Top
top

Oplossing voor Digital Eye Strain

Door de groeiende rol van schermen in ons dagelijks leven kunnen we oogvermoeidheid en de daaruit voortvloeiende houdingsstoornissen, ook wel Digital Eye Strain genoemd, niet langer negeren of uit de weg gaan. Er zijn echter oplossingen om de effecten te beperken van dit overmatig beeldschermgebruik op onze visuele prestaties en op ons posturaal comfort.

main

1) Kies de juiste bril om je tegen Digital Eye Strain te beschermen.

Hoewel het gebruikelijk is om je ogen te beschermen tegen de zon bij buitenactiviteiten, tegen spatten bij chemische experimenten of sporten en zelfs tegen UV-stralen tijdens zonnebanksessies, is het nog niet ingeburgerd om je ogen te beschermen tegen de schermen die je dagelijks gebruikt.
Er zijn niet alleen brillen met blauwlichtfilters, maar ook met geavanceerde technologieën om de schadelijke effecten van digitale overconsumptie te bestrijden. Zo bestaan er vandaag accommodatie ondersteunende brilglazen die je ogen helpen om dichtbij scherp te zien, prisma's om de convergentie van de ogen te verbeteren en zelfs prisma's om onze houding te wijzigen !

Ga na welke bril je ogen beschermt tegen de gevolgen van schermen. Vraag advies aan je Opticien uit Overtuiging.

2) Oefenen om je ogen te versterken tegen visuele vermoeidheid

Het visuele systeem bestaat uit spieren die zowel de beweeglijkheid van de ogen als de scherpte van het beeld of accommodatie mogelijk maken. Bij lang schermgebruik moeten deze spieren zich lange tijd inspannen om je ogen in een bepaalde positie te handhaven en om van dichtbij scherp te kunnen zien. Net zoals bij alle andere spieren, is er ook hier maar één oplossing om het uithoudingsvermogen te vergroten en om beter te presteren: oefenen!
Oefeningen die iedereen kan doen, zoals oogyoga, ooggymnastiek, of beter nog je professioneel laten begeleiden door een orthoptist om je ogen te oefenen, zijn de juiste oplossingen om de langdurige belasting van spieren voor schermen te doorstaan.

 

3) Pas je schermgebruik aan om je voor visuele vermoeidheid te behoeden.

Laat je ogen regelmatig rusten.

Hoewel deze oplossing voor de hand ligt, is het niet eenvoudig om je schermtijd te verminderen! Schermen zijn immers voor de meesten van ons onontbeerlijk in ons privéleven en op het werk is het gebruik ervan veralgemeend. Telewerken werkt het fenomeen alleen maar in de hand. De tijd die we ook in onze vrije tijd doorbrengen op een smartphone, tablet, computer of televisie, maakt dat we pauzes nodig hebben!
 Om de 20 minuten stoppen met werken om in de verte te kijken is iets wat we zowel op het werk als thuis moeten doen.

Digital Eye Strain vermijden: praktische tips

Las pauzes in, zet je scherm wat verder en stel het goed in.  Hierna in detail enkele praktische tips om je ogen bij schermgebruik te ontlasten. 

Visuele ergonomie optimaliseren

Visuele ergonomie is nadenken over de omstandigheden waarin je schermen gebruikt om dit zo comfortabel mogelijk te maken voor onze ogen en ons lichaam.
Pas enkele eenvoudige principes toe, zoals het in acht nemen van een afstand van 40 cm tussen je ogen en het scherm, de helderheid van  schermen beperken, schermen niet in het donker gebruiken enz.

Digital Eye Strain kun je vermijden. Praat erover met je Opticien uit Overtuiging!

Zoek een opticien bij u in de buurt

De Opticiens uit overtuiging zijn toegewijde opticiens, echte onafhankelijke professionals die zich hebben verenigd en die een compromisloze beroepsethiek, gemeenschappelijke waarden en geavanceerde visuele gezondheidsexpertise verdedigen, in het ware belang van hun klanten, ongeacht de mode, economische of externe druk.
Zoek in de lijst met opticiens de dichtstbijzijnde opticien.

Zie de gids met opticiens