Top
top

Oogallergieën: symptomen, oorzaken en behandelingen

Oogallergieën zijn een overdreven immuunrespons op omgevingsallergenen die leidt tot ontstekingen en ongemak. Ontdek alles wat je moet weten over oogallergieën, van het herkennen van typische symptomen zoals jeukende en rode ogen, tot de behandelings- en preventiemogelijkheden. Ontdek al onze tips om goed voor je ogen te zorgen.

main

Hoe herken je een oogallergie?

Een oogallergie wordt gekenmerkt door een reeks symptomen aan de ogen die optreden als reactie op allergenen zoals pollen, stof of dierenhaar. Wanneer de ogen aan deze stoffen worden blootgesteld, kunnen ze overreageren. Dit leidt tot duidelijke symptomen:

  • Rode ogen: de bloedvaten in het bindvlies verwijden door de irriterende stof, wat zichtbare roodheid veroorzaakt.
  • Jeukende en branderige ogen: intense jeuk is vaak de eerste indicator van een oogallergie. De jeuk gaat vaak gepaard met branderige ogen.
  • Waterige afscheiding: de ogen kunnen overmatig tranen in een poging het allergeen weg te spoelen.
  • Zwelling van de oogleden: de oogleden zwellen op als reactie op de ontsteking.
  • Fotofobie: er kan een verhoogde gevoeligheid voor licht ontstaan.
  • Wazig zicht: soms kunnen zowel het traanvocht als de ontsteking het zicht enigszins verminderen.

Deze symptomen kunnen afzonderlijk of gelijktijdig optreden en variëren afhankelijk van de persoon en van in hoeverre je werd blootgesteld aan het allergeen. Het is belangrijk om een specialist te raadplegen om deze symptomen correct te beoordelen en de juiste behandeling te bepalen.

Oogallergie: wat zijn de oorzaken?

Oogallergieën worden veroorzaakt door een overreactie van het immuunsysteem op onschadelijke allergenen. Er bestaan vele vormen, elk met hun eigen specifieke kenmerken en triggers.

Acute allergische bindvliesontsteking

Acute allergische bindvliesontsteking (of conjunctivitis) wordt veroorzaakt door plotselinge blootstelling aan een specifiek allergeen, zoals dierenhaar of huisstofmijt. Deze onmiddellijke reactie wordt gekenmerkt door intense roodheid, zwelling en jeuk, die gepaard kunnen gaan met tranende ogen en wazig zicht. De behandeling bestaat uit het vermijden van het allergeen. Het kan bovendien nodig zijn om antihistaminica of steroïden te gebruiken om de ontsteking onder controle te krijgen.

Seizoensgebonden allergische bindvliesontsteking

Seizoensgebonden allergische bindvliesontsteking speelt vaak op door pollen die vrijkomen tijdens de bloeiperiode in de lente, maar kan ook worden veroorzaakt door schimmelsporen in de herfst. De symptomen zijn intense jeuk, roodheid, tranende ogen en gevoeligheid voor licht. Om de ontsteking onder controle te houden, wordt aangeraden om het pollenniveau in de gaten te houden en activiteiten buitenshuis te beperken wanneer er veel pollen in de lucht zijn. Het gebruik van geneesmiddelen tegen allergie, zoals antihistaminica of mestcelstabilisatoren in de vorm van oogdruppels, wordt aanbevolen tijdens kritieke perioden. Het dragen van een beschermende bril kan ook helpen om het contact met allergenen uit de lucht te verminderen.

Niet-seizoensgebonden allergische bindvliesontsteking

Niet-seizoensgebonden allergische bindvliesontsteking vereist speciale aandacht, omdat ze het gevolg is van voortdurende blootstelling aan allergenen, zoals huisstofmijt, huisstof en huidschilfers van huisdieren. De aanhoudende symptomen zijn minder acuut dan bij seizoensgebonden allergie en gaan van milde of matige irritatie tot tintelingen, lichte roodheid en tranende ogen. Een behandeling op lange termijn kan bestaan uit het regelmatige gebruik van antihistamine of ontstekingsremmende oogdruppels, maar ook uit preventieve maatregelen zoals een strikte hygiëne in huis, het gebruik van luchtzuiveraars en, in sommige gevallen, desensibilisatie (of het ongevoelig maken voor bepaalde stoffen).

