Top
top

Myopie bij kinderen

Myopie of bijziendheid is een vaak voorkomende zichtstoornis. Een bijziend persoon ziet goed van dichtbij maar het verzicht is wazig. Deze zichtstoornis komt voor bij kinderen en kan zich verder ontwikkelen tot de leeftijd van 25 jaar. Myopie bij kinderen heeft vooral een genetische oorsprong, maar de blootstelling aan schermen of boeken kan de afwijking verder versterken. Myopie bij kinderen kan eenvoudig opgespoord en gecorrigeerd worden met behulp van verschillende medische hulpmiddelen. Hoe ontdek je myopie bij kinderen? Welke signalen kunnen wijzen op bijziendheid? Hoe kies je de juiste zichtcorrectie voor je kind? Ontdek alles over myopie bij kinderen.

main

Wat is myopie?

Myopie of bijziendheid is een zichtstoornis waar een redelijk groot deel van de wereldbevolking last van heeft. Het verzicht is wazig en het dichtzicht is helder. Myopie wordt meestal veroorzaakt door een te lang oog. De focus op een voorwerp dat zich verder afgelegen bevindt, wordt voor het netvlies gevormd. Het resultaat is dat het bijziend kind goed van dichtbij ziet, maar niet goed van veraf. Hoe verder de afstand, hoe waziger het zicht.

In België zijn steeds meer kinderen bijziend

Mede door de groeiende aanwezigheid van schermen in onze maatschappij, lijdt ondertussen meer dan één derde van de Belgische bevolking aan myopie. Volgens de Algemene Professionele Opticiens- en Optometristenbond van België (APOOB) is in België het aantal gevallen van myopie bij kinderen de afgelopen zes jaar met ongeveer 25% gestegen.

Er is een sterk verband tussen deze stijging van het aantal bijziende personen en de tijd die mensen binnen doorbrengen. Een Australische studie uit 2008 heeft aangetoond dat er een verband is tussen de ontwikkeling van myopie en de frequentie waarmee kinderen buitenactiviteiten uitoefenen. Kinderen die niet vaak naar buiten gaan zijn vaker bijziend dan kinderen die regelmatig en langdurig buiten spelen. De studie toont ook het verband aan tussen myopie bij kinderen en de blootstelling aan schermen. Kinderen die vaker naar schermen kijken, zoals naar filmpjes op de tablet of op de smartphone, of vaker videospelletjes spelen, hebben drie maal zoveel kans om bijziend te worden.

Wanneer en hoe spoor je myopie bij kinderen op?

Wanneer myopie niet tijdig en correct wordt vastgesteld, dan kan het kind last ondervinden tijdens de schooltijd. Het gaat om een defect in het zicht dat regelmatig gecontroleerd moet worden, vooral bij kinderen. Je kan hiervoor een beroep doen op een oogarts die zichtonderzoeken uitvoert en de analyses noteert in het medisch dossier van de kinderen.

 

Zoek een opticien bij u in de buurt

De Opticiens uit overtuiging zijn toegewijde opticiens, echte onafhankelijke professionals die zich hebben verenigd en die een compromisloze beroepsethiek, gemeenschappelijke waarden en geavanceerde visuele gezondheidsexpertise verdedigen, in het ware belang van hun klanten, ongeacht de mode, economische of externe druk.
Zoek in de lijst met opticiens de dichtstbijzijnde opticien.

Zie de gids met opticiens

Myopie is een zichtstoornis die zich door de jaren heen ontwikkelt. Toch kunnen baby’s soms geboren worden met een sterke vorm van myopie. Wil je myopie bij een baby opsporen? En de progressie van de stoornis vertragen? Dan kan je langsgaan bij een oogarts vanaf de leeftijd van 3 maanden.

Tijdens de kinder- en jeugdjaren kunnen er verschillende zichtonderzoeken worden uitgevoerd om eventuele zichtstoornissen zoals myopie op te sporen. Vanaf de leeftijd van 2 jaar is een bezoek aan een oogarts sterk aanbevolen om snel andere zichtstoornissen zoals strabisme (scheelzien) op te sporen en te behandelen.

