Top
top

Myopie corrigeren: ontdek onze volledige gids

Myopie of bijziendheid is een vaak voorkomende zichtstoornis die een impact heeft op de manier waarop mensen verder afgelegen voorwerpen zien. Bril, contactlenzen, chirurgische ingreep… Ontdek de verschillende methodes om myopie te corrigeren en opnieuw helder te zien.

main

Wat is myopie?

Myopie of bijziendheid is een zichtstoornis waarbij het verzicht wazig is en het dichtzicht helder. Dit is een vaak voorkomende zichtstoornis die veroorzaakt wordt doordat de afstand tussen het hoornvlies en het netvlies te lang is of doordat de kristallens te convergerend is.

In een emmetroop oog, dus zonder refractiestoornis, wordt het licht op een correcte manier op het netvlies gericht en is het beeld helder. Bij een bijziend persoon convergeert het licht in één punt voor het netvlies in plaats van rechtstreeks op het netvlies. Dat leidt tot de vorming van een wazig zicht van verder verwijderde voorwerpen.

Kan myopie op een natuurlijke manier evolueren?

Myopie komt meestal voor het eerst voor tijdens de kindertijd of de tienerjaren. Meestal verergert deze zichtstoornis totdat de groei van het oog stabiliseert, meestal op het einde van de tienerjaren of in het begin van de volwassenen leeftijd.

Hoe corrigeer je myopie?

Er bestaan verschillende methodes om myopie te corrigeren. Elke methode heeft voor- en nadelen en de keuze hangt af van de persoonlijke voorkeuren en behoeften van de patiënt.

Bril

Een bril is de meest eenvoudige en de meest gangbare manier om myopie te corrigeren. De corrigerende glazen zijn speciaal ontworpen om de te grote kromming van het hoornvlies of de te grote lengte van het oog te compenseren. Zo kan het licht op een correcte manier op het netvlies vallen.

Alles over brillen

Contactlenzen

Contactlenzen corrigeren myopie doordat ze de manier veranderen waarop het licht in het oog binnenkomt. Lenzen zorgen voor een breder gezichtsveld en een verbeterd perifere gezichtsveld in vergelijking met een bril. Contactlenzen zijn meestal praktischer bij sportieve en fysieke activiteiten.

Contactlenzen zijn beschikbaar in verschillende vormen, materialen en duurtijd van het dragen. Op die manier kan je de beste oplossing kiezen in functie van je noden en levensstijl.

Alles over contactlenzen

GOED OM TE WETEN

Het gebruik van contactlenzen kan worden afgeraden voor sommige patiënten met oogproblemen zoals droge ogen. Het is uiterst belangrijk om een oogarts te raadplegen om te bepalen of contactlenzen een goede oplossing voor jou zouden zijn. Aarzel niet om een afspraak te maken met een Opticien zero-concession.

Vind een opticien

Orthokeratologie

Orthokeratologie verwijst naar de zichtcorrectie door het hoornvlies als het ware te vervormen. Het is een niet-chirurgische methode om myopie, en in sommige gevallen astigmatisme, tijdelijk te corrigeren. Bij deze techniek worden er contactlenzen gebruikt die speciaal zijn ontworpen om het hoornvlies te vervormen tijdens je slaap.

Hoe werkt orthokeratologie ?

Orthokeratologie moet worden aangeraden door een oogarts en dit na een consultatie en/of onderzoek van de ogen. De oogarts onderzoekt eerst de vorm en de kromming van het hoornvlies van de patiënt met behulp van een cornea topograaf (hoornvliesscan). Vervolgens worden er lenzen gemaakt op maat van het hoornvlies van de patiënt.

Bij orthokeratologie worden er ‘s nachts lenzen gedragen gedurende minstens 6 uren. Om overdag een helder zicht te krijgen, moeten de ogen ‘s nachts gesloten blijven en moet de patiënt de lenzen ’s ochtends meteen verwijderen. De lenzen geven een lichte druk op het hoornvlies en wijzigen langzaamaan de kromming van dat hoornvlies. Op die manier valt het licht op een correctere manier op het netvlies. Nadat je de lenzen ’s ochtends hebt verwijderd, blijft het effect van de vervorming van het hoornvlies nog een tijdje behouden. Je geniet zo overdag van een verbeterd zicht zonder bril of zonder contactlenzen.

