Top
top

Presbyopie op leeftijd

Presbyopie is een oogafwijking die het gevolg is van het natuurlijke verouderingsproces van het oog. Het is geen pathologie maar een progressief verlies van het accommodatievermogen van het oog naarmate we ouder worden. Voor elke leeftijd kan een oplossing of een behandeling worden overwogen. Wij vertellen u alles over de behandeling van presbyopie op basis van uw leeftijd.

main

Presbyopie: symptomen die optreden bij het ouder worden

Op welke leeftijd verschijnen de eerste tekenen van ouderdomsverziendheid?

Hoewel presbyopie over het algemeen begint bij mensen boven de 45, zorgt onze nieuwe levensstijl ervoor dat de symptomen eerder optreden.

Welke mensen worden getroffen door presbyopie?

De eerste symptomen van presbyopie treden gewoonlijk op vanaf de leeftijd van 45 jaar. De belangrijkste oorzaak van presbyopie is veroudering. De kristallijne lens, die zich vanaf de geboorte ontwikkelt, ziet zijn verouderingsproces versnellen vanaf de leeftijd van 40/45 jaar.

Presbyopie: een stapsgewijze evolutie

Dit zichtprobleem ontwikkelt zich in fasen tot de leeftijd van 65 jaar. Het is van essentieel belang dat de patiënt regelmatig een oogarts bezoekt om zich ervan te vergewissen dat hij of zij de juiste correctie heeft. Vanaf de leeftijd van 65 jaar bereikt presbyopie zijn hoogtepunt en verandert er nauwelijks nog iets.

De symptomen van ouderdomsverziendheid

Presbyopen vanaf 45 jaar

Er zijn verschillende symptomen die kunnen wijzen op beginnende presbyopie. Deze omvatten:

  • Je hebt moeite met het lezen van de kleine lettertjes en moet naar je arm reiken om te lezen
  • Je voelt dat je zicht waziger wordt, minder precies
  • Objecten lijken ver weg, je moet dichterbij komen om bepaalde activiteiten uit te voeren (koken, doe-het-zelf...)

Als u deze ongemakken voelt, raden wij u aan een oogarts te raadplegen om ze zo snel mogelijk vast te stellen en te verhelpen. Inderdaad, de snelle zorg is nodig om uw zicht te behouden, en om uw ogen niet te vermoeien.

Presbyopie bij jongeren

Het regelmatige en dagelijkse gebruik van beeldschermen (smartphones, computers, tablets...) tast ons gezichtsvermogen aan. Deze gewoonten kunnen presbyopie-symptomen veroorzaken bij mensen die de hele dag op een scherm werken.

Vroegtijdige presbyopie

We spreken van "vroege presbyopie" wanneer deze voor de leeftijd van 40 jaar optreedt. Zo kunnen kinderen of jonge volwassenen ongemak, visuele vermoeidheid en soms hoofdpijn voelen. Deze sensaties zijn niet alleen onaangenaam, maar kunnen ook de concentratie beïnvloeden.

Het is om verschillende redenen belangrijk om te overleggen:

  • Enerzijds zal een aangepaste correctie u in staat stellen uw comfort bij het lezen terug te vinden en uw concentratievermogen te verbeteren.
  • Anderzijds kan vroege presbyopie andere pathologieën verbergen: diabetes, stofwisselingsziekte, of het kan een bijwerking zijn van bepaalde medicatie.

Presbyopen: uzelf beschermen tegen schadelijke stralen

Als u dagelijks beeldschermen gebruikt, moet u weten dat er brillen bestaan die de stralen filteren die schadelijk zijn voor uw gezichtsvermogen. Dit wordt bescherming tegen blauw licht genoemd. Als u al een correctie heeft, kunt u ervoor kiezen om deze optie aan uw bril toe te voegen.

Wist u dat?

Deze beschermingen voorkomen niet het ontstaan van ouderdomsverziendheid vanaf de leeftijd van 45 jaar, zij voorkomen alleen een zekere mate van vermoeidheid van de ogen en vroegtijdige veroudering van de lens.

Op welke leeftijd moet ik mijn ouderdomsverziendheid laten opereren?

Laserchirurgie kan worden uitgevoerd vanaf de leeftijd van 45 jaar. Maar presbyopie ontwikkelt zich tot ongeveer 60 jaar. Als u vóór die leeftijd wordt geopereerd, zal de ouderdomsverziendheid dus blijven toenemen. Indien de veroudering van de lens op het ogenblik van de operatie nog niet voldoende gevorderd was, kan het nodig zijn een nieuwe operatie of een nieuwe correctie uit te voeren.

Beheer van chirurgie voor presbyopie

Welke andere behandelingen zijn er voor ouderdomsverziendheid?

Na de leeftijd van 55 jaar, of als laserchirurgie niet mogelijk is, kunt u kiezen voor intraoculaire implantaten die een blijvend resultaat garanderen.

Zoek een opticien bij u in de buurt

De Opticiens uit overtuiging zijn toegewijde opticiens, echte onafhankelijke professionals die zich hebben verenigd en die een compromisloze beroepsethiek, gemeenschappelijke waarden en geavanceerde visuele gezondheidsexpertise verdedigen, in het ware belang van hun klanten, ongeacht de mode, economische of externe druk.
Zoek in de lijst met opticiens de dichtstbijzijnde opticien.

Zie de gids met opticiens