Top
top

Het zicht van kinderen op school

Succes op school hangt ook af van het gezichtsvermogen! Het gezichtsvermogen van een kind ontwikkelt zich tot de leeftijd van 6 jaar en stabiliseert zich op de leeftijd van 12 jaar. Als normaal gesproken op school wordt gescreend op visuele problemen voordat men naar de basisschool gaat, is het belangrijk een oogarts te raadplegen om uit te sluiten dat er leerproblemen zijn die verband kunnen houden met slecht zien.

main

Wist u dat?

Bijna 20% van de kinderen die op school komen, heeft een visuele afwijking die, indien op tijd behandeld, kan worden gecorrigeerd.

Hoe kan men een zichtafwijking bij kinderen opsporen?

Het kind dat niet goed kan zien, beseft het niet! Zij weten niet of hun zicht wazig of vervormd is, want wat zij zien is alles wat zij weten. Het kind past zich aan om zijn visuele zwakheden te compenseren door dichterbij of verder weg te gaan om beter te zien, door bijvoorbeeld het ene oog harder te laten werken dan het andere.

De 9 tekenen van een kind met slecht zicht?

Degenen in de omgeving van het kind moeten worden gewaarschuwd als een van deze tekenen zich voordoet:

  • Moeite met concentreren
  • Visuele vermoeidheid
  • Hoofdpijn
  • Het kind tekent, schrijft of leest de neus in zijn schrift
  • Het kind verwart bepaalde vormen of letters, zoals H en N of B en P
  • Kind komt te dicht bij schermen of pagina's Kind fronst om van een afstand te kunnen zien
  • Het kind houdt zijn of haar hoofd abnormaal schuin en kijkt zijwaarts

Het kind kan ongelijke schoolprestaties hebben en zich meer op zijn gemak voelen bij het spreken dan bij het schrijven

De rol van de school bij het screenen van kinderen op visuele handicaps

De onderwijzer kan een visusprobleem op het spoor komen als het kind klaagt dat het niet goed op het bord kan zien, of als het moeite heeft zich te concentreren, of als het bijvoorbeeld in de pauze niet met de andere kinderen speelt... Op elk moment moet hij de ouders of wettelijke voogden van het kind waarschuwen om een oftalmoloog te raadplegen. De schoolartsendienst en de PSE bezoeken echter scholen om leerlingen medisch te onderzoeken.

Er zij ook aan herinnerd dat de structuren van de openbare diensten voor arbeidsvoorziening kinderen verwelkomen en hun gezichtsvermogen systematisch testen tijdens de verplichte gezondheidscontroles, maar ook op eenvoudige voordracht van het kind tijdens de voorgestelde dienstbezoeken.

Welke preventie voor het gezichtsvermogen van uw kind?

Het wordt aanbevolen om vanaf het begin van de kleuterschool eenmaal per jaar een oogarts te raadplegen. Idealiter zou vóór het begin van elk schooljaar overleg moeten worden gepleegd, zodat zo nodig correcties kunnen worden aangebracht. Hoe vroeger visuele problemen worden ontdekt, hoe gemakkelijker ze te corrigeren zijn en hoe minder moeilijkheden het kind op school zal hebben.

Uw kind heeft een bril nodig, hoe kunt u hem helpen kiezen?

Als uw kind een oogtest bij de oogarts heeft gehad, heeft hij of zij een bril nodig!

Maak je geen zorgen, er zijn comfortabele, resistente monturen en lichte glazen die perfect bij hun gezicht passen. Plezier is het allerbelangrijkste bij het kiezen van de bril van uw kind. Of het nu om de vorm of de kleur gaat, laat uw kind het montuurmodel kiezen dat hij of zij mooi vindt. Het is belangrijk dat uw kind zich prettig voelt met zijn of haar bril, zodat hij of zij hem zo natuurlijk mogelijk wil dragen.

Opticiens par Conviction biedt brillen aan die aangepast zijn aan het gezicht, aan het gezichtsvermogen en aan alle smaken. Geen twijfel dat uw kind zijn geluk zal vinden en trots zal zijn om zijn bril te dragen!

Zoek een opticien bij u in de buurt

De Opticiens uit overtuiging zijn toegewijde opticiens, echte onafhankelijke professionals die zich hebben verenigd en die een compromisloze beroepsethiek, gemeenschappelijke waarden en geavanceerde visuele gezondheidsexpertise verdedigen, in het ware belang van hun klanten, ongeacht de mode, economische of externe druk.
Zoek in de lijst met opticiens de dichtstbijzijnde opticien.

Zie de gids met opticiens