GOED OM TE WETEN

Orthokeratologie biedt slechts tijdelijke resultaten. Het hoornvlies evolueert langzaamaan opnieuw naar de originele vorm wanneer het dragen van de lenzen wordt onderbroken. De tijdsduur die nodig is om het zicht te corrigeren varieert van persoon tot persoon:

 • Hoe ernstiger de myopie, hoe meer tijd het zal vergen.
 • In het geval van een bijziendheid van -4, heb je ongeveer 4 nachten met lenzen nodig om een helder zicht tijdens de dag te bereiken.
 • Indien de myopie echter ernstiger is dan -6, dan heb je ongeveer een week tot 10 dagen nodig om hetzelfde resultaat te bereiken.

Voor wie is orthokeratologie bestemd?

Orthokeratologie is niet voor iedereen geschikt en zal bijvoorbeeld bijzonder ernstige vormen van myopie niet kunnen corrigeren. De techniek is geschikt voor lichte tot matige myopie, op voorwaarde dat er geen sprake is van een oogziekte.

Welke voordelen biedt orthokeratologie ?

Orthokeratologie biedt het voordeel dat je jouw zicht kan laten corrigeren zonder chirurgische ingreep, zonder bril of zonder contactlenzen. Weet wel dat je een strikt onderhoud van de lenzen moet toepassen. Je moet ook regelmatig een oogarts raadplegen om je ogen te laten evalueren en indien nodig de lenzen te laten aanpassen.

Refractieve chirurgie: de myopie definitief corrigeren

Wie bijziend is, kan kiezen uit tijdelijke corrigerende oplossingen zoals het dragen van een bril of contactlenzen. Wil je deze zichtstoornis echter definitief corrigeren? Dan kan je opteren voor refractieve chirurgie.

Voor wie is refractieve chirurgie bestemd?

Vooraleer er een chirurgische ingreep mag gebeuren, moet de myopie stabiel zijn gedurende minstens één jaar. Het is dus niet aangewezen om kinderen, tieners en zwangere vrouwen te opereren. In deze levensfase kan de myopie immers nog evolueren. Bovendien is het niet aangewezen om een refractieve chirurgie te ondergaan rond de leeftijd van 40. Vanaf dan kan er immers presbyopie (ouderdomsverziendheid) opduiken. De patiënt zou dan een nieuwe interventie nodig hebben of opnieuw een bril moeten dragen.

Iedere graad van myopie kan een specifieke chirurgische techniek vereisen. In ieder geval is het absoluut noodzakelijk om via een preoperatief onderzoek na te gaan of het hoornvlies geen defecten vertoont.

Chirurgische ingreep bij myopie: de LASIK-methode

De LASIK refractieve chirurgie is een vaak gebruikte en populaire techniek om refractiestoornissen zoals myopie, hypermetropie en astigmatisme te corrigeren. LASIK dient om de kromming van het hoornvlies te wijzigen en zo de focus van het licht op het netvlies te verbeteren. Bijgevolg verbetert ook het zicht.

Hoe verloopt LASIK?

De LASIK-methode is meestal snel en duurt ongeveer 10 à 15 minuten per oog. De arts brengt verdovende druppels aan in het oog zodat de patiënt geen last ondervindt tijdens de interventie.

De chirurg gebruikt meestal een femtosecond laser om een dun flapje uit het hoornvlies te snijden. Dit flapje blijft langs één kant verbonden met het hoornvlies. De chirurg kan dit flapje dan opheffen om de binnenste laag van het hoornvlies te bereiken. Om de interne laag van het hoornvlies te vervormen gebruikt de chirurg een excimerlaser. Met een excimerlaser kan men het hoornvliesweefsel uiterst nauwkeurig vervormen om de focus van het licht op het netvlies te verbeteren. Wanneer de vervorming is voltooid plaatst de chirurg het hoornvliesflapje opnieuw op de oorspronkelijke plaats. Het flapje groeit vanzelf weer op het hoornvlies zonder dat er naaiwerk aan te pas moeten komen.

