Top
top

De verschillende soorten contactlenzen

Contactlenzen zijn er in verschillende soorten, afhankelijk van de gebreken die zij corrigeren, hoe lang zij worden gebruikt, het materiaal en zelfs de kleur! Hier zijn de verschillende soorten lenzen die er bestaan.

main

De verschillende materialen van contactlenzen ?

Contactlenzen kunnen van verschillende materialen worden gemaakt, waardoor ze meer of minder "zacht" worden. Er zijn twee hoofdcategorieën corrigerende brillenglazen:

Stijve contactlenzen

Harde contactlenzen, de officiële vervanger van harde lenzen, zijn er in twee verschillende soorten:

- stijve lenzen van PMMA, een plexiglas dat geschikt is voor de visuele gezondheid

- stijve lenzen van RGP, een modern zuurstofdoorlatend materiaal dat droge ogen beperkt

Zachte contactlenzen

Zachte contactlenzen zijn de meest voorkomende. Ze zijn aanpasbaar en gemakkelijk te gebruiken voor de meeste mensen die ze willen. Ze zijn er in twee families:

- hydrofiele zachte siliconen lenzen

- zachte lenzen gemaakt van hydrogel, een recente stof die een grotere zuurstofdoorlaatbaarheid mogelijk maakt.

De nieuwe contactlenzen

Sinds het ontstaan en de uitvinding van contactlenzen is het onderzoek steeds verder geëvolueerd met het oog op een steeds groter visueel comfort. Een van de laatste ontwikkelingen is een nieuw type lens: Miru daglenzen. Deze lenzen hebben de bijzonderheid dat zij niet in een vloeistof kunnen worden gepresenteerd omdat zij gemaakt zijn van GMA, dat hen een vormgeheugen geeft en water vasthoudt.

De verschillende functies van contactlenzen

Contactlenzen hebben ook corrigerende, therapeutische, permanent te dragen of cosmetische functies

Corrigerende contactlenzen

Voor myopen, astigmatismen, presbyopen of hypermetropes bieden contactlenzen een optimale visuele correctie.

Multifocale of multifocale contactlenzen

Recente technieken maken het mogelijk verschillende correcties toe te passen op een enkele lens. Dit zijn multifocale of multifocale brillenglazen, die het mogelijk maken om zowel het verzicht als het dichtbijzicht te corrigeren.

Therapeutische contactlenzen

Contactlenzen worden vaak curatief gebruikt om aandoeningen van het voorste deel van het oog, het hoornvlies, te behandelen. Hoornvliespatiënten kunnen daarom een beroep doen op zogenaamde "bandage" contactlenzen die het hoornvlies kunnen beschermen tegen de wrijving van knipperende oogleden.

Contactlenzen die 's nachts gedragen moeten worden

Sommige contactlenzen worden gebruikt om de kromming van het hoornvlies te wijzigen wanneer ze 's nachts worden gedragen. Dit wordt orthokeratologie genoemd.

Continu dragende contactlenzen

We weten nu dat sommige contactlenzen, zowel zachte als harde, dag en nacht gedragen kunnen worden. Sommige kunnen tot 30 dagen ononderbroken worden gedragen, ook 's nachts.

Cosmetische lenzen

Contactlenzen zijn niet alleen therapeutisch, zij zijn ook cosmetisch en bedoeld om het uiterlijk en de kleur van het oog te veranderen. Er zij op gewezen dat zij, behalve gekleurd, ook corrigerend kunnen werken.

Niet- medische lenzen: een risco voor de visuele gezondheid

 

De verschillende manieren om contactlenzen te verzorgen

Contactlenzen vereisen een uiterst nauwgezette verzorging, geen enkel gebrek aan hygiëne kan leiden tot ooginfecties. Bovendien moeten zij worden vernieuwd volgens de verschillende families:

Daglenzen

Dit zijn zachte lenzen voor eenmalig gebruik, wat betekent dat ze elke dag worden vervangen. Het onderhoud ervan is minder beperkend, aangezien zij na elk gebruik moeten worden weggegooid.

Wekelijkse, tweemaandelijkse of maandelijkse lenzen

Het zijn ook zachte lenzen die elke week, of om de twee weken, of elke maand moeten worden weggegooid. De verzorging van deze lenzen moet onberispelijk zijn, omdat ze groot zijn en weinig zuurstof doorlaten; dit zijn gunstige omstandigheden voor de ontwikkeling van infecties als de hygiëne slecht is.

Harde of harde lenzen die elk jaar vervangen moeten worden

Stijve of harde lenzen hebben een langere houdbaarheid. In het algemeen moeten ze elk jaar worden vervangen. Sommige modellen kunnen echter 2 jaar worden gebruikt.

De verschillende prijzen van contactlenzen

Er is ook een verschil tussen contactlenzen: hun prijs! Dit varieert naargelang van waar u ze koopt, maar ook naargelang van de kenmerken van de voorgeschreven en gekozen contactlenzen. In het algemeen schommelen de jaarlijkse kosten van contactlenzen tussen 150 en 900€!

Uw Opticien par Conviction staat tot uw beschikking om u te helpen bij de keuze van uw contactlenzen.

TERUG NAAR HET DOSSIER TERUG NAAR HET DOSSIER
Zoek een opticien bij u in de buurt

De Opticiens uit overtuiging zijn toegewijde opticiens, echte onafhankelijke professionals die zich hebben verenigd en die een compromisloze beroepsethiek, gemeenschappelijke waarden en geavanceerde visuele gezondheidsexpertise verdedigen, in het ware belang van hun klanten, ongeacht de mode, economische of externe druk.
Zoek in de lijst met opticiens de dichtstbijzijnde opticien.

Zie de gids met opticiens