Top
top

Voedingsstoffen die goed zijn voor het gezichtsvermogen en de ogen

Een gezonde voeding is een gevarieerde voeding die bestaat uit verse producten die niet te vet, te zout of te zoet zijn. Zo blijft er een zeer ruime keuze aan voedingsmiddelen over waaruit geput kan worden wat het lichaam nodig heeft. Om een goede gezondheid te behouden, moet volledig in de voedingsbehoeften van het lichaam worden voorzien. Elke functie van het menselijk lichaam heeft verschillende behoeften. Inclusief gezichtsvermogen! Maar welke voedingsstoffen zijn essentieel voor de ogen en het gezichtsvermogen? Hoe kunnen we er zeker van zijn dat we ze dagelijks aan ons lichaam geven?

 1. Carotenoïden
 2. Sporenelementen: zink en selenium
 3. Vetzuren: omega-3 en omega-6
 4. Vitaminen
 5. Hoe dek je de voedingsbehoeften van de ogen?
main

4 voedingsstoffen voor de beste ogen

Het principe van een gezonde voeding is het lichaam te voorzien van alle voedingsstoffen die het nodig heeft. Sommige van deze voedingsstoffen zijn belangrijk voor de visuele functies en moeten in onze voeding opgenomen worden om onze ogen te beschermen en ervoor te zorgen dat ons gezichtsvermogen goed functioneert. Ons gezichtsvermogen heeft specifiek 4 bijzondere voedingsstoffen nodig:

 • Carotenoïden
 • Sporenelementen
 • Vetzuren
 • Vitaminen
 1. Carotenoïden

Ze worden ook carotenen genoemd en omvatten bèta-carotenen, luteïne en zeaxanthine. Het zijn pigmenten, die een geel/oranje tint geven aan de voedingsmiddelen die ze bevatten. Ze zijn vooral aanwezig in oranje fruit en groenten zoals wortels, maar ook in groene groenten!

Carotenoïden helpen bij de synthese van vitamine A, dat niet alleen onze ogen gezond houdt, maar ook ons lichaam en ons immuunsysteem in het algemeen! In de ogen helpt vitamine A het netvlies tegen licht te beschermen.

 1. Sporenelementen: zink en selenium

Hoewel giftig in hoge doses, zijn sporenelementen zoals zink en selenium, uitstekende anti-oxidanten, essentieel voor het lichaam, dat ze van nature niet aanmaakt. Ze moeten via de voeding aan ons lichaam worden toegevoerd. Zink en selenium komen voor in nieren, rood vlees, vis, zeevruchten, eieren en zuivelproducten. Dit zijn allemaal alternatieven waarmee je in je dagelijkse behoeften kunt voorzien!

 1. Vetzuren: omega-3 en omega-6

Vetzuren helpen de veroudering van het netvlies tegen te gaan. Omega-3 en 6 komen in grote hoeveelheden voor in vette vis zoals zalm of sardines, maar ook in bepaalde oliën (bernagie, teunisbloem, koolzaad, walnoot, soja). Het is dus gemakkelijk om ze in je dieet op te nemen, bijvoorbeeld door smaakmakers.

 1. Vitamines

Vitamines hebben vele functies in het lichaam en in de werking van ons visuele systeem. Ze voorkomen celoxidatie en helpen de ogen goed te functioneren. Vitamines zitten in grote hoeveelheden in fruit, vooral citrusvruchten, en in groenten.

WELKE VITAMINES VOOR MIJN OGEN?

Vitamines A, C en E zijn het winnende trio voor de verzorging van ons gezichtsvermogen!

 • Vitamine A beschermt het oog tegen licht en maakt goed nachtzicht mogelijk
 • Van vitamine C wordt aangenomen dat het de lens beschermt tegen vertroebeling, die staar veroorzaakt
 • Van vitamine E wordt aangenomen dat het een rol speelt in de strijd tegen het ontstaan en de voortgang van leeftijdsgebonden maculadegeneratie (AMD).

Hoe dek je de voedingsbehoeften van de ogen?

In alle voedingsbehoeften van het lichaam voorzien is niet noodzakelijk gemakkelijk op dagelijkse basis. Je moet je houden aan een gevarieerde, evenwichtige en vooral strenge voeding om dit te bereiken. Hier zijn een paar tips om het gemakkelijker te maken.

Vruchtensappen, groentecocktails en smoothies: eenvoudige manieren om voor je ogen te zorgen

Het drinken van "zelfgemaakte" vruchten- en groentesappen is een heel goede manier om je dagelijkse behoeften aan te vullen. Of het nu voor puur plezier is of door tijdgebrek, het drinken van smoothies gemaakt van vers fruit en groenten levert een rijke en hoogwaardige voedingsinname op.

Om ervoor te zorgen dat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt die je voor je gezichtsvermogen nodig hebt, kun je bijvoorbeeld een yoghurt mengen met een sinaasappel, een kiwi, een wortel, wat spinazieblaadjes, walnotenpitten of sesam- of vlaszaad.

Voedingssupplementen voor de ogen

Veel voedingssupplementen zijn over de toonbank verkrijgbaar. Sommige daarvan zijn speciaal samengesteld om de visuele functie te ondersteunen. Ook al zijn de voedingsstoffen in voedingssupplementen niet van dezelfde kwaliteit als die in een gezonde voeding, ze zijn niettemin een interessant alternatief om een tekort aan te vullen.

RAAD

Zelfmedicatie zonder medische deskundigheid is altijd een gezondheidsrisico. Als je voedingssupplementen wilt gebruiken om je gezichtsvermogen op peil te houden, aarzel dan niet om vooraf je arts te raadplegen. Hij of zij zal je de weg kunnen wijzen naar producten die echt effectief en veilig zijn voor je welzijn.

Zoek een opticien bij u in de buurt

De Opticiens uit overtuiging zijn toegewijde opticiens, echte onafhankelijke professionals die zich hebben verenigd en die een compromisloze beroepsethiek, gemeenschappelijke waarden en geavanceerde visuele gezondheidsexpertise verdedigen, in het ware belang van hun klanten, ongeacht de mode, economische of externe druk.
Zoek in de lijst met opticiens de dichtstbijzijnde opticien.

Zie de gids met opticiens