Top
top

Ui, knoflook, prei, sjalot: deze groenten doen je huilen als je ze snijdt

Koken met verse groenten en kruiden betekent gezonde en smakelijke maaltijden... maar soms ook tranen! Tranen die niet door verdriet veroorzaakt worden. De schuldigen? Bepaalde voedingsmiddelen, zoals uien en prei, die traanverwekkende stoffen afgeven als ze gesneden worden! We vertellen je alles over deze groenten die je aan het huilen maken en hoe je tranen kunt vermijden als je ze kookt.

  1. Wat maakt de uien aan het huilen?
  2. Zijn uien gevaarlijk voor de ogen?
  3. 4 tips om uien te pellen zonder te huilen
  4. Welke groenten doen je huilen als je ze snijdt?
main

Waarom maken uien je aan het huilen?

De ui en zijn metgezellen die ons doen huilen als we ze snijden hebben twee dingen gemeen:

  • hun vermogen om zwavel op te nemen en op te slaan uit de grond waarin ze gekweekt werden,
  • een zelfverdedigingsmechanisme om te voorkomen dat ze opgegeten worden, met behulp van een molecuul dat met zwavel in actie komt als hun cellen gescheurd worden.

Zwavel is een natuurlijk element dat in vele vormen aanwezig is, en dat aan uien, sjalotten, prei en knoflook hun sterke smaak geeft. Eenmaal door de plant opgenomen, wordt zwavel in haar cellen opgeslagen. Als de groente gesneden wordt, scheuren de cellen en laten de zwavel los en een molecuul dat ermee reageert en een traangas produceert: propanethial oxide, ook wel allylsulfaat genoemd.

Hoe komt het dat uien je doen huilen?

Het is wanneer alliinase, een molecuul dat geproduceerd wordt door alliums (de plantencategorie waartoe groenten die je aan het huilen maken behoren), samenkomt met de door de plant opgeslagen zwavel, dat propanethial oxide gevormd wordt.

Propanethial oxide wordt aangetrokken door vloeistoffen en bij contact daarmee omgezet in zwavelzuur. Dit gas is zeer vluchtig. De eerste vloeistof die het tegenkomt zit meestal in de ogen van de kok: traanvocht. Het propanethiaaloxide verandert dan aan het oogoppervlak in zwavelzuur, dat het oog irriteert. De hersenen detecteren dit vreemde, irriterende lichaam en geven dan de opdracht aan de lacrimale klieren om meer tranen te produceren om het op te ruimen. Helaas zijn deze tranen extra vloeistof waarmee het propanethial oxide zwavelzuur zal produceren. Deze biochemische reactie creëert zo een vicieuze cirkel die tot steeds grotere irritatie leidt. Alleen door afstand te scheppen tussen de groente, de handen die hem snijden en de oogbollen kan deze dynamiek gestopt worden.

HUILEN TIJDENS HET SNIJDEN VAN EEN GROENTE: EEN TEKEN VAN ALLERGIE?

Huilen bij het snijden van uien is "normaal". Het is geen allergie, ook al is het een onaangename reactie. De geur van alliums is sterk en aanhoudend. Veel mensen vinden ze niet lekker, hebben moeite ze te verteren of vermijden het eten ervan uit gemakzucht. Dit is geen medische reden, in tegenstelling tot allergieën. Een allergie wordt heel snel opgewekt door contact met een ui, een teentje knoflook of een andere plant uit de zeer grote familie van lelies (waartoe ook prei en lelies behoren). Ze wekken de productie van histamines op die allerlei symptomen veroorzaken, van netelroos tot anafylactische shock, wat een medische noodsituatie is. Een medisch consult, met een allergoloog, is essentieel om je allergieën te kennen en ze te behandelen.

In elk geval is overvloedig huilen bij het snijden van een groente geen teken van allergie ervoor.

Zijn uien gevaarlijk voor de ogen?

Uien, en ook andere alliums, zijn heel gezonde voedingsmiddelen, rijk aan voedingsstoffen, die de ogen helpen goed te functioneren. Het eten van knoflook, prei, sjalotten en uien is daarom dus goed voor de ogen.

Maken uien mijn ogen schoon?

Hoewel sommige alternatieve en alternatieve geneesmiddelen beweren dat uien de deugd hebben de ogen te reinigen, is de formulering gevaarlijk. Door een sterk waterig gevoel te veroorzaken als reactie op irritatie, ja, maken de ogen zichzelf schoon. Maar meer ook niet.