Scheelzien bij kinderen

Op de leeftijd van 3 jaar, wanneer het kind op de kleuterschool zit, is het aangeraden om een medisch specialist te raadplegen voor een controle. Tijdens een dergelijk onderzoek kan de arts het gezichtsvermogen van het kind controleren en een binoculair oogonderzoek uitvoeren. Wanneer het kind naar de lagere school gaat, dan organiseert de school een nieuw medisch onderzoek alsook een oogtest.

Myopie wordt meestal vastgesteld tussen de leeftijd van 6 en 9 jaar. Tijdens deze periode groeit het oog het snelst en is de kans het grootst dat er een defect optreedt waardoor het zicht wazig wordt.

Welke symptomen wijzen op myopie bij kinderen?

Zowel voor kinderen als voor volwassenen is bijziendheid vervelend tijdens de dagelijkse activiteiten. Het bijziend kind heeft moeite om bepaalde voorwerpen helder te onderscheiden. Deze zichtstoornis kan leiden tot hoofdpijn en compensatiegedrag.

Voor een kind is het vaak moeilijk om zijn of haar eigen zichtstoornis te omschrijven, maar als ouder kan je de volgende gedragsveranderingen in de gaten houden:

  • Hij of zij gluurt met de ogen om in de verte te kijken;
  • Hij of zij houdt schermen, boeken of spelletjes dichter bij de ogen om beter te kunnen zien;
  • Hij of zij klaagt over hoofdpijn en vermoeidheid nadat hij of zij intensief heeft moeten kijken;

Observeer het gedrag van de kinderen nauwkeurig om een eventuele zichtstoornis op te sporen. Een bijziend kind dat nog nooit een helder verzicht heeft gekend, zal niet in staat zijn om zijn of haar zicht te vergelijken met dat van een persoon met emmetrope ogen (zonder zichtstoornis).

Test het zicht van je kind met Lulu

Wil je de gezichtsscherpte van je kind testen? Gebruik dan de test “Waar is Lulu?”. Met deze speelse en snelle test kan je eenvoudig symptomen van myopie opsporen. Het principe is eenvoudig: het kind moet de 7 gezinsleden van Lulu vinden die verstopt zitten bij de oogarts. Lukt dat moeilijk? Dan heeft je kind mogelijks myopie.

Hoe corrigeer ik de myopie bij kinderen?

Myopie bij kinderen is een vervelende zichtstoornis, maar kan eenvoudig gecorrigeerd worden met specifieke hulpmiddelen. Denk maar een bril of contactlenzen.

Myopie corrigeren met een bril

Een bril is het meest aangewezen hulpmiddel om myopie bij kinderen te corrigeren en opnieuw een optimaal en comfortabel zicht te krijgen. Dit corrigerende hulpmiddel is eenvoudig op te zetten, vooral voor jonge kinderen. Een bril is eenvoudig in gebruik en vermindert bovendien ook het risico op infecties die bij contactlenzen vaker voorkomen.

De brilglazen kunnen de afwijking in het zicht compenseren bij het bijziend kind zodat het zicht zich op het netvlies vormt. Deze unifocale glazen compenseren één zichtstoornis tegelijk en hebben dezelfde corrigerende werking over de hele oppervlakte van de glazen. Een bril voor de compensatie van myopie kan ook andere voordelen met zich meebrengen: filters tegen UV-straling of een anti-reflecterende behandeling.

Alles over brillen

Myopie corrigeren met contactlenzen

Voor kinderen zijn brillen het meest aangewezen, maar zeker niet het enigste hulpmiddel. Ook contactlenzen kunnen een goede oplossing zijn om myopie te corrigeren. Deze hulpmiddelen kunnen door bijziende kinderen vanaf 8 jaar oud gedragen worden. Wil je de meest geschikte contactlenzen voor je kind kiezen? Raadpleeg dan een oogarts gespecialiseerd in contactlenzen. Vraag ook aan de oogarts om het kind te leren de contactlenzen correct en veilig aan te brengen.

Alles over contactlenzen

Wat is orthokeratologie voor kinderen?

Orthokeratologie is een medische correctietechniek voor myopie waarbij er ’s nachts harde lenzen worden gedragen. Deze harde lenzen worden op maat gemaakt en vervormen als het ware het oog met als doel om de myopie te corrigeren tegen het moment dat de nieuwe dag aanbreekt. Bij kinderen kan orthokeratologie de ontwikkeling van myopie ook vertragen. De techniek is wel uitsluitend doeltreffend in het geval van een lichte vorm van myopie bij kinderen.