Top
top

Orthokeratologie

Bijziendheid behandelen zonder operatie? Geen astigmatisme meer? Of hyperopisch? Hoef je niet langer visuele correcties te dragen? Dit zijn de vragen die de orthokeratologie tracht te beantwoorden. Hoe werkt het? Kan iedereen ervan profiteren? Tegen welke prijs?

main

Wat is orthokeratologie?

Het principe van orthokeratologie is het dragen van lenzen tijdens de slaap om de vorm van het hoornvlies te wijzigen. Deze lenzen worden "starre" of "harde" lenzen genoemd, die niet vervormen en die over het algemeen een grotere diameter hebben dan de starre lenzen die worden voorgesteld om overdag een bril te vervangen. Onder de druk van deze stijve lenzen, die 's nachts worden gedragen, wordt het hoornvlies zo gevormd dat de scherpte van het zicht de volgende dag wordt gecorrigeerd.

 • Ter herinnering: bepaalde refractiestoornissen - myopie-astigmatisme-hypermetropie - worden veroorzaakt door een onvoldoende lengte tussen het netvlies en het hoornvlies. Nachtlenzen laten het hoornvlies dus krommen om deze ontoereikende afstand te compenseren en daarmee de ametropie waarvoor zij verantwoordelijk is
 • Het doel van de orthokeratologielens is ouderdomsverziendheid te compenseren; de lens zal het hoornvlies in het centrum en de periferie anders vormen om gelijktijdig ametropie (myopie-hyperopie en astigmatisme) en ouderdomsverziendheid te corrigeren

Orthokeratologie: een alternatief voor chirurgie

Het resultaat van orthokeratologie is niet zo snel als bij refractieve chirurgie. Na een behandeling van enkele nachten is het zicht de hele dag helder, zonder dat u een correctie hoeft te dragen.

Wat u moet weten

Hoe snel werkt orthokeratologie?

Gemiddeld :

Voor een correctie van 4 dioptrieën moet men rekenen op 4 nachten lenzen dragen om gedurende een hele dag goed te kunnen zien

Voor een sterkere correctie duurt het 1 week tot 10 dagen voor hetzelfde resultaat

Als u overdag helder ziet zonder een corrigerende lens, betekent dat niet dat u uw contactlenzen 's nachts niet mag dragen. De vorm van het hoornvlies moet behouden blijven en er moet worden opgemerkt dat het zicht aan het eind van de dag (na 19-20 uur) weer enigszins wazig kan worden.

Orthokeratologie: niet-permanente en omkeerbare resultaten

Orthokeratologie behandeling is niet permanent. Het hoornvlies hoeft slechts twee weken te stoppen met de orthokeratologiebehandeling om zijn oorspronkelijke vorm terug te krijgen. De oorspronkelijke volledige ametropie keert terug. Om te kunnen werken, moet een orthokeratologiebehandeling strikt worden nageleefd, d.w.z. dat de nachtlens zonder uitzondering elke nacht moet worden gedragen.

Het dragen van nachtlenzen om uw zicht te corrigeren

Slechts 2% van de bevolking gebruikt deze lenzen 's nachts omdat dit type behandeling onbekend blijft bij het grote publiek. Het vereist een gedegen technische kennis van de professional die het aanbiedt, alsmede een regelmatige follow-up. Bovendien is, ook al is orthokeratologie bedoeld voor een groot aantal mensen, niet iedere brildrager noodzakelijkerwijs een goede kandidaat.

Onder welke omstandigheden is orthokeratologie effectief?

Om een optimaal resultaat te bereiken, moet men immers :

 • een bijziendheid hebben van minder dan 6 dioptrie
 • een hypermetropie hebben van minder dan 4 dioptrie
 • een astigmatisme van hoornvliesoorsprong hebben (link met de fiche over astigmatisme) van niet meer dan 1,5 dioptrie
 • een presbyopie hebben van minder dan 1,5 dioptrie

Hoeveel kost een hoornvliescorrectie?

