Top
top

Hoe werken je ogen en je zicht?

Samen met het gehoor, de tastzin, de smaak en de geur vormt het zicht “de 5 zintuigen”. Ons zicht is het zintuig waarmee we de wereld kunnen observeren en alle mooie dingen rondom ons kunnen waarnemen. Wie goed ziet, kan zich ook vlot verplaatsen, lopen, springen zonder te vallen, spelen met klasgenoten tijdens de pauze of leren lezen en schrijven op school. Hier vind je alles wat je moet weten over de werking van je zicht.

main

Waarvoor dienen onze ogen?

Of je ogen nu blauw, groen, bruin of zwart zijn, het gaat om de lichaamsdelen die je in staat stellen om te zien. We spreken over een bolvormig orgaan met de grootte van een kleine knikker. Het oog bestaat uit verschillende delen die elk een specifieke rol spelen:

  • Het hoornvlies: het hoornvlies is de eerste laag van je oog. Het is een soort van “venster” dat het oog beschermt voor gevaar van buitenaf. Het hoornvlies is doorzichtig en laat licht binnen tot in het oog, net zoals de zon door het venster je slaapkamer kan binnenkomen.
  • De pupil: de pupil bevindt zich in het midden van het oog en gaat de hoeveelheid ontvangen licht verminderen of versterken. Het is een soort filter.
  • De kristallens: de kristallens werkt als een fototoestel en zet de beeldvorming op punt dankzij verschillende spieren.
  • Het netvlies: het netvlies bevindt zich helemaal achteraan het oog. Dankzij het netvlies kan het licht in je oog omgevormd worden tot informatie zodat je weet waar je naar kijkt.
  • De gezichtszenuw: deze kleine kabel vormt de schakel tussen het netvlies en de hersenen. De gezichtszenuw zorgt ervoor dat informatie kan worden doorgegeven.

Met je ogen kan je zowel dichtbij als ver kijken, in het donker en in de volle zon. Dankzij je ogen kan je rondom je kijken zonder je hoofd te moeten draaien. We spreken dan van een “breed gezichtsveld”.

Wist je dat slangen warmte kunnen zien! Ze hoeven een voorwerp niet aan te raken om te weten of het koud of warm is!

Hoe werkt het zicht?

Licht speelt een belangrijke rol in je vermogen om de wereld rondom je waar te nemen. Dankzij licht vangen je ogen de beelden op en sturen ze de informatie naar de hersenen. De hersenen gaan deze informatie op hun beurt analyseren en helpen begrijpen. Het licht kan van de zon, van een lamp of van reflecterende voorwerpen komen.

Hoe komt het dat we kunnen zien?

  1. Het zonlicht reflecteert op alle voorwerpen rondom je.
  2. Wanneer je ogen naar een voorwerp kijken, komt het licht via het hoornvlies binnen in je oog.
  3. Om het inkomende licht te controleren, verandert de pupil van grootte: de diameter verbreedt om meer licht binnen te laten en verkleint om minder licht binnen te laten. Dit is een uiterst belangrijke stap die je helpt om niet verblind te geraken!
  4. Dankzij de kristallens wordt het licht vervolgens naar het netvlies gestuurd.
  5. Het netvlies ontvangt het licht en zet dat licht om in informatie . De gezichtszenuw stuurt die informatie dan naar de hersenen.
  6. Ziezo! Je hersenen analyseren nu wat je ogen zien!

Een bril of contactlenzen kunnen nuttig zijn om beter te zien. Ontdek onze online zichttest om te weten of je zicht correct werkt!

 

Wil je meer weten over je ogen en over de werking van je zicht? Ontdek de spelkaarten van Lulu om de fascinerende wereld van de ogen te leren kennen en om te weten hoe je jouw ogen goed onderhoudt.

 

Zoek een opticien bij u in de buurt

De Opticiens uit overtuiging zijn toegewijde opticiens, echte onafhankelijke professionals die zich hebben verenigd en die een compromisloze beroepsethiek, gemeenschappelijke waarden en geavanceerde visuele gezondheidsexpertise verdedigen, in het ware belang van hun klanten, ongeacht de mode, economische of externe druk.
Zoek in de lijst met opticiens de dichtstbijzijnde opticien.

Zie de gids met opticiens