Vernale keratoconjunctivitis (VKC)

Vernale keratoconjunctivitis is een zeldzame variant van allergische conjunctivitis of bindvliesonsteking en komt vooral voor bij kinderen tussen de 4 en 14 jaar. In slechts 50% van de gevallen wijzen allergologische tests op een allergische aanleg. Er is een duidelijk verband tussen blootstelling aan de zon en het optreden van de symptomen. De meeste patiënten hebben dan ook last van deze aandoening tussen maart en oktober, maar sommige gevallen blijven het hele jaar door aanhouden.

Vernale keratoconjunctivitis wordt gekenmerkt door rode, jeukende ogen, gevoeligheid voor licht, het gevoel dat er iets in het oog zit, dikke afscheiding en wazig zicht. Ook krampen in de oogleden zijn een symptoom. De behandeling gebeurt meestal met immunomodulerende geneesmiddelen en steroïden, naast conventionele allergietherapieën.

Hoe behandel je een oogallergie?

Om een oogallergie te behandelen, is het essentieel om het verantwoordelijke allergeen te identificeren en te vermijden. Antihistamine oogdruppels kunnen worden gebruikt om jeuk en roodheid te verlichten. In ernstigere gevallen kunnen corticosteroïde druppels worden voorgeschreven. Orale antihistaminica (of antiallergiepillen) helpen ook om de algemene symptomen onder controle te houden. Regelmatig de ogen spoelen met een fysiologische zoutoplossing kan milde symptomen verlichten. Je raadpleegt best een specialist voor een behandeling die is afgestemd op de ernst van de allergie.

Hoe bescherm je je ogen?

Om je ogen gezond te houden en het risico op oogallergieën te beperken, zijn beschermende maatregelen essentieel. Eenvoudige dagelijkse gewoonten kunnen helpen om je ogen gezond te houden.

Verminder blootstelling aan blauw licht 

Schermen geven blauw licht af wat droge ogen en bijgevolg ook allergische symptomen kan verergeren. Een bril met blauwlichtlenzen samengesteld door een opticien, kan de impact van blauw licht beperken. De filterende lenzen kunnen het verschil maken, vooral als je gevoelig bent voor allergieën, omdat ze irritatie en vermoeidheid van de ogen helpen verminderen. De expertise van je opticien is van het grootste belang bij het kiezen van de brillenglazen die het beste passen bij jouw behoeften, om zo de factoren die jouw allergieën verergeren te verminderen.

Bescherm je ogen tegen de zon

Een overmatige blootstelling aan de zon kan niet alleen de ogen beschadigen, maar ook symptomen van oogallergieën verergeren. Een kwalitatieve zonnebril, gekozen met de hulp van een opticien, filtert uvA- en uvB-stralen en voorkomt verergering van oogallergieën door de zon. Door de uv-stralen te blokkeren, vermindert het risico op seizoensgebonden oogallergieën.

Voorkom vermoeide ogen

Ogen die worden blootgesteld aan allergenen raken sneller vermoeid. Je opticien kan een ergonomische bril aanbevelen om vermoeidheid van de ogen te verminderen, vooral bij langdurig gebruik van beeldschermen kan dit gunstig zijn voor mensen die last hebben van oogallergieën.

Naast advies over de keuze van je bril kan je opticien oogoefeningen en ergonomische aanpassingen voorstellen om je visuele comfort te verbeteren. Door regelmatig op consultatie te gaan, geniet je van persoonlijk advies en kunnen je beschermende maatregelen telkens worden aangepast aan je veranderende behoeften.

Zoek een opticien bij u in de buurt

De Opticiens uit overtuiging zijn toegewijde opticiens, echte onafhankelijke professionals die zich hebben verenigd en die een compromisloze beroepsethiek, gemeenschappelijke waarden en geavanceerde visuele gezondheidsexpertise verdedigen, in het ware belang van hun klanten, ongeacht de mode, economische of externe druk.
Zoek in de lijst met opticiens de dichtstbijzijnde opticien.

Zie de gids met opticiens