Top
top

Het-gezichtsvermogen-van-volwassenen

Het gezichtsvermogen van volwassenen

Hoe evolueert het gezichtsvermogen bij volwassenen? Wanneer en op welke leeftijd is je gezichtsvermogen het beste? Hoe evolueert je zicht als je volwassen bent en op welke leeftijd zie je het beste? Met welke oogaandoeningen kun je als volwassene te maken krijgen?

main

Het gezichtsvermogen van volwassenen en het gebruik

Het oog is een complex orgaan dat dient om ons gezichtsvermogen te ontwikkelen. Die zintuiglijke functie ontwikkelt zich tijdens de kindertijd en bereikt haar volledig potentieel tussen 10 en 15 jaar.

Rijping en vervolgens afname van het gezichtsvermogen

Vanaf 15 jaar is het gezichtsvermogen optimaal en begint het geleidelijk aan scherpte te verliezen. Met de leeftijd en het gezichtsvermogen van een volwassene duiken nieuwe toepassingen en nieuwe aandoeningen van ons gezichtsvermogen op.

Het volwassen gezichtsvermogen is het belangrijkste zintuig in je leven dat in alle omstandigheden wordt gebruikt. Daarom moet je je voorbereiden om je ogen te beschermen met aangepaste middelen, afhankelijk van je activiteiten en hobby's.

Jouw opticien kan je precies het montuur en de glazen aanraden die je nodig hebt. Oefen je een manueel beroep uit? Dan zijn sterke minerale glazen misschien een optie. Lees je veel of doe je vaak kantoorwerk? Een montuur zonder rand onderaan is een oplossing die je kunt overwegen.

Hoeveel volwassenen krijgen te maken met gezichtsstoornissen?

70%

Ongeveer 70% van de volwassenen hebben een gezichtsstoornis! Alleen voor Frankrijk vertegenwoordigt dit een markt van meer dan 6,5 miljard euro per jaar, waar om de twee seconden een bril wordt verkocht!

Sport en gezichtsvermogen van volwassenen

Bij sommige sporten heb je soms een specifieke uitrusting nodig om je ogen te beschermen. Er zijn meerdere oplossingen om veilig te kunnen sporten: denk maar aan duikbrillen voor in het zwembad of de zee of brillen met een krachtige filter voor bergsporten, om je ogen tegen sneeuwblindheid te beschermen.

Hoe wordt het zicht van volwassenen gecorrigeerd?

Om een gezichtsstoornis bij volwassenen te corrigeren, is er één manier precies dezelfde als tijdens de kindertijd: een bril. Met een bril kun je myopie, hypermetropie, astigmatisme en presbyopie corrigeren. We kunnen prisma's, filters en kleuren toevoegen om convergentieproblemen of een te hoge gevoeligheid voor licht op te lossen.

Daarnaast zijn er specifieke middelen voor volwassenen om hen meer keuzevrijheid te geven over de correctiemiddelen.

Denk bijvoorbeeld aan lenzen, die constant onderhoud en een grote levenshygiëne vereisen, maar die als voordeel hebben dat ze geen probleem opleveren met het perifere zicht, dat ze niet als een bril aandampen enz. Je kunt myopie ook corrigeren door nachtlenzen te dragen - orthokeratologie - die het hoornvlies vormen om het probleem te corrigeren.

à savoir

Een gezichtsstoornis definitief oplossen

Je kunt een gezichtsstoornis ook definitief corrigeren. Dit kan wel pas als je volwassen en meerderjarig bent. Je zicht moet immers stabiel zijn en je oog volgroeid. Het gaat om operaties met lasers die het hoornvlies of de lens opnieuw vormgeven om een gezichtsstoornis te corrigeren. Deze operaties zijn definitief en zijn bedoeld om een gezichtsstoornis te verminderen of volledig te corrigeren.

Het gezichtsvermogen van volwassenen en oogaandoeningen

Met de leeftijd dienen zich nieuwe aandoeningen aan, de ene later dan de andere. Ze hebben allemaal gemeenschappelijk dat ze alleen voorkomen bij volwassenen en ouderen.

Het gezichtsvermogen van volwassenen: presbyopie

Een eerste aandoening die typisch is voor volwassenen, is presbyopie. Deze aandoening, die zich omstreeks de leeftijd van 45 jaar manifesteert, is het resultaat van een verouderde lens die ons zicht accommodeert. Iedereen krijgt hier op een gegeven moment last van. Deze aandoening heeft als gevolg dat naarmate je ouder wordt, je nabijzicht steeds slechter wordt. Daarom zijn er progressieve brilglazen, zodat je met één bril nabij en ver kunt zien.

Het gezichtsvermogen van volwassenen: strabisme

Niet alleen kinderen hebben last van scheelzien. Deze aandoening kan zich ook op latere leeftijd manifesteren. Ze is het gevolg van een gedeeltelijke of totale verlamming van een van de spieren rond je oog en wordt vaak door een ander probleem veroorzaakt, zoals een trauma of een andere aandoening. Strabisme dat tijdens je kindertijd werd gecorrigeerd, kan zich op latere leeftijd opnieuw manifesteren.

Een lui oog of amblyopie bij volwassenen

Zwak of wazig zien uit één oog in vergelijking met het andere, is kenmerkend voor amblyopie. Tijdens de kindertijd kan dit probleem behandeld worden, maar niet meer op volwassen leeftijd. Dit luie oog-probleem kan momenteel enkel door schermoefeningen worden. Die oefeningen zijn bedoeld om het zwakke oog bij volwassenen te laten werken.

Het gezichtsvermogen van volwassenen: LMD

LMD of leeftijdsgebonden maculadegeneratie is een aandoening die rechtstreeks het netvlies aantast, het deel van het oog dat licht omzet in een signaal naar onze hersenen en die na 5 tot 10 jaar een blinde vlek midden in je gezichtsveld doet ontstaan. De aandoening manifesteert zich vanaf de leeftijd van 50 jaar en evolueert traag, zonder duidelijke signalen. LMD kan alleen tijdens een onderzoek door een oogarts worden vastgesteld voor het te laat is.

Je kunt ook zelf een eenvoudige test thuis doen om signalen te detecteren die wijzen op LMD. Het gaat om de test met het Amsler-rooster.

Het gezichtsvermogen van volwassenen: cataract

Cataract is een aandoening die zich voordoet bij personen tussen 65 en 75 jaar. Deze aandoening leidt tot een geleidelijke vertroebeling van de lens en op termijn tot blindheid. De aandoening kan met een chirurgische ingreep worden verholpen, waarbij de lens door een implantaat wordt vervangen, zodat je weer even goed ziet als voor de aandoening.

Zoek een opticien bij u in de buurt

De Opticiens uit overtuiging zijn toegewijde opticiens, echte onafhankelijke professionals die zich hebben verenigd en die een compromisloze beroepsethiek, gemeenschappelijke waarden en geavanceerde visuele gezondheidsexpertise verdedigen, in het ware belang van hun klanten, ongeacht de mode, economische of externe druk.
Zoek in de lijst met opticiens de dichtstbijzijnde opticien.

Zie de gids met opticiens