Top
top

Lichttherapielampen en -toestellen

Lichttherapielampen en -toestellen

Lichttherapie is een methode van alternatieve geneeskunde die gebaseerd is op de blootstelling van de ogen en de huid aan kunstlicht, waarvan de aard en eigenschappen lijken op die van natuurlijk licht. Lichttherapie kan tegenwoordig in instituten, maar ook direct thuis, dankzij compacte en transporteerbare lampen die zonlicht simuleren. Bij de keuze van de tweede optie moet er bij de uitrusting op gelet worden dat je niet blootgesteld wordt aan UV of schadelijke lichtgolven. Hier zijn wat tips om je te helpen een beslissing te nemen over lichttherapie lampen.

 1. De beste lichttherapie lampen
 2. Wat verandert er tussen de verschillende lichttherapielampen
 3. Prijs van een lichttherapielamp en vergoeding
 4. Luminettes, lichttherapie glazen
 5. Professionele lichttherapie toestellen
main

Het beste lichttherapie-apparaat kiezen

Of je nu last hebt van seizoensgebonden depressies, een jetlag of slaapproblemen, lichttherapie kan een waardevol hulpmiddel zijn. Met deze methode van behandeling met licht kunnen inderdaad veel stemmings-, slaap- of zelfs eetstoornissen bestreden worden. Maar om volledig effectief te zijn, moet lichttherapie regelmatig gevolgd worden, en met behulp van een hoogwaardig, performant apparaat.
Het is van essentieel belang een lamp te gebruiken die speciaal ontworpen is om UV-vrij licht te verspreiden en waarvan het spectrum dat van zonlicht zo dicht mogelijk benadert. Deze lampen zijn er in vele vormen:

 • lamp voor thuisgebruik, op een meubelstuk geplaatst op gezichtshoogte
 • bril
 • bedlampje met wekkerfunctie
 • professionele lamp, alleen verkrijgbaar in instituten

De beste lichttherapie lampen

Lichttherapie lampen zijn kleine panelen, meestal rechthoekig of rond, waarvan het hele oppervlak kunstlicht uitstraalt. Ze variëren in grootte en zijn gemakkelijk te dragen en op te bergen. Om ze te gebruiken moet je ze verticaal op een stabiele steun plaatsen, zoals een tafel of bureau, ze op je gezicht richten en op ongeveer 20 centimeter afstand staan.

Een goede lichttherapielamp kiezen: welke criteria?

Om een goede lichttherapielamp voor thuisgebruik te kiezen, is het raadzaam een paar aanbevelingen op te volgen. Ongeacht waar je het apparaat koopt (drogisterij, elektronicawinkel, wellnesswinkel of gespecialiseerde website), het moet :

 • CE-certificatie
 • een lichtsterkte van 10.000 lux als je op 25 cm afstand staat
 • UV-vrij licht
 • flikkervrij licht

Is de aanwezigheid van deze 4 criteria eenmaal verzekerd, dan moet de gebruiker zijn uitrusting kiezen volgens de gebruiksomstandigheden die het best bij zijn levensstijl passen. Het doel is de follow-up en de regelmaat van de sessies te vergemakkelijken, die idealiter elke dag op een vaste tijd zouden moeten plaatsvinden.

Wat verandert er tussen de verschillende lichttherapie lampen

Om te bepalen wat de beste lichttherapie lamp is, is het nodig jezelf te projecteren, je voor te stellen hoe de sessies gevolgd zullen worden. Behalve met de vier essentiële kwaliteiten die hierboven genoemd zijn, moet je ook rekening houden met verschillende andere kenmerken als je de lamp kiest die het beste bij je behoeften past.

1) De grootte van de lamp kan van invloed zijn, afhankelijk van het gebruik. Bijvoorbeeld, als de dagelijkse lichttherapie sessies tijdens het ontbijt plaatsvinden, voor een heel gezin, lijkt een grote lamp op tafel de meest relevante keuze. Als de sessies daarentegen aan een bureau moeten plaatsvinden tijdens het avondhuiswerk of bij ander werk, dan maakt een kleine lamp een grotere concentratie van straling op het gezicht mogelijk.

2) Temperatuur en kleurweergave-index zijn twee parameters die de kwaliteit van een lichttherapie lamp aangeven. Om het meest effectief te zijn en zonachtig licht te geven, moet een lichttherapie lamp een kleurtemperatuur hebben tussen 5500 en 6500° K (soms aangeduid als "tussen D-55 en D-65"). De kleurweergave-index (CRI) moet groter zijn dan 85 om te lijken op die van zonlicht.

KLEURTEMPERATUUR: WAT IS HET?

