Top
top

Te veel schermtijd: wat zijn de gevolgen voor onze gezondheid?


Schermen zijn alomtegenwoordig in ons leven. De hoeveelheid tijd die dagelijks op een computer, tablet of smartphone wordt doorgebracht, neemt toe. Er zijn echter veel waarschuwingen over de gevolgen van deze hyperconnectiviteit voor ons lichaam. Regelmatige gebruikers van beeldschermen lopen het risico van Digital Eye Strain en vele andere problemen als ze deze technologische hulpmiddelen te veel gebruiken. Concreet: wat doet overmatig gebruik van beeldschermen met onze gezondheid?

main

De schadelijke effecten van overmatig beeldschermgebruik

Beeldschermen zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven, of ze nu voor het werk worden gebruikt of voor ontspanning. Er moet echter op worden toegezien dat deze niet worden misbruikt en dat de schermtijd van kinderen, die bijzonder gevoelig zijn voor de schadelijke effecten van het gebruik ervan, strikt wordt gecontroleerd.

Overmatig gebruik van beeldschermen kan leiden tot een cascade van negatieve effecten, variërend van vermoeide ogen en hoofdpijn tot concentratieproblemen of stofwisselingsstoornissen. In sommige extreme gevallen kan het zelfs leiden tot beeldschermverslaving.

Wat u moet weten

Wat zijn de grenzen van schermtijd?

De hoeveelheid tijd die kinderen niet voor een scherm mogen doorbrengen, moet worden aangepast aan hun leeftijd. De Conseil Supérieur de l'Audiovisuel (CSA) beveelt aan kinderen jonger dan 3 jaar niet voor een scherm te laten zitten en het gebruik van een scherm te beperken tot 40 minuten per dag voor kinderen van 3 tot 6 jaar en 1 uur voor kinderen van 6 tot 10 jaar. De filterfuncties van de kristallijne lens zijn niet op hun best tot de leeftijd van 12 jaar. Volgens sommige studies zou te veel schermtijd zelfs de ontwikkeling van de hersenen van de jongste kinderen kunnen verstoren. Een kind mag niet meer dan 3 uur per dag achter een computer, smartphone of tablet zitten.

Voor volwassenen maken de noodzakelijkheden van het dagelijkse leven, zoals bijvoorbeeld een baan waarbij een computer moet worden gebruikt, het niet gemakkelijk om een schermtijd vast te stellen die niet mag worden overschreden. Er moet ook rekening worden gehouden met de gebruiksomstandigheden, zoals de aanwezigheid van een blauwlichtfilter op schermen, het dragen van een bril of de omgevingsverlichting. Regelmatige pauzes, idealiter om de 20 minuten, zijn in ieder geval essentieel om visuele vermoeidheid te beperken.

Zie ons artikel: Oplossing voor Digital Eye Strain

Het effect van overmatig beeldschermgebruik op onze ogen

De eerste organen die worden aangetast door overmatig beeldschermgebruik zijn de ogen. Door het constante staren en scherpstellen, worden de oogspieren zwaar belast.

Oculaire symptomen van beeldschermmisbruik

De ogen hebben mobiliteit nodig om de ventilatie en hydratatie te verkrijgen die nodig is voor hun comfort. Als we echter naar een scherm kijken, zijn onze ogen gefixeerd en knipperen we minder. Dit leidt tot droge ogen, maar ook tot irritatie, prikkende of "prikkende ogen".

Visuele aanpassing in gevaar door te veel schermtijd

Bij het gebruik van een scherm is de accommoderende inspanning van onze ogen constant en langdurig. Accommodatie is het mechanisme dat ons in staat stelt duidelijk te zien door ons te concentreren op de voorwerpen waar we naar kijken. Langdurig op een scherm kijken dwingt onze ogen voortdurend te focussen op een doel waarvan de afstand niet varieert. De spieren die voor de accommodatie worden gebruikt, verliezen dan hun doeltreffendheid door een gebrek aan mobiliteit. Dit leidt tot een verslechtering van de visuele functies. Accommodatie wordt steeds moeilijker en bijziendheid kan blijvend worden.

