Top
top

Zonnebrillen zonder correctie

Een zonnebril die perfect bij je tas en outfit past, is een accessoire dat je nog snel meeneemt als je afrekent aan de kassa in de kledingzaak. Je vergeet haast dat een zonnebril niet alleen maar een modeaccessoire is en dat het gebruik ervan een impact kan hebben op je visuele gezondheid.

 1. Hoe weet ik of een zonnebril van goede kwaliteit is?
 2. Waar koop ik een zonnebril die mijn ogen goed beschermt?
 3. Goedkope zonnebrillen: Is hun kwaliteit per definitie slecht?
 4. Nep- en namaakbrillen: Zijn ze gevaarlijk voor mijn ogen?
main

Zonnebrillen zonder corrigerende glazen

Hoewel zijn look belangrijk is en veel modellen perfect bij elke stijl passen, mogen we niet over het hoofd zien welke gevaren onze ogen door de zon of door het gebruik van slechte zonnebrillen lopen.

Zonnebrillen en mode: Vermijd risico's voor je visuele gezondheid

Hierna twee belangrijke vragen die je jezelf moet stellen voor je je volgende zonnebril kiest:

 • Hoe weet ik of een zonnebril van een goede kwaliteit is?
 • Waar kan ik trendy zonnebrillen kopen die mijn ogen doeltreffend tegen schadelijke straling beschermen?

Hoe weet ik of een zonnebril van goede kwaliteit is ? 

Europese en Franse normen, keurmerken van verenigingen van opticiens of sportprofessionals, algemeen erkende beschermingsindexen. Zoek het maar uit met al deze logo's!
Je moet wel met twee criteria rekening houden om een minimum aan bescherming te garanderen voor je ogen bij het dragen van een zonnebril:

 • er moet een CE-keurmerk op de veer van je zonnebril staan;
 • de glazen moeten 100 % van de uv-stralen filteren en het opschrift '100 % UV' of 'UV 400' dragen.

 

Een van de allereerste criteria waar je oog voor moet hebben, is de uv-beschermingsindex van een bril.

Die index gaat van 1 tot 4:

 • 1 komt overeen met lichte zonneschijn en lage bescherming
 • 2 komt overeen met gemiddelde zonneschijn
 • 3 is geschikt voor sterke zonneschijn, vooral aan zee, in de bergen of om te rijden
 • 4 is geschikt voor extreme zonneschijn, in het hooggebergte en op zee. Index 4 is verboden als je een auto bestuurt. De glazen dimmen het licht zo sterk dat het gevaarlijk wordt om te rijden als je deze bril draagt.

Waar koop ik een zonnebril die mijn ogen goed beschermt? 

Volgens een onderzoek uit 2019 ('Fransen en corrigerende zonnebrillen') koopt bijna de helft van de Fransen een niet-corrigerende zonnebril bij een opticien. Dat cijfer daalt echter voortdurend. Naast de prijs van zonnebrillen, die hoger lijkt in optiekzaken (een bril kost bij een opticien gemiddeld meer dan € 50), vindt de consument die een zonnebril beschouwt als een modeaccessoire, het niet noodzakelijk om een beroep te doen op specialisten en op hun advies op het gebied van visuele gezondheid. Daarom worden de andere helft van de niet-corrigerende zonnebrillen niet in optiekzaken, maar in modezaken gekocht.
Een zonnebril is echter een manier om je ogen te beschermen. Als die niet is aangepast of van slechte kwaliteit is, kan die je ogen schaden. Daarom is het belangrijk om je zonnebril te kiezen onder begeleiding van een opticien die rekening houdt met je stijl en met je manier van leven om je persoonlijk advies te geven.

Waarom zonnebrillen van slechte kwaliteit gevaarlijk zijn voor je gezichtsvermogen.

Kiezen voor een zonnebril van slechte kwaliteit kan erger zijn dan je ogen helemaal niet beschermen tegen de zon. De zichtbare zonnestralen laten de pupil samentrekken om de absorptie van onzichtbare en schadelijke stralen, zoals uv- of infraroodstralen, te beperken. Wanneer een bril wel de zichtbare, maar niet de onzichtbare stralen filtert, trekt de pupil niet samen om die onzichtbare uv- en infraroodstralen te filteren. Die kunnen dan tot in het netvlies doordringen en ernstig oogletsel veroorzaken. Duizeligheid, droge ogen, hoofdpijn, maar ook keratitis, conjunctivitis en vroege cataract kunnen optreden bij het gebruik van een zonnebril van slechte kwaliteit.

Zijn goedkope zonnebrillen per definitie van slechte kwaliteit?

Er is geen rechtstreeks verband tussen de kwaliteit en de prijs van een zonnebril. Enkel labels en indexaanduidingen op de bril garanderen dat je een kwaliteitsbril koopt. Een opticien kan ook advies geven over specifieke criteria om je gezichtsvermogen zo goed mogelijk te beschermen, afhankelijk van je activiteit en je levensstijl (echt 'made in France', anticondensbehandeling, polariserende glazen enz.). Een goedkope bril kan dus wel degelijk zeer goed beschermen tegen uv-stralen. Opgelet! Het omgekeerde is ook waar: Een dure zonnebril is niet altijd van goede kwaliteit.

Nep- en namaakzonnebrillen: Wat zijn de risico's voor je ogen?

Hierna een voorbeeld dat bewijst dat de kwaliteit en prijs van zonnebrillen niet altijd samenhangen: namaak-luxezonnebrillen. Ondanks hun hoge prijzen worden monturen en glazen meestal niet gecontroleerd. Deze nep-merkzonnebrillen garanderen geen goede bescherming tegen uv-stralen. Je begaat niet alleen een misdrijf als je een nepzonnebril bezit, maar die vormt ook nog eens een risico voor je visuele gezondheid.
Aandacht besteden aan jezelf en je stijl mag niet ten koste gaan van je ogen. De gezondheid van je ogen vereist bijzondere aandacht en begeleiding van gekwalificeerde specialisten. Opticiens zijn de meest aangewezen professionals om je te helpen bij het kiezen van een zonnebril die esthetiek, comfort en visuele bescherming combineert.

 

Zoek een opticien bij u in de buurt

De Opticiens uit overtuiging zijn toegewijde opticiens, echte onafhankelijke professionals die zich hebben verenigd en die een compromisloze beroepsethiek, gemeenschappelijke waarden en geavanceerde visuele gezondheidsexpertise verdedigen, in het ware belang van hun klanten, ongeacht de mode, economische of externe druk.
Zoek in de lijst met opticiens de dichtstbijzijnde opticien.

Zie de gids met opticiens