De kleur van een lichtbron hangt af van de warmte die hij uitzendt. De gebruikte meeteenheid is de Kelvin. In tegenstelling tot wat je zou denken, zal de kleur hoe hoger de Kelvin, hoe blauwer/witter zijn. Omgekeerd geldt: hoe lager de temperatuur, hoe roder de kleur.

3) Vochtbestendigheid is een ander kenmerk dat het verschil kan maken bij de keuze van een lichttherapie lamp. De IP44 norm geeft aan dat de lamp niet wordt aangetast door vocht of opspattend water, zonder dat ze waterdicht is. Deze functie zal belangrijk zijn voor wie bijvoorbeeld zijn dagelijkse sessie in bad wil volgen.

4) De manier waarop de lamp van stroom wordt voorzien is ook een overweging. Zal voor het gemak van dagelijks gebruik een snoerloze lamp beter zijn dan een lamp die op het lichtnet werkt?

PRIJS VAN EEN LICHTTHERAPIELAMP EN TERUGBETALING

Een goede lichttherapie lamp kost niet minder dan €150. Sommige lampen zijn medisch gecertificeerd en zijn te herkennen aan het CE O459 merk. Deze certificering kan helpen om vergoeding te krijgen van bepaalde aanvullende ziektekostenverzekeraars (als er van tevoren een medisch voorschrift is geweest). Het is raadzaam om bij de onderlinge verzekeringsmaatschappijen na te gaan wat hun vergoedingsbeleid is.

Luminettes, lichttherapie glazen

Met lichttherapie brillen, die in 2006 op de markt verschenen, kun je van de voordelen van lichttherapie genieten zonder stil te staan naast een lamp. In feite wordt het licht rechtstreeks op de ogen geprojecteerd via in een frame geïntegreerde apparaten! Het is dus mogelijk om in volkomen rust, zonder enig ongemak, je gang te gaan.
Ze worden gewoonlijk luminettes genoemd, hoewel dit de handelsnaam voor een product is. Bij de keuze van lichttherapie glazen is het belangrijk dat ze een CE label hebben, dat de kwaliteit van de gebruikte LEDs en het licht dat ze geven garandeert. Omdat ze zich dicht bij de ogen bevinden, is een lichtsterkte van 1500 lux voldoende, wat verblinding voorkomt. Net als bij lichttherapie lampen zijn er lampen die medisch gecertificeerd zijn, en die, onder bepaalde voorwaarden, door bepaalde ziektekostenverzekeraars vergoed kunnen worden.

Wat is de prijs van een lichttherapie bril?

Lichttherapie glazen zijn allemaal van dezelfde kwaliteit wat fabricage en gebruik betreft. Hun prijs varieert vooral naargelang het ontwerp en de verschijningsdatum. Een lichttherapie bril kost gemiddeld €220.

WEKKERS EN DAGERAADSIMULATOREN: ACCESSOIRES VOOR LICHTTHERAPIE?

Dageraad- en schemeringssimulatoren worden niet als lichttherapie middelen beschouwd. Hoewel ze je kunnen helpen in slaap te vallen en wakker te worden, zijn ze geen vervanging voor een lichttherapie lamp, die streng gecontroleerd wordt om precieze lichtintensiteit en -kwaliteit te garanderen.

Professionele lichttherapie toestellen

Lichttherapie sessies in een salon garanderen het gebruik van hoogwaardige, professionele apparatuur. Maar een lichttherapie-centrum vinden, er naar toe reizen en regelmatige sessies plannen kan meer tijd in beslag nemen dan thuis gewoon een lamp inpluggen. Sessies in instituten of ziekenhuizen worden niet door de sociale zekerheid vergoed, maar sommige ziekenfondsen dekken ze met voorafgaande toestemming en een medisch voorschrift.

Wat is de prijs van een lichttherapie sessie in een instituut?

Afhankelijk van het gekozen behandelingscentrum variëren de prijzen van €7 tot €35 per sessie. Het principe van lichttherapie blijft echter hetzelfde: blootstelling aan een bepaald licht, elke dag, op dezelfde tijd. De belichtingstijd varieert naar gelang de intensiteit van het door de toestellen verspreide licht, maar de sessies moeten elke dag geoefend worden, tijdens de maanden dat er te weinig zon is.

Zoek een opticien bij u in de buurt

De Opticiens uit overtuiging zijn toegewijde opticiens, echte onafhankelijke professionals die zich hebben verenigd en die een compromisloze beroepsethiek, gemeenschappelijke waarden en geavanceerde visuele gezondheidsexpertise verdedigen, in het ware belang van hun klanten, ongeacht de mode, economische of externe druk.
Zoek in de lijst met opticiens de dichtstbijzijnde opticien.

Zie de gids met opticiens