 

De gevaren van beeldschermmisbruik voor het lichaam

Bij normaal gebruik van een beeldscherm zijn niet alleen de ogen statisch, maar ook de rest van het lichaam. Deze overmatige sedentarisatie kan leiden tot een verstoring van het metabolisme en het concentratievermogen, maar ook tot een lijden van de houdingsspieren. De houding die het gebruik van tablets en smartphones met zich meebrengt, vormt een onnatuurlijke belasting voor de spieren van de armen, handen, nek en rug. Dit leidt tot spier- en skeletaandoeningen.

Metabolisme verstoord door schermen

Metabolisme is het geheel van chemische en biologische reacties die het menselijk lichaam gezond houden. De productie en het beheer van hormonen maakt deel uit van de stofwisseling. Deze hormonen worden bijvoorbeeld gebruikt om slaap te vinden en te voelen, om emoties te beheersen, om het energieniveau te moduleren, om het suiker- of vetgehalte in ons lichaam te regelen...Een ziekte of een slechte levensstijl kan hun productie veranderen en verstoren. Een gebrek aan zonlicht, slaap, activiteit of een slecht uitgebalanceerd dieet kan dit precisiemechanisme ook verstoren en grote problemen veroorzaken.

Door een gebrek aan lichaamsbeweging veranderen het vetgehalte en de insulineresistentie bij mensen die te veel tijd voor beeldschermen doorbrengen met het kijken naar films, series of het spelen van videospelletjes, naast de tijd die zij in hun werkomgeving achter de computer doorbrengen. Studies hebben een neiging tot overgewicht en diabetes aangetoond bij mensen die overmatig gebruik maken van beeldschermen.

Bovendien wordt het blauwe licht dat door beeldschermen wordt uitgezonden permanent door onze ogen geabsorbeerd. Hierdoor kan ons lichaam zich niet langer situeren in de dagelijkse cyclus en dit veroorzaakt moeilijkheden bij het inslapen en een slechte kwaliteit van slaap. Het slaaphormoon, melatonine, wordt alleen 's nachts aangemaakt, wanneer er minder licht is.

Aandachtstekortstoornissen door overmatig beeldschermgebruik

Vermoeidheid, lichamelijke ongemakken en visuele stoornissen zijn factoren die de concentratie belemmeren.

Rugpijn geeft je vaak zin om te bewegen. Vermoeide of tintelende ogen vereisen frequente pauzes. Gebrek aan fysieke activiteit kan leiden tot slaperigheid. Al deze factoren die van nature leiden tot een verlies van aandacht, worden veroorzaakt door overmatig gebruik van beeldschermen.

Bovendien zijn digitale hulpmiddelen een bron van voortdurende afleiding. Spelletjes, sociale netwerken, berichtensites en nieuwssites zijn overal en altijd toegankelijk, en hun aantrekkingskracht wordt versterkt door het gebruik van "meldingen" die de gebruiker attent maken op de geringste nieuwigheid.

Deze ultra-connectiviteit brengt de gebruiker in een toestand van permanente verzoeking, die tot een verslaving kan leiden. Beeldschermverslaving" wordt door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) sinds 2018 erkend als een pathologie. Dit leidt tot ontwenning en het risico van depressie.

Om overconsumptie van schermen te voorkomen, moet u de tijd die u doorbrengt op uw computers, tablets en smartphones onder controle houden. Ze zijn bedoeld om ons leven te vereenvoudigen, niet om onze gezondheid te schaden. Ons lichaam is niet virtueel, en om er goed voor te zorgen zijn soms concrete acties nodig om fit te blijven, zoals tijd weg van het scherm door te brengen om aan lichaamsbeweging te doen.

Zoek een opticien bij u in de buurt

De Opticiens uit overtuiging zijn toegewijde opticiens, echte onafhankelijke professionals die zich hebben verenigd en die een compromisloze beroepsethiek, gemeenschappelijke waarden en geavanceerde visuele gezondheidsexpertise verdedigen, in het ware belang van hun klanten, ongeacht de mode, economische of externe druk.
Zoek in de lijst met opticiens de dichtstbijzijnde opticien.

Zie de gids met opticiens