Aangezien deze methode om ametropie te corrigeren zeer technisch is, vereist zij een nauwkeurige aanpassing en follow-up (er zijn ten minste 4 afspraken met uw adaptor nodig en u krijgt de lenzen in bruikleen om ze te testen vóór de validatie). Deze aanpassing wordt gefactureerd en de prijs varieert van adapter tot adapter.

Hoeveel kost orthokeratologie?

Afhankelijk van het type lenzen dat na de aanpassing wordt gekozen, kan de prijs van deze techniek variëren. Voor op maat gemaakte nachtlenzen moet u echter rekenen op ongeveer 500 euro. Gemiddeld moeten deze lenzen voor kinderen elk jaar en voor volwassenen elke 18-24 maanden worden vervangen (uw adaptor zal u de weg wijzen).

U moet ook budget vrijmaken voor het onderhoud van deze lenzen:

 • bewaarmiddelen voor overdag
 • reinigingsproducten voor het verwijderen van afzettingen die zich 's nachts op het oppervlak van de lenzen kunnen vormen en die schadelijk kunnen zijn voor het oog tijdens de daaropvolgende nachten van dragen)

Hoewel het sociale-zekerheidsstelsel dit soort lenzen zelden vergoedt, kent de aanvullende ziektekostenverzekering over het algemeen een budget toe voor "de aanschaf van contactlenzen die niet door het sociale-zekerheidsstelsel worden vergoed". Het is raadzaam de garantietabel van uw ziektekostenverzekering te raadplegen.

Orthokeratologie: een behandeling voor iedereen?

Orthokeratologie is bedoeld voor alle mensen met een refractiestoornis, van de jongste tot de oudste, tenzij er contra-indicaties zijn.

Contra-indicaties voor orthokeratologie

De contra-indicaties voor deze behandeling zijn:

 • pathologie van het voorste oogoppervlak (hoornvlies of bindvlies)
 • een correctie buiten het bovengenoemde kader: myopie meer dan 6 dioptrie; hypermetropie meer dan 4 dioptrie; corneaal astigmatisme meer dan 1,5 dioptrie of dat niet van corneale oorsprong is en presbyopie meer dan 1,5 dioptrie
 • soms lacrimale insufficiëntie

Tips voor een succesvolle orthokeratologiebehandeling

Enkele aanbevelingen voor een succesvolle orthokeratologie behandeling:

 • Het is essentieel dat orthokeratologie lenzen regelmatig gedragen worden. Als u uw lenzen 's nachts niet meer draagt, zal uw zicht de volgende dag wazig zijn.
 • nachten van ten minste 6 uur hebben, aangezien dit de tijd is die nodig is voor de remodellering om effectief te zijn
 • zorg voor een onberispelijke handhygiëne bij het inzetten en uitnemen van de lenzen
 • De orthokeratologie-lenzen net voor het sluiten van de ogen in de slaap doen (eerder indoen kan de centrering en dus de kwaliteit van de werking gedurende de nacht beïnvloeden)
 • het gebruik van nachtlenzen te vermijden tijdens perioden waarin u 's nachts vaak wakker wordt (bv. bij een jong kind)
 • De kwaliteit van het resultaat van de orthokeratologische behandeling kan worden beïnvloed door de houding die u 's nachts aanneemt. Plat slapen (op uw rug of op uw buik) zorgt ervoor dat de lens beter gecentreerd blijft op het hoornvlies, wat zorgt voor een betere vormgeving.
Zoek een opticien bij u in de buurt

De Opticiens uit overtuiging zijn toegewijde opticiens, echte onafhankelijke professionals die zich hebben verenigd en die een compromisloze beroepsethiek, gemeenschappelijke waarden en geavanceerde visuele gezondheidsexpertise verdedigen, in het ware belang van hun klanten, ongeacht de mode, economische of externe druk.
Zoek in de lijst met opticiens de dichtstbijzijnde opticien.

Zie de gids met opticiens