Top
top

Top 10 voedingsmiddelen die goed zijn voor je gezichtsvermogen

Het goede door het goede! Voedsel en voeding zijn belangrijke thema's geworden in ons dagelijks leven. Gezond eten betekent je gezondheid en welzijn in stand houden. Ook je ogen kunnen baat hebben bij je dieet. Voedingsmiddelen zoals zalm, spinazie en gojibessen kunnen je oogbollen helpen beschermen door hun functie te optimaliseren of door het ontstaan en de ontwikkeling van ziekten zoals leeftijdsgebonden maculadegeneratie (AMD) en cataract te vertragen!

Wat moet je dus eten om je gezichtsvermogen op zijn best te houden? Wat zijn de beste voedingsmiddelen om te eten om je ogen gezond te houden? Top 10 voedingsmiddelen die goed zijn voor je gezichtsvermogen.

 1. Spinazie
 2. Lever
 3. Olijfolie
 4. Noten
 5. Eieren
 6. Yoghurt
 7. Zalm
 8. Oesters
 9. Goji bessen
 10. Wortelen
main
 1. Spinazie

Spinazie is bijzonder gunstig voor de gezondheid van je ogen. Het is HET ster superfood dat je niet mag missen! Het is zeer rijk aan luteïne, zeaxanthine, pro-vitamine A en vitamine B, C en E. Daardoor is het een belangrijke bondgenoot bij het beschermen van het netvlies, het filteren van blauw licht en het bestrijden van de ontwikkeling van AMD of cataract. Het is ook een zeer goede antioxidant.

Alle vruchten en groene groenten zijn heel goed voor je gezondheid: kiwi, boerenkool, avocado, veldsla, broccoli... Ontzeg jezelf niets!

 1. Lever

Vaak vergeten, is orgaanvlees een heel interessante bron van voedingsstoffen. Ze bevatten vitamine A, B en C, en ook talrijke sporenelementen, zoals zink en selenium. Lever, bijvoorbeeld, is gemakkelijk te koken en heeft ook het voordeel dat het rijk is aan ijzer. Het helpt daarom het oog te beschermen en degeneratieve ziekten te bestrijden die het kunnen aantasten. Een gezonde bijdrage die je jezelf ten onrechte zou ontzeggen!

 1. Olijfolie

Een ster van de mediterrane keuken, olijfolie heeft alles om je smaakpapillen en je ogen te behagen! Rijk aan omega-3, omega-6 en vitamine E, beperkt het de effecten van droge ogen en bestrijdt het ook AMD. Sesam- of lijnzaadolie zijn goede alternatieven. Hetzelfde geldt voor levertraan, dat in capsules gegeten kan worden als je afgeschrikt wordt door de zeer sterke smaak.

 1. Noten

Walnoten zijn, net als andere noten (amandelen, pinda's, hazelnoten, enz.) bronnen van vitamine B en E, omega-3, zink en selenium. Ze kunnen in salades gegeten worden of er overdag aan geknabbeld worden. Hun voedingswaarde draagt bij tot een goede visuele functie.

 1. Eieren

Het eigeel is een concentraat van essentiële voedingsstoffen voor het lichaam in het algemeen. Maar het is vooral goed voor de ogen: luteïne en zeaxanthine om het oog te beschermen tegen intens licht en vitamine A en D om de werking van het netvlies te optimaliseren en nachtblindheid te voorkomen. Of je ze nu het liefst als een omelet eet, gebakken of gekookt, eieren beschermen je ogen!

 1.  Yoghurt

Yoghurt levert, net als andere zuivelproducten, vitamine A, D en E, en ook selenium en zink. Dit draagt bij tot het onderhoud en de werking van het netvlies, maar versterkt ook het bindvlies! Begin de dag met een zuivelproduct bij het ontbijt: een goed idee voor je visuele gezondheid!

 1.  Zalm

Zalm en andere vette vis (haring, sardines, makreel, enz.) leveren een goede voorraad omega-3's, waarvan de voordelen voor het gezichtsvermogen en de effecten op AMD en retinopathie al vele jaren bekend zijn.

 1.  Oesters

Schelpdieren worden buiten het feestseizoen niet vaak gegeten, maar zijn zeer goede bronnen van zink, selenium en omega-3. Oesters, die ook vitamine B bevatten, zijn een van de beste bronnen van essentiële voedingsstoffen voor de ogen.

 1.  Goji bessen

De gojibes wordt, net als andere bessen zoals bosbessen, zwarte bessen en bramen, vaak aanbevolen om het visuele vermogen op te krikken. Het hoge gehalte aan luteïne, zeaxanthine, en vitamine C en E maakt het immers tot een voedingsmiddel dat de voorkeur verdient om in de dagelijkse voedingsbehoeften te voorzien. Goji bessen kunnen in salades of op zichzelf gegeten worden, en zijn gemakkelijk te vervoeren, waardoor ze een heel praktisch tussendoortje zijn. 

 1.  Wortelen

Zoals je aan deze top kunt zien, is vitamine A bijzonder belangrijk voor het welzijn van onze ogen. Wortelen zijn bijzonder rijk aan bèta-caroteen, een pigment dat door ons lichaam in vitamine A wordt omgezet! De beroemde legende dat wortelen goed zijn voor je ogen is dus niet waar, en berust op concrete en bewezen feiten!