Ben je 45 en is je nabijzicht bij het elzen of schrijven wazig? Moet je je tijdschrift ver van je ogen houden om beter te kunnen lezen en heb je soms meer licht nodig om dingen scherp te kunnen zien? Dan heb je wellicht presbyopie. Maak je echter geen zorgen. Dit euvel is een natuurlijke evolutie van je zicht en er zijn oplossingen! In dit dossier vind je alle informatie over de symptomen en de oorzaken van presbyopie en over mogelijke oplossingen.
Presbyopie is geen ziekte. Het gaat om onvermijdelijke evolutie die de lens doormaakt, met andere woorden om de veroudering van je visuele accommodatiemechanisme. Presbyopie komt dus overeen met een verlies van accommodatie, dat wil zeggen met de aanpassing tussen ver en dichtbij zien.
Rond de leeftijd van 45 jaar word je nabijzicht wazig en heb je de neiging om voorwerpen of teksten ver van je af te houden om scherp te kunnen zien: dit zijn symptomen die wijzen op presbyopie. De lens boet aan flexibiliteit in en het accommodatiefenomeen verloopt stroever omdat de lens niet meer voldoende vervormd kan worden om scherp te stellen.
De belangrijkste oorzaak van presbyopie is ouderdom. Je ooglens veroudert vanaf de geboorte en vanaf de leeftijd van 40/45 jaar versnelt dit proces.
Je zicht is zoals een zoomlens van een fototoestel. Je visueel systeem past zich aan aan de afstand tussen je ogen en het object waarnaar je kijkt - ook wel de fixatieafstand genoemd - zodat je scherp kunt zien van dichtbij tot oneindig. Dit focussen is het resultaat van de aanpassing van de permanente kromming van de lens die een min of meer convexe vorm aanneemt: dit proces wordt accommodatie en desaccommodatie genoemd.
De eerste gevolgen van presbyopie treden op rond de leeftijd van 45 jaar. De lens wordt dan stijver en boet in aan flexibiliteit, wat het accommoderen moeilijker maakt.
Iedereen vanaf de leeftijd van 45 jaar kan te maken krijgen met presbyopie.
Er bestaan meerdere optische oplossingen tegen presbyopie. De opticiens uit overtuiging nodigen je uit om je ogen regelmatig in hun winkel te laten controleren. Als je presbyopie vaststelt laat je je oogarts best een volledig oogonderzoek uitvoeren zodat hij of zij de juiste oplossing kan voorschrijven.
Meestal wordt presbyopie verholpen met een aangepaste bril of lenzen voor nabijzicht bij activiteiten zoals lezen. Eenzelfde persoon kan echter zowel bij- als verziend zijn. Beide problemen kunnen met één bril met multifocale glazen worden gecorrigeerd (de bovenkant voor verzicht en de onderkant voor nabijzicht). Met multifocale glazen zie je zowel ver, dichtbij als tussenin scherp. Er bestaan ook bifocale contactlenzen.
Tot slot moet je weten dat presbyopie chirurgisch kan worden behandeld met een laser of een implantaat. Afhankelijk van meerdere criteria zijn verschillende chirurgische technieken mogelijk: leeftijd, toestand van de lens, andere gezichtsproblemen enz.
Meer informatie: Opereren bij presbyopie