Top
top

Niet-medische lenzen: een risico voor de visuele gezondheid?

main

Halloween, carnaval, er zijn veel gelegenheden om je te verkleden en je te voorzien van mooie lenzen om een cosplay of een monsteroutfit compleet te maken. Maar lenzen zijn geen ongevaarlijke accessoires die je lichtzinnig koopt. Als ze met de ogen in aanraking komen, moeten ze voldoen aan kwaliteitscriteria en gedragen worden volgens nauwgezette hygiënische regels. Hoe kies je het perfecte paar feestcontactlenzen uit tussen alle soorten die zonder recept verkrijgbaar zijn? Wat zijn de waarschuwingssignalen en wat te doen bij visuele complicaties? We vertellen je alles over fantasie lenzen.

  1. Corrigerende, gekleurde of vermommingslenzen
  2. Lenzen kopen bij een opticien, een garantie voor kwaliteit en veiligheid
  3. Wat te doen als je een reactie hebt op vermommingslenzen?
  4. Advies over de keuze en verzorging van lenzen

Het gevaar van "fancy" lenzen

Met corrigerende lenzen kunnen veel emmetropes (mensen met een verminderd gezichtsvermogen) hun levenskwaliteit en gezichtsvermogen weer op peil brengen, beter dan ze met een bril zouden hebben. Het verschijnen van gekleurde lenzen heeft de weg vrijgemaakt voor nieuwe toepassingen van contactlenzen: pure esthetiek en vermomming. Fancy lenzen, toen ze op de markt kwamen, maakten het mogelijk om het uiterlijk van het oog punctueel te veranderen ter gelegenheid van feesten, voorstellingen, of gebeurtenissen zoals Halloween. Lenzen werden versieringen, die een make-up of een vermomming sublimeerden. Zo worden ze door velen behandeld als louter accessoires, soms met veronachtzaming van de kwaliteits- en hygiënecriteria die essentieel zijn voor een gezonde en veilige interactie met de visuele organen.

Corrigerende, gekleurde of vermommende lenzen

Corrigerende lenzen zijn medische hulpmiddelen die bedoeld zijn om een visueel defect te corrigeren. Met sommige lenzen kun je de iris ook een andere kleur geven dan zijn natuurlijke tint. Er bestaan ook  contactlenzen zonder sterkte of correcties, die alleen bedoeld zijn om het oog te kleuren.
Beide soorten lenzen worden door laboratoria vervaardigd en zijn onderworpen aan talrijke controles. Ze worden verkocht door oogzorgspecialisten die, met een grondige kennis van hun producten, advies kunnen geven over de meest geschikte modellen voor elk individu (lenzen kunnen zacht, stijf, dagelijks, maandelijks vernieuwd, enz. zijn). De opticien leert je ook de hygiënische regels die essentieel zijn voor het dragen van contactlenzen. Tenslotte geven ze advies over contactlensverzorgingsproducten en over de juiste gebaren die je kunt aannemen.

HET DRAGEN VAN FANTASIELENZEN, POPULAIR GEMAAKT DOOR MANGA

De steeds toenemende populariteit van manga sinds het begin van de jaren 2000 heeft bijgedragen aan de democratisering van het gebruik van fantasielenzen! Inderdaad hebben veel van de hoofdpersonen van deze Japanse strips ogen met een bijzonder uiterlijk en krachten. Zo zijn er lenzen in de handel die het uiterlijk geven van een "sharingan", uit de Naruto manga.

Lenzen kopen bij een opticien, een garantie voor kwaliteit en veiligheid

Het oog is een kwetsbaar orgaan, en niet alle ogen verdragen het dragen van contactlenzen. De opticien voert bepaalde testen uit om er zeker van te zijn dat de contactlenzen niet oncomfortabel zullen zitten of dat ze een risicofactor zijn voor infecties.
Vermommingslenzen worden niet vervaardigd en verkocht via dezelfde professionele kanalen als het materiaal dat door oogspecialisten, zoals opticiens, wordt verdeeld. Ze worden verkocht in verkleedwinkels, moppenwinkels of op het internet, tegen een heel lage prijs. Sommige fantasielenzen worden zelfs "herverpakt" voor ze weer te koop worden aangeboden. De gebruiksregels worden niet altijd in het Nederlands vermeld. De houdbaarheidsdatum is in de meeste gevallen niet aangegeven. En passende verzorgingsproducten worden meestal niet verstrekt. Contactlenzen zijn, door hun aard zelf, potentiële bronnen van veel oogziekten. Ze zijn een hulpmiddel dat in direct en nauw contact staat met het oog. Materiaal van slechte kwaliteit, zelfs als het maar korte tijd gedragen wordt, verhoogt het risico op dergelijke aandoeningen.

AANDOENINGEN VEROORZAAKT DOOR HET DRAGEN VAN LENZEN

Van de vele ziektebeelden die door het dragen van lenzen veroorzaakt kunnen worden, zijn de meest voorkomende

  • Keratitis
  • Conjunctivitis
  • Hoornvlies abces
  • Droge ogen

Wat te doen als je een reactie hebt op vermommingslenzen?

De geringste roodheid of pijn in het oog moet een reden tot alarm zijn! In dit geval moeten de lenzen onmiddellijk verwijderd worden. Als de pijn aanhoudt, is medische hulp nodig. Er zijn al hoornvliesinfecties gemeld als gevolg van het dragen van vermommingslenzen. In extreme gevallen kunnen infecties, veroorzaakt door deze contactlenzen, tot blindheid leiden. Het gebruik van fantasielenzen zonder de juiste zorg en behandeling kan tot ernstige risico's leiden.

Advies over de keuze en verzorging van modieuze lenzen

De beste manier om je fantasielenzen te kiezen is je opticien te raadplegen. Door middel van een paar testen weet hij welke soort brillenglazen geschikt zijn voor de behoeften en de aard van het oog. Zelfs voor uitzonderlijk gebruik moeten feestlenzen na gebruik weggegooid worden. Handen moeten grondig gereinigd worden voor het hanteren, net als de contactlenzen. Fancy lenzen kunnen gereinigd worden met speciale producten die fysiologisch compatibel zijn met het oog. Deze producten zijn niet lang houdbaar, dus het is belangrijk de houdbaarheidsdatum en de bewaarwijze te controleren voor je ze gebruikt. Ze zijn te koop in optiekzaken waar de juiste manier om de lenzen in te doen en uit te nemen wordt uitgelegd om krassen of pijn te voorkomen.

Zoek een opticien bij u in de buurt

De Opticiens uit overtuiging zijn toegewijde opticiens, echte onafhankelijke professionals die zich hebben verenigd en die een compromisloze beroepsethiek, gemeenschappelijke waarden en geavanceerde visuele gezondheidsexpertise verdedigen, in het ware belang van hun klanten, ongeacht de mode, economische of externe druk.
Zoek in de lijst met opticiens de dichtstbijzijnde opticien.

Zie de gids met opticiens