Top
top

Sporten met een bril

Als sporter is het soms storend om een bril te dragen. Maar waarom zou je sporten en brillen niet kunnen combineren? In dit artikel helpen we je jezelf de juiste vragen te stellen om goed zien en comfort te combineren bij het sporten.

main

Waarom een sportbril kopen?

Als je gaat hardlopen, zwemmen of surfen, ga je eerst aangepaste uitrusting kopen. Je trekt je sportschoenen en hittewerende kleding aan enz. Voor je bril geldt net hetzelfde. Je moet je bril ook aanpassen aan de sport die je beoefent.

Heb ik een speciale sportbril nodig?

Je kunt niet sporten zonder aan je veiligheid te denken. Je bril kan beschadigd raken of jij kunt je bij een contact kwetsen. Als je je in een vuile omgeving bevindt, kan dit je zicht belemmeren. Je moet perfect kunnen zien om je veilig te voelen.

Een correctiebril om te sporten of een sportbril?

Let op, haal deze niet door elkaar! Verkopers van sportartikelen verkopen brillen om te sporten, skiën, kitesurfen, hardlopen enz. Dit zijn echter geen correctiebrillen! Bij jouw opticien kun je een correctiebril of correctielenzen krijgen die geschikt zijn om te sporten. Alleen oogzorgprofessionals kunnen je hier raad geven en je de juiste bril leveren.

Sportende kinderen hebben steeds vaker een aangepaste bril nodig

Hetzelfde geldt voor kinderen die sporten op of buiten de school. Soms gaat het er hard aan toe en hebben kinderen niet altijd oog voor hun montuur. Hun bril moet hen volledige bewegingsvrijheid bieden, zodat ze zich kunnen focussen op het aanleren van hun sport of vrijetijdsbesteding.

Een bril voor elke sport

Wist je dat je afhankelijk van de sport die je beoefent, je over de meest geschikte uitrusting moet beschikken? Of je binnen, buiten of op of in het water sport, er zijn telkens andere monturen en optische glazen beschikbaar. Je kunt zelfs je duikbril of helm aan je gezichtsvermogen aanpassen.

Brillen voor buitensporten

Voor buitensporten heb je heel wat uitrusting nodig. Ook het weer speelt een belangrijke rol. De weersomstandigheden bepalen immers een aantal parameters. Zo mag de zon je niet verblinden. Jij en je gezinsleden hebben een zonnebril nodig. Zonnestralen dragen immers bij tot de vroegtijdige veroudering van het oog.

Brillen om te sporten: bescherming van je ogen

Je mag geen last hebben van wind, spatten of temperatuurwisselingen. Je bril wordt een bolwerk tegen alle soorten projecties of hinder van buitenaf, zoals stof, zand en spatten die je bril voortijdig kunnen verslijten. Denk er dus aan om extra een veiligheidsbril te vragen.

Correctiebril voor zwemmers

Vaak denken mensen dat het onmogelijk is om met een correctiebril te zwemmen. Veel mensen gaan om die reden niet zwemmen in een zwembad of in de zee omdat ze het gevoel hebben dat ze te weinig zullen zien. Er bestaan echter glazen voor duikbrillen die voorkomen dat je bril beslaat of dat er waterdruppels blijven aanhangen. Spreek je opticien aan, hij geeft je graag advies.

Een bril voor bergwandelingen

Wat is het gevaarlijkst voor je ogen bij bergsporten? De zon en harde schokken. Om je hiertegen te beschermen, kun je een hoogwaardige zonnebril met een index 3 of 4 overwegen. Die voorkomen dat je ogen door de stralen schade oplopen. We raden ook aan om een brillenkoord te gebruiken. Zo voorkom je dat je bij een plotse schok je bril verliest.

Optische glazen en natuurlijke omstandigheden

Optische glazen moeten zich zowel binnen als buiten aan verschillende factoren aanpassen

Aangepaste glazen tegen uv-stralen

Bij activiteiten in of op het water zoals kajakken of zwemmen ben je nog meer aan uv-stralen blootgesteld. Dit geldt ook voor activiteiten in de sneeuw, zoals wandelen met sneeuwschoenen of skiën. De zonnestralen die op het water of op de sneeuw weerkaatsen, zijn nog agressiever voor je ogen. Denk eraan om dit aan je opticien te melden, zodat hij je een bril kan aanbieden met een uv-index aangepast aan jouw activiteiten.

Aangepaste glazen tegen licht

Er zijn nu ook glazen die je beschermen tegen verblinding. Vraag voor buitensportactiviteiten zoals tennis of nordic walking polariserende glazen voor een uitzonderlijk zicht, zodat je je activiteit veilig kunt uitoefenen.

Aangepaste glazen tegen wisselende lichtomstandigheden

Een sporter die zijn favoriete sport beoefent, wordt vaak met wisselende lichtomstandigheden geconfronteerd. Niets is vervelender dan elke minuut van bril te moeten wisselen. Een onafhankelijke opticien kan je fotochromatische glazen aanraden die verdonkeren bij sterk licht en verhelderen als het donker wordt. 

Brilmonturen en sport

Opticiens bieden robuuste en ergonomische monturen aan, enkel bedoeld om te sporten. Het belangrijkste bij het sporten is immers dat je niet gehinderd wordt door een te zware, volumineuze en ongeschikte bril en dat je zo goed mogelijk ziet. Na een oogtest stelt de opticien je verschillende degelijke monturen voor.

Kiezen voor contactlenzen om te sporten

Als een bril niet ideaal is voor jouw sport, aarzel dan niet om je opticien om contactlenzen te vragen. Hij zal je soepele lenzen aanraden die geschikt zijn voor snelheidssporten of lichte contactsporten.

Contactlenzen zijn niet voor alle sporten geschikt

Er zijn echter sporten waarbij je geen contactlenzen kunt dragen: in een zwembad reageren ze immers als sponzen. Ook voor vechtsporten zijn ze niet geschikt.

 

Zoek een opticien bij u in de buurt

De Opticiens uit overtuiging zijn toegewijde opticiens, echte onafhankelijke professionals die zich hebben verenigd en die een compromisloze beroepsethiek, gemeenschappelijke waarden en geavanceerde visuele gezondheidsexpertise verdedigen, in het ware belang van hun klanten, ongeacht de mode, economische of externe druk.
Zoek in de lijst met opticiens de dichtstbijzijnde opticien.

Zie de gids met opticiens