ziet, is het gezichtsvermogen in eenzelfde omgeving niet noodzakelijk aan dezelfde risico's blootgesteld. Daarom is persoonlijke begeleiding vanaf een jonge leeftijd belangrijk. Opticiens uit overtuiging zijn opgeleid om de bril uit te zoeken die de ogen van je baby beschermt tegen specifieke omgevingsrisico's.
Opticiens uit overtuiging kunnen de evolutie van het gezichtsvermogen van je kind volgen tussen twee controles bij de oogarts. Bij de minste twijfel over het gezichtsvermogen van je kind, kunnen ze je vragen beantwoorden en je naar de juiste specialisten doorverwijzen.
In Frankrijk heeft 1 kind op 5 een (kleine) gezichtsstoornis. Daarom moet je bijzonder aandacht besteden aan de visuele gezondheid van je kind.
Heb van bij de geboorte tot de leeftijd van 4 jaar oog voor eventuele amblyopie.