Top
top

Kunnen videospelletjes problemen met het gezichtsvermogen veroorzaken?

In slechts enkele jaren tijd zijn videospelletjes een van de populairste vrijetijdsbestedingen geworden in Franse huishoudens. Een tijdverdrijf dat niet meer alleen is voorbehouden aan kinderen en tieners: volgens de editie 2020 van de France Esports barometer, uitgevoerd door Médiamétrie, zijn 10,3 miljoen internetgebruikers ouder dan 15 jaar "algemene publieke" gamers. Glasfabrikanten en brillenfabrikanten hebben begrepen wat er op het spel staat: velen hebben productreeksen ontworpen die speciaal op videospelletjes zijn afgestemd.

Zijn gamerbrillen nuttig? Zijn videospelletjes schadelijk voor de ogen? Wat is het doel van een bril die gemaakt is voor beeldschermgebruik? Waar beschermen spelbrillen tegen? Waar kan ik een "speciale video game" bril vinden? Worden anti-blauwlichtbrillen vergoed?

main

Videospelletjes: wat zijn de risico's voor uw gezichtsvermogen?

Zowel hardcore gamers als sporadische gamers die hun computer of console gebruiken, stellen hun ogen bloot aan beeldschermen en dus ook aan de gevaren van blauw licht. Wat zijn de gevaren van beeldschermen voor de ogen? Zijn videospelletjes de oorzaak van specifieke gezichtsproblemen?

De impact van schermen op de ogen

De ogen worden ernstig belast door de voortdurende accommoderende inspanning die vereist is bij langdurig beeldschermgebruik. De spieren die voor de accommodatie worden gebruikt, verliezen hun efficiëntie door een gebrek aan mobiliteit. Dit kan leiden tot een verandering in visuele vaardigheden. Naarmate u het scherm meer en meer gebruikt, wordt de accommodatie steeds moeilijker en kan bijziendheid zelfs permanent worden.

Bovendien zorgt regelmatig knipperen ervoor dat onze oogbollen goed gehydrateerd zijn. Maar als we naar een scherm staren, knipperen we veel vaker. Dit veroorzaakt droogheid, irritatie en een prikkend gevoel in onze ogen.

Ten slotte kan het blauwe licht van beeldschermen schade toebrengen aan het netvlies en de lens, en is het een risicofactor voor bepaalde oogziekten zoals leeftijdsgebonden maculadegeneratie (AMD).

Aandoeningen die specifiek verband houden met videospelletjes

Het spelen van videospelletjes bestaat uit actieve observatie van het scherm. De ogen zijn voortdurend in beweging, zij moeten alles volgen wat er op het scherm gebeurt en aandachtig naar het beeldscherm staren. Bij het kijken naar een film, een serie of het werken op een computer zijn de ogen meer gefixeerd, de blik is passiever dan tijdens een spelsessie. Deze oculaire hyperactiviteit accentueert en versnelt het optreden van de symptomen die inherent zijn aan "klassiek" beeldschermgebruik. Droge ogen, vermoeidheid van het gezichtsvermogen en wazig zien treden dus sneller en mogelijk met een grotere intensiteit op.

Preventie van stoornissen die verband houden met het intensieve gebruik van videospellen

Door tijdens het spelen van videospellen goede gewoonten aan te nemen, kunnen de potentiële gevaren van videospellen voor de ogen worden beperkt. Net als het dragen van bepaalde brillen, speciaal ontworpen voor gaming.

Beperking van de schadelijke effecten van schermen tijdens het spelen van videospelletjes

Het is van essentieel belang dat u pauzes neemt wanneer u een scherm gedurende lange tijd gebruikt. Dit is vooral waar wanneer je een videospel speelt. Neem regelmatig een paar minuten afstand van je tv of computer, tussen het spelen van League of Legends of Fortnite door. Sta op, doe een paar stappen met geen ander doel dan uw ogen te laten rusten en ze niet bloot te stellen aan blauw licht.

U moet ook de indeling van uw speelruimte optimaliseren. Houd een afstand van 40 tot 70 cm tussen uw ogen en uw scherm en zorg ervoor dat het scherm niet te hoog staat. Uw ogen moeten in hun natuurlijke richting worden gericht, d.w.z. lichtjes naar beneden.

Uw ogen beschermen met een spelbril

Om de strijd aan te binden met de gezichtsproblemen die worden veroorzaakt door intensieve videospelletjes, hebben sommige merken zich gespecialiseerd in de vervaardiging van spelglazen. Ontworpen om blauw licht te filteren, wordt aangenomen dat hun ontwerp de doorgang van lucht vermindert om droge ogen en irritaties te beperken. Ten slotte beloven fabrikanten een lens die de scherpstelling verbetert en zo visuele vermoeidheid vermindert.

Wist u dat?

Als u niet wilt investeren in optische apparatuur die uitsluitend op uