top

Bijziendheid corrigeren

Kan bijziendheid verdwijnen? Bijziendheid kan op verschillende manieren worden verbeterd of behandeld. Corrigerende glazen, contactlenzen, chirurgie enz. We gaan hierna dieper in op de bestaande mogelijke behandelingen en de vooruitgang die is geboekt om het bijziende oog chirurgisch te behandelen.

main

Bijziendheid genezen zonder behandeling?

We kunnen maar scherp zien wanneer het beeld op een bepaalde plek van het oog wordt geprojecteerd: het netvlies. Daar zit hem ook het probleem bij bijziendheid. Bijziendheid is met andere woorden een accommodatieprobleem dat kan worden behandeld

Femme animation

Opticiens zero-concession

De opticien waar je met je ogen dicht naar toe gaat!

De Opticiens Zero-concession zijn 200 onafhankelijke specialisten in oogzorg die gemeenschappelijke waarden delen en verdedigen. Hun prioriteit? Niet met uw visuele gezondheid spelen.

Kan mijn bijziendheid spontaan genezen? Spontaan genezen van bijziendheid zonder een professioneel oogonderzoek en een behandeling afgestemd op de vorm en ernst van de bijziendheid, is meestal onmogelijk. In principe wordt het probleem ook erger naarmate je ouder wordt. Bijziendheid stabiliseert zich meestal omstreeks de leeftijd van 25 jaar, maar neemt niet af. Hoe ernstiger de bijziendheid, des te langer het duurt om te stabiliseren.

Kan bijziendheid op een natuurlijke manier evolueren?

Ze kan bij bepaalde gebeurtenissen zoals een zwangerschap fluctueren. Oogyoga kan soelaas brengen en bepaalde symptomen verlichten door elke dag lichte oogoefeningen te doen. Reken echter niet op een drastische verandering.

Hoe bijziendheid corrigeren?

Jouw Expert ooggezondheid en je oogarts bieden meerdere oplossingen aan, afhankelijk van het verloop van je visuele stoornis.

ER BESTAAN VERSCHILLENDE MANIEREN OM BIJZIENDHEID TE CORRIGEREN.

 • een bril
 • contactlenzen
 • en verschillende chirurgische technieken.

Een bril of contactlenzen tegen bijziendheid?

De eerste manier om bijziendheid te corrigeren is het dragen van een corrigerende bril of contactlenzen. Lenzen in plaats van een bril? Heel wat bijziende personen denken eraan. Maak deze keuze samen met je Opticien uit Overtuiging, afhankelijk van je levensstijl en je persoonlijke smaak.

Sommige mensen vinden een bril bijvoorbeeld lastig bij het sporten en geven de voorkeur aan lenzen. Anderen vinden het idee van een voorwerp in de buurt van hun ogen afschrikkend en vinden een bril praktischer.

WEETJE

Voor sommige patiënten die kampen met een oogaandoening, zoals droge ogen, is het dragen van contactlenzen af te raden.

Orthokeratologie: nachtlenzen?

Al 15 jaar bestaat deze oplossing om bijziendheid te corrigeren uit het dragen van corrigerende lenzen ... 's nachts! Deze lenzen corrigeren niet je zicht, maar de kromming van het hoornvlies door het af te vlakken.

Wat is orthokeratologie?

Draag deze lenzen minstens 6 uur 's nachts met gesloten ogen, neem de lenzen 's ochtends uit en je kunt de hele dag scherp zien.

Deze nachtlenzen zijn vooral bestemd voor mensen met een lichte tot matige vorm van bijziendheid, die geen oogaandoening hebben.

 • De tijd die nodig is voor de correctie, kan van persoon tot persoon verschillen: hoe bijziender je bent, des te langer het duurt.
 • Bij een bijziendheid van -4 moet je 4 nachten lenzen dragen om een hele dag scherp te kunnen zien.
 • Bij ernstige bijziendheid van -6 moet je met ongeveer een week tot 10 dagen rekenen voor hetzelfde resultaat.

Kan orthokeratologie bijziendheid permanent genezen zonder ingreep? Neen. De correctie is tijdelijk en omkeerbaar. Ze is dus niet definitief. Als je stopt met het dragen van nachtlenzen, keer je na een tot twee weken terug naar de oorspronkelijke bijziendheid.

 

Hoe kun je bijziendheid behandelen?

Als je bijziend bent, kun je met chirurgie afraken van je bril of contactlenzen:

Refractieve chirurgie voor personen met bijziendheid

Welke technieken zijn er? Voor welke techniek kies ik?  Wanneer laat ik me best opereren? Is het risicoloos?

Kunnen alle vormen van bijziendheid operatief worden behandeld?

Bijziendheid moet een jaar gestabiliseerd zijn voor je chirurgie kunt overwegen. Daarom raden we af om kinderen, jongeren en zwangere vrouwen te opereren omdat hun bijziendheid nog kan evolueren. We raden aan om je niet te laten opereren als je 40 wordt. Dat is immers de leeftijd waarop presbyopie zich kan voordoen, waarvoor je opnieuw moet worden geopereerd of een bril moet dragen.

Bij elk graad van bijziendheid hoort een aangepaste chirurgische techniek. Voor elke chirurgische ingreep is een preoperatief onderzoek vereist om na te gaan of het hoornvlies geen afwijkingen vertoont.

Bijziendheid opereren: de Lasik-methode

 •  Lasik: voor wie?

Om voor deze ingreep in aanmerking te komen, moet het hoornvlies vrij dik en regelmatig zijn. Deze laserchirurgie gebeurt onder plaatselijke verdoving met oogdruppels. De hersteltijd na de ingreep bedraagt 6 tot 8 uur. Deze operatie kan voor beide ogen op dezelfde dag worden uitgevoerd, of de beide ogen kunnen op verschillende dagen na elkaar worden gelaserd.

 •  Lasik: Hoe gaat het in zijn werk?

De chirurgische ingreep gebeurt in twee tijden: eerst snijdt de laser in enkele seconden de hoornvliesflap van elk oog door, waarna de patiënt met een tweede laserstraal wordt behandeld. Deze methode is helemaal persoonsgebonden en afgestemd op de morfologische kenmerken van elk oog.

 •  Lasik-chirurgie: Wat zijn de risico's?

Zoals bij elke operatie zijn er risico's op complicaties. Een risico van over- of ondercorrectie van bijziendheid kan na de ingreep in 5% van de gevallen optreden, wat eenvoudig met een nieuwe ingreep te corrigeren is. Er is ook een minimaal risico op microbiële afzetting op het oog tijdens de procedure. Daarom moet in de week na de operatie op alle mogelijke verdachte signalen worden gelet.

Bijziendheid opereren: de Smile-methode

Een alternatief is de Smile-methode. Net als de klassieke laserprocedure, is deze chirurgische ingreep bedoeld om de kromming van het hoornvlies te corrigeren. Ze vereist de tussenkomst van je gespecialiseerde oogarts om een deel van het hoornvliesweefsel (lenticule genaamd) weg te nemen nadat dit blok met de laser is doorgesneden. Dit wordt onder verdoving met oogdruppels uitgevoerd. Deze methode laat toe om bijziendheid en astigmatisme te corrigeren. Het herstel verloopt erg snel.

WAT JE MOET WETEN

Bijziendheid opereren: de PKR-methode

 • Voor wie? Deze ingreep wordt voorgesteld wanneer het hoornvlies te dunof onregelmatig is.
 • Hoe gaat het in zijn werk? De laser wordt op het hoornvlies oppervlak (na verwijderen van het epithelium) toegepast. Het gaat om de methode met de Excimer-oppervlaktelaser (of PKR).
 • Wat zijn de risico's? PKR kan 24 uur na de ingreep pijn veroorzaken en het visuele herstel duurt doorgaans meerdere weken.

Inbrengen van een implantaat bij ernstige bijziendheid

Bij ernstige bijziendheid is het inbrengen van een intraoculair implantaat aangewezen. Bij deze techniek wordt rechtstreeks in het oog een correctie ingebracht, met behoud van de lens. Visusstoornissen in de uren na deze oogoperatie zijn perfect normaal. Een strikte inachtneming van de voorgeschreven nabehandeling is een must om een goed herstel van de gezichtsscherpte te kunnen garanderen.

Morgen: druppels om bijziendheid te behandelen?

Is het binnenkort gedaan met een bril of lenzen en kan bijziendheid zonder ingreep worden behandeld?