Welke voordelen biedt de LASIK-methode?

De voordelen van LASIK? Er volgt een snel herstel, het zicht verbetert aanzienlijk en je wordt minder afhankelijk van brillen of van contactlenzen. Maar net zoals bij iedere chirurgische ingreep zijn er risico’s op complicaties. Het is aangewezen om een oogarts te raadplegen om de voordelen, de risico’s en de relevantie van de LASIK-methode te bespreken in functie van jouw specifieke situatie.

Chirurgische ingreep bij myopie: de SMILE-methode

De SMILE-techniek is een alternatief voor de LASIK-methode. Ook deze chirurgische ingreep heeft als doel om de kromming van het hoornvlies te wijzigen. Een gespecialiseerde oogarts gaat een deel van het hoornvlies (lenticule) wegnemen door dit met een laser weg te snijden. Deze ingreep gebeurt ook onder lokale verdoving met behulp van oogdruppels. De SMILE-methode kan zowel myopie als astigmatisme corrigeren. De herstelperiode na een ingreep duur meestal relatief kort.

Chirurgische ingreep bij myopie: de PRK-methode

 • Voor wie? Deze interventie is geschikt voor mensen die een te dun of onregelmatig hoornvlies hebben.
 • Hoe? De excimerlaser (PRK) wordt gebruikt om het hoornvlies te behandelen. De laser straalt daarbij rechtstreeks op het oppervlak nadat het epithelium werd weggenomen.
 • Wat zijn de risico’s? PRK kan pijn veroorzaken gedurende 24 uren na de ingreep en het herstel van het zicht kan vaak meerdere weken duren.

Ik ben bijziend: hoe kies ik de geschikte correctie?

Er is ongetwijfeld een opticien bij jou in de buurt die een nauwkeurige diagnose kan stellen en de meest geschikte oplossingen kan aanbevelen.

Maak een afspraak met een Opticien zero-concession bij jou in de buurt

Hoe myopie corrigeren bij kinderen?

Er bestaan heel wat manieren om myopie te corrigeren vanaf een jonge leeftijd. De bril is de meest gekozen oplossing voor jonge kinderen, maar ook contactlenzen kunnen vanaf een bepaalde leeftijd een waardig alternatief zijn.

Hoe weet ik of mijn kind bijziend is?

Om te weten of je kind bijziend is, moet je aandacht hebben voor bepaalde tekenen en gedragingen die kunnen wijzen op een zichtstoornis. Ziehier enkele vaak voorkomende symptomen die mogelijks wijzen op myopie:

 • Het kind moet de ogen vaak fronsen en turen om in de verte te kijken.
 • Het kind gaat zeer dicht bij het televisie- of computerscherm zitten.
 • Het kind heeft moeite om het bord te lezen of om details in de verte te onderscheiden.
 • Het kind heeft vaak last van hoofdpijn doordat hij of zij de ogen extra moet vermoeien om in de verte te kijken.
 • Het kind klaagt zelf over vermoeide of pijnlijke ogen.

Denk je dat je kind bijziend is? Raadpleeg dan een oogarts om een volledig onderzoek van het zicht te laten uitvoeren. Zo kan er bepaald worden of je kind een bril of lenzen moet dragen om zijn of haar zicht te corrigeren.

Zoek een opticien bij u in de buurt

De Opticiens uit overtuiging zijn toegewijde opticiens, echte onafhankelijke professionals die zich hebben verenigd en die een compromisloze beroepsethiek, gemeenschappelijke waarden en geavanceerde visuele gezondheidsexpertise verdedigen, in het ware belang van hun klanten, ongeacht de mode, economische of externe druk.
Zoek in de lijst met opticiens de dichtstbijzijnde opticien.

Zie de gids met opticiens