Uiensap in de ogen?

Sommige grootmoederlijke remedies raden aan druppels uiensap met honing in de ogen te druppelen. De grootste voorzichtigheid is altijd geboden bij het gebruik van natuurlijke geneesmiddelen. De ogen zijn bijzonder kwetsbaar en hun biologisch evenwicht is delicaat te handhaven. Alvorens oculaire instillatie van producten of "zelfgemaakte remedies" toe te passen, moet het advies van een oogarts gevraagd worden.

4 tips om uien te pellen zonder te huilen

Het kennen van de redenen die je doen huilen bij het snijden van uien, prei, sjalotten of knoflook geeft je niet de oplossing om dit watertanden te voorkomen. Dus hoe stop je met huilen bij het snijden van uien? Hier zijn wat tips:

  • Plaats een bron van water in de buurt van de snijplank: natte doeken, een glas water, natte handen of leg de plank zelfs onder een straaltje water... het allylsulfaat zal het water dat het zoekt vinden voordat het de ogen bereikt
  • Koel de groenten voor het snijden (30 minuten in de koelkast of 10 minuten in de vriezer).
  • Vermijd contact van propanethial oxide met de ogen, b.v. door een veiligheidsbril te dragen
  • Verminder het vrijkomen van zwavelproducten door de delen van de plant die de meeste zwavel bevatten te verwijderen, zoals groentescheuten

Tips zoals een halfverbrande lucifer tussen de tanden houden, koken met een mondvol water of kauwgom kauwen kunnen ook getest worden, hoewel hun wetenschappelijke waarschijnlijkheid minder duidelijk lijkt.

DE UI DIE JE NIET AAN HET HUILEN MAAKT!

Een team van Japanse wetenschappers onder leiding van Prof. Shinsuke Imai heeft een ui ontwikkeld met een lage concentratie alliinase. Het is dit enzym dat, wanneer het zwavelmoleculen ontmoet, het allylsulfaat produceert dat in onze ogen doordringt. Door de productie van dit traangas tot bijna nul te reduceren, maken uien je niet langer aan het huilen! En het geeft je geen slechte adem meer als je het rauw eet. De 20 testers voelden geen verschil in smaak bij het proeven van de ui, en geen van hen huilde bij het snijden van de ui van de toekomst!

Welke groenten doen je huilen als je ze snijdt?

Uien zijn niet de enige boosdoeners van oogproblemen! Verscheidene leden van de allium familie veroorzaken irritatie en tranende ogen.

1) Uien schillen maakt je aan het huilen

De ui is nog steeds de beroemdste groente die tranen in de ogen brengt bij het snijden. De intensiteit van het wenen hangt niet alleen af van de gevoeligheid van de kok, maar ook van de variëteit van de ui en zijn zwavelgehalte. Van rode uien wordt gezegd dat ze het slechtst zijn voor onze traanklieren.

2) Sjalotjes hakken brengt tranen in je ogen

Van sjalotten is ook bekend dat ze je aan het huilen maken als je ze hakt. De twee soorten die vooral in Europa in de handel komen (Roscoff sjalot en Jersey sjalot) hebben dezelfde kracht en doen onze ogen op vrijwel dezelfde manier reageren.

3) Het hakken van prei prikt in de ogen

Veel mensen zijn verbaasd dat ze huilen bij het snijden van prei. Toch is zijn traan-opwekkende kracht krachtig! Prei doet je huilen als je het in plakjes snijdt. Het is echter nog steeds een minder krachtig traan-producerend voedingsmiddel dan uien.

4) Knoflook pletten irriteert de ogen

Knoflook is geen slak als het gaat om het veroorzaken van tranende ogen. Maar door de hardnekkige geur en de voorzichtigheid waarmee we het meestal hanteren, blijft het gemiddeld meer uit onze ogen dan andere groenten. Onze oogbollen hebben er dus minder vaak last van.

Zoek een opticien bij u in de buurt

De Opticiens uit overtuiging zijn toegewijde opticiens, echte onafhankelijke professionals die zich hebben verenigd en die een compromisloze beroepsethiek, gemeenschappelijke waarden en geavanceerde visuele gezondheidsexpertise verdedigen, in het ware belang van hun klanten, ongeacht de mode, economische of externe druk.
Zoek in de lijst met opticiens de dichtstbijzijnde opticien.

Zie de gids met opticiens