Top
top

Brillen zonder correctie

Een bril kopen bij een apotheker of bij H&M lijkt misschien onlogisch. Toch doen heel wat consumenten het. Wanneer is het zinvol om een bril te kopen die je zonder voorschrift kunt verkrijgen? Zijn deze comfortbrillen, leesbrillen, zonnebrillen of modeaccessoires, die niet bij de opticien te koop zijn en die niet corrigeren, van goede kwaliteit? Kunnen ze visusproblemen veroorzaken? Of een bestaande aandoening verergeren? Hierna alles wat je moet weten over niet-medische brillen.

  1. Een bril zonder correctie kopen
  2. Zonnebrillen zonder correctie
  3. Comfortbrillen
  4. Brillen met vergrootglazen
  5. Brillen met blauwlichtfilter
  6. Brillen als 'modeaccessoire
main

Een bril zonder voorschrift kopen

Om mee te gaan met de mode, om makkelijker te kunnen lezen, om oogvermoeidheid tegen te gaan enz. Er zijn veel redenen om een bril elders te kopen dan bij een opticien. Sommige modellen zijn niets meer dan modeaccessoires. Anderen, zoals leesbrillen, comfortbrillen of brillen met een blauwlichtfilter beantwoorden aan een visuele behoefte, maar kun je kopen zonder bij je oogarts of opticien langs te gaan.

Een bril dragen als je geen probleem met je ogen hebt: Houd dit een risico in voor je visuele gezondheid?

Als je kiest voor een bril die je zonder medisch voorschrift kunt kopen, betekent dit dat je per definitie geen visusprobleem hebt. Maar om het even welke bril heeft een wisselwerking met je ogen en kan een impact hebben op je gezichtsvermogen.
Wat is de kwaliteit van deze producten die in niet-gespecialiseerde winkels worden verkocht? Hebben Ray-Ban- of Dior-brillen, die soms alleen worden gebruikt om een look af te maken of om de dressing op te fleuren van mensen die geen visusprobleem hebben, invloed op de visuele gezondheid? Zonnebrillen, brillen met een blauwlichtfilter en leesbrillen kunnen een risico vormen als je ze fout gebruikt.

Zonnebrillen zonder correctie 

Zonnebrillen die vaak niet meer dan een modeaccessoire zijn, zijn zowat overal verkrijgbaar: van modezaken tot souvenirwinkels. Als ze echter niet van een goede kwaliteit zijn, kunnen deze zonnebrillen schadelijk zijn voor je gezichtsvermogen. De belangrijkste functie van een zonnebril is immers je ogen beschermen tegen schadelijke zonnestralen. Wist je dat slechte zonnebrillen enkel licht filteren? Ze laten met andere woorden uv-stralen door en gaan de vernauwing van je pupil tegen die deze stralen moet filteren. De stralen kunnen zo tot in het netvlies doordringen en je ogen beschadigen. Voor je een zonnebril koopt, moet je nagaan of die over de juiste labels, beschermingsindexen en de vereiste kwaliteitscriteria voor een goede bescherming beschikt. Visuele gezondheid heeft nu eenmaal voorrang op esthetische aspecten.

Comfortbrillen

Zoals de naam aangeeft, zijn deze brillen niet-medische hulpmiddelen zonder correctie, bedoeld om het visueel comfort van de drager te verbeteren. Meestal worden ze gebruikt door mensen die geen visusproblemen hebben. Ze bestaan uit conventionele monturen waarop platte lenzen zijn gemonteerd met een blauwlichtfilter of een vergrotend effect.

Verwar comfortbrillen niet met rustbrillen!

Brillen met een blauwlichtfilter of computerbrillen die je zonder voorschrift kunt kopen, worden vaak foutief omschreven als 'rustbrillen'.
Die kunnen echter enkel door een opticien op basis van een voorschrift worden afgeleverd. Het zijn immers medische hulpmiddelen. Ze zijn licht corrigerend en moeten door oogzorgprofessionals worden gecontroleerd.

Brillen met vergrootglazen of leesbrillen

Leesbrillen, presbyopiebrillen, brillen met vergrootglazen of brillen met een half montuur. Er zijn veel namen om deze visuele hulpmiddelen te kwalificeren die te koop zijn in supermarkten, in apotheken en zelfs op markten. Ze bestaan uit een niet-verstelbaar montuur en vergrotende glazen en bieden comfort bij nabijzicht. In de meeste gevallen worden deze brillen gebruikt zodra presbyopie optreedt door de natuurlijke veroudering van de ooglens. De geringe kwaliteit van de gebruikte materialen, het feit dat ze niet aanpasbaar zijn en enkel vergroten, leidt geregeld tot problemen. Wie ze te vaak gebruikt, kan last krijgen van migraine, droge of rode ogen. Het schijnbare comfort dat ze bieden, kan ook eventuele visuele problemen verdoezelen die een medische behandeling vereisen. 

Brillen met een blauwlichtfilter

Het blauwe licht dat computer-, tv- of smartphoneschermen verspreiden, is een belangrijke factor die oogvermoeidheid veroorzaakt. Op het werk of bij het beoefenen van hobby's worden we vaak aan deze straling blootgesteld:  beeldschermwerk op kantoor, gamen enz. Daarom hebben heel wat fabrikanten brillen met een blauwlichtfilter ontwikkeld om de oogvermoeidheid die met deze activiteiten gepaard gaat, te beperken.

Er bestaan nog veel meer modellen comfortbrillen. De meesten zijn ontwikkeld voor hele specifieke activiteiten. Zo bestaan er brillen om 's nachts te rijden of gamingbrillen voor wie intensief videogames speelt!

Nepbrillen: van mode- tot toneelaccessoires

Sinds enkele jaren heeft de mode ook oog voor brillen, waardoor mensen zonder visusproblemen een bril kopen om hun look helemaal af te maken. Deze nepbrillen hebben platte of neutrale glazen zonder correctie. Het zijn loutere modeaccessoires.
Niet-medische brillen die je in een opwelling koopt of omdat je er net eentje nodig hebt, blijven accessoires die je het beste omzichtig gebruikt. Je visuele gezondheid is immers kwetsbaar. Om nadelige gevolgen te voorkomen, moet elke bril van een goede kwaliteit zijn, met een specialist worden gekozen en vervolgens door diezelfde specialist aan jouw specifieke behoeften worden aangepast.
Je opticien is jouw eerste aanspreekpunt als je op zoek bent naar bescherming of visueel comfort.

Zoek een opticien bij u in de buurt

De Opticiens uit overtuiging zijn toegewijde opticiens, echte onafhankelijke professionals die zich hebben verenigd en die een compromisloze beroepsethiek, gemeenschappelijke waarden en geavanceerde visuele gezondheidsexpertise verdedigen, in het ware belang van hun klanten, ongeacht de mode, economische of externe druk.
Zoek in de lijst met opticiens de dichtstbijzijnde opticien.

Zie de gids met opticiens