Top
top

Presbyopie

Presbyopie

Ben je 45 en is je nabijzicht bij het elzen of schrijven wazig? Moet je je tijdschrift ver van je ogen houden om beter te kunnen lezen en heb je soms meer licht nodig om dingen scherp te kunnen zien? Dan heb je wellicht presbyopie. Maak je echter geen zorgen. Dit euvel is een natuurlijke evolutie van je zicht en er zijn oplossingen! In dit dossier vind je alle informatie over de symptomen en de oorzaken van presbyopie en over mogelijke oplossingen.

main

Wat is presbyopie?

Presbyopie is geen ziekte. Het gaat om onvermijdelijke evolutie die de lens doormaakt, met andere woorden om de veroudering van je visuele accommodatiemechanisme. Presbyopie komt dus overeen met een verlies van accommodatie, dat wil zeggen met de aanpassing tussen ver en dichtbij zien.  

Symptomen van presbyopie

Rond de leeftijd van 45 jaar word je nabijzicht wazig en heb je de neiging om voorwerpen of teksten ver van je af te houden om scherp te kunnen zien: dit zijn symptomen die wijzen op presbyopie.  De lens boet aan flexibiliteit in en het accommodatiefenomeen verloopt stroever omdat de lens niet meer voldoende vervormd kan worden om scherp te stellen.

3 TEKENEN DIE WIJZEN OP PRESBYOPIE

  1. moeite om van dichtbij te lezen
  2. je moet je boek of krant ver van je af houden om ze te kunnen lezen
  3. nabij zien gaat beter met een bril of een vergrootglas

Oorzaken van presbyopie

De belangrijkste oorzaak van presbyopie is ouderdom. Je ooglens veroudert vanaf de geboorte en vanaf de leeftijd van 40/45 jaar versnelt dit proces.

Een woordje uitleg over het accommodatiefenomeen

Je zicht is zoals een zoomlens van een fototoestel. Je visueel systeem past zich aan aan de afstand tussen je ogen en het object waarnaar je kijkt - ook wel de fixatieafstand genoemd - zodat je scherp kunt zien van dichtbij tot oneindig. Dit focussen is het resultaat van de aanpassing van de permanente kromming van de lens die een min of meer convexe vorm aanneemt: dit proces wordt accommodatie en desaccommodatie genoemd.
De eerste gevolgen van presbyopie treden op rond de leeftijd van 45 jaar. De lens wordt dan stijver en boet in aan flexibiliteit, wat het accommoderen moeilijker maakt.

Wie kan presbyopisch worden?

Iedereen vanaf de leeftijd van 45 jaar kan te maken krijgen met presbyopie.

Weetje

Ik ben presbyopisch: wanneer moet ik mijn gezichtsvermogen laten controleren?

  • vanaf de leeftijd van 45-50 jaar: om de twee of drie jaar. Zodra je presbyopie vaststelt, moet je je laten controleren, zeker als je nooit eerder een bril droeg.

  • Na 65 jaar: minimum om de twee jaar om te controleren op mogelijke oogaandoeningen.

Meer informatie: Presbyopie naar leeftijd

Optische oplossingen voor presbyopie

Er bestaan meerdere optische oplossingen tegen presbyopie. De opticiens uit overtuiging nodigen je uit om je ogen regelmatig in hun winkel te laten controleren. Als je presbyopie vaststelt laat je je oogarts best een volledig oogonderzoek uitvoeren zodat hij of zij de juiste oplossing kan voorschrijven.

Bril of lenzen om presbyopie te corrigeren 

Meestal wordt presbyopie verholpen met een aangepaste bril of lenzen voor nabijzicht bij activiteiten zoals lezen. Eenzelfde persoon kan echter zowel bij- als verziend zijn. Beide problemen kunnen met één bril met multifocale glazen worden gecorrigeerd (de bovenkant voor verzicht en de onderkant voor nabijzicht). Met multifocale glazen zie je zowel ver, dichtbij als tussenin scherp. Er bestaan ook bifocale contactlenzen.

Refractieve chirurgie om aan accommoderend vermogen te herwinnen

Tot slot moet je weten dat presbyopie chirurgisch kan worden behandeld met een laser of een implantaat. Afhankelijk van meerdere criteria zijn verschillende chirurgische technieken mogelijk: leeftijd, toestand van de lens, andere gezichtsproblemen enz.

Meer informatie: Opereren bij presbyopie

HOE BOET JE ONDANKS PRESBYOPIE NIETS AAN VISUEEL COMFORT IN?

Idealiter moet je ongeveer om de twee jaar van bril veranderen, afhankelijk van hoe je gezichtsvermogen evolueert. De oogarts schrijft de juiste glazen of lenzen voor om je gezichtsvermogen te corrigeren. Tussen twee afspraken bij je oogarts, kun je je gezichtsvermogen bij je opticien uit overtuiging laten controleren. Hij of zij kan in sommige gevallen je voorschrift vernieuwen of het aanpassen, afhankelijk van hoe je gezichtsvermogen evolueert.

Zoek een opticien bij u in de buurt

De Opticiens uit overtuiging zijn toegewijde opticiens, echte onafhankelijke professionals die zich hebben verenigd en die een compromisloze beroepsethiek, gemeenschappelijke waarden en geavanceerde visuele gezondheidsexpertise verdedigen, in het ware belang van hun klanten, ongeacht de mode, economische of externe druk.
Zoek in de lijst met opticiens de dichtstbijzijnde opticien.

Zie de gids met opticiens