Hoe herken je een oogallergie?
Een oogallergie wordt gekenmerkt door een reeks symptomen aan de ogen die optreden als reactie op allergenen zoals pollen, stof of dierenhaar. Wanneer de ogen aan deze stoffen worden blootgesteld, kunnen ze overreageren. Dit leidt tot duidelijke symptomen:
- Rode ogen: de bloedvaten in het bindvlies verwijden door de irriterende stof, wat zichtbare roodheid veroorzaakt.
- Jeukende en branderige ogen: intense jeuk is vaak de eerste indicator van een oogallergie. De jeuk gaat vaak gepaard met branderige ogen.
- Waterige afscheiding: de ogen kunnen overmatig tranen in een poging het allergeen weg te spoelen.
- Zwelling van de oogleden: de oogleden zwellen op als reactie op de ontsteking.
- Fotofobie: er kan een verhoogde gevoeligheid voor licht ontstaan.
- Wazig zicht: soms kunnen zowel het traanvocht als de ontsteking het zicht enigszins verminderen.
Deze symptomen kunnen afzonderlijk of gelijktijdig optreden en variëren afhankelijk van de persoon en van in hoeverre je werd blootgesteld aan het allergeen. Het is belangrijk om een specialist te raadplegen om deze symptomen correct te beoordelen en de juiste behandeling te bepalen.
Oogallergie: wat zijn de oorzaken?
Oogallergieën worden veroorzaakt door een overreactie van het immuunsysteem op onschadelijke allergenen. Er bestaan vele vormen, elk met hun eigen specifieke kenmerken en triggers.
Acute allergische bindvliesontsteking
Acute allergische bindvliesontsteking (of conjunctivitis) wordt veroorzaakt door plotselinge blootstelling aan een specifiek allergeen, zoals dierenhaar of huisstofmijt. Deze onmiddellijke reactie wordt gekenmerkt door intense roodheid, zwelling en jeuk, die gepaard kunnen gaan met tranende ogen en wazig zicht. De behandeling bestaat uit het vermijden van het allergeen. Het kan bovendien nodig zijn om antihistaminica of steroïden te gebruiken om de ontsteking onder controle te krijgen.
Seizoensgebonden allergische bindvliesontsteking
Seizoensgebonden allergische bindvliesontsteking speelt vaak op door pollen die vrijkomen tijdens de bloeiperiode in de lente, maar kan ook worden veroorzaakt door schimmelsporen in de herfst. De symptomen zijn intense jeuk, roodheid, tranende ogen en gevoeligheid voor licht. Om de ontsteking onder controle te houden, wordt aangeraden om het pollenniveau in de gaten te houden en activiteiten buitenshuis te beperken wanneer er veel pollen in de lucht zijn. Het gebruik van geneesmiddelen tegen allergie, zoals antihistaminica of mestcelstabilisatoren in de vorm van oogdruppels, wordt aanbevolen tijdens kritieke perioden. Het dragen van een beschermende bril kan ook helpen om het contact met allergenen uit de lucht te verminderen.
Niet-seizoensgebonden allergische bindvliesontsteking
Niet-seizoensgebonden allergische bindvliesontsteking vereist speciale aandacht, omdat ze het gevolg is van voortdurende blootstelling aan allergenen, zoals huisstofmijt, huisstof en huidschilfers van huisdieren. De aanhoudende symptomen zijn minder acuut dan bij seizoensgebonden allergie en gaan van milde of matige irritatie tot tintelingen, lichte roodheid en tranende ogen. Een behandeling op lange termijn kan bestaan uit het regelmatige gebruik van antihistamine of ontstekingsremmende oogdruppels, maar ook uit preventieve maatregelen zoals een strikte hygiëne in huis, het gebruik van luchtzuiveraars en, in sommige gevallen, desensibilisatie (of het ongevoelig maken voor bepaalde stoffen).