Het team van Dr. Smadja, oogarts aan het Shaare Zedek-ziekenhuis in Jeruzalem, is bezig met het ontwikkelen van druppels, die bijziende personen toelaten om door het leven te gaan zonder bril, contactlenzen of een chirurgische ingreep.

Deze druppels die nanodeeltjes bevatten, moeten regelmatig in de ogen worden aangebracht na het aanbrengen van ondiepe gaatjes met een laser in het hoornvlies.  De behandeling met druppels moet worden herhaald en helpt wellicht niet bij ernstige vormen van bijziendheid. Het is wachten tot 2021 voor de eerste resultaten bij mensen.

 

Ik ben bijziend. Voor welke oplossing kies ik?

Er is ongetwijfeld een Opticien uit Overtuiging bij je in de buurt die een nauwkeurige diagnose kan stellen en je kan adviseren welke oplossing voor jou de beste is.  

Bijziendheid bij kinderen corrigeren

Hoe kan bijziendheid bij kinderen worden tegengegaan? Wat zijn de oorzaken? Zijn er oplossingen voor de behandeling van bijziendheid bij kinderen? Bijziendheid is een gezichtsafwijking die steeds vroeger optreedt, soms al tijdens de kleuterschool, en zich ontwikkelt tijdens de kinderjaren. Tussen 6 en 9 jaar is een op de vier kinderen die een bril dragen bijziend. Vroegtijdige actie is nodig om de ontwikkeling van bijziendheid bij getroffen kinderen onder controle te krijgen.

Hoe weet ik of mijn kind bijziend is?

HOE BIJZIENDHEID BIJ KINDEREN OP TE SPOREN?

Sommige alledaagse situaties kunnen aanleiding geven tot alarm:

 • Uw kind kan het schoolbord van een afstand niet zien
 • Uw kind heeft moeite zich te concentreren
 • Uw kind loenst naar de TV of komt te dichtbij

Bestrijding van bijziendheid bij kinderen

Er bestaan oplossingen om bijziendheid al op jonge leeftijd te corrigeren. Een bril blijft de voorkeur genieten van jonge dragers, maar vanaf een bepaalde leeftijd kunnen contactlenzen ook een oplossing zijn. Brillen en contactlenzen kunnen bijziendheid corrigeren door de scherpte van het beeld te herstellen.

Stoppen van bijziendheid bij kinderen

Bijziendheid bij kinderen kan ook worden bestreden door de verlenging van het oog af te remmen. Dit helpt om de ontwikkeling ervan te vertragen. Hoya heeft de MiyoSmart corrigerende lens ontwikkeld, die de ontwikkeling van bijziendheid bij kinderen met 60% vertraagt.

GOED OM TE WETEN

De MiyoSmart lens moet worden voorgeschreven door een oogarts. De opticien kan de lenzen alleen op voorschrift afleveren.

Hoe werkt een bril die bijziendheid vermindert?

Het Hoya MiyoSmart corrigerende brillenglas heeft een centrale zone, die een helder zicht mogelijk maakt, en een perifere zone die bestaat uit alveolen om de verlenging van het oog en dus de verergering van bijziendheid bij kinderen te verminderen.

Wat zijn de risico's van slecht gecorrigeerde bijziendheid bij kinderen?

Wat gebeurt er als de bijziendheid van een kind niet wordt opgespoord of gecorrigeerd? Bijziendheid kan leiden tot leerstoornissen in de kindertijd. Het kan ook leiden tot ernstige oogziekten op volwassen leeftijd: cataract, netvliesloslating of myopische maculopathie.

Waarom heeft onopgemerkte bijziendheid na verloop van tijd gevolgen?

Niet alleen leidt ongecorrigeerde bijziendheid tot wazig zien, maar in de loop der jaren blijft een bijziend oog ook groeien. Dit leidt tot een toename van het wazig zien en dus tot meer en meer correcties, maar ook tot ernstiger ziekten.

Zoek een opticien bij u in de buurt

De Opticiens uit overtuiging zijn toegewijde opticiens, echte onafhankelijke professionals die zich hebben verenigd en die een compromisloze beroepsethiek, gemeenschappelijke waarden en geavanceerde visuele gezondheidsexpertise verdedigen, in het ware belang van hun klanten, ongeacht de mode, economische of externe druk.
Zoek in de lijst met opticiens de dichtstbijzijnde opticien.

Zie de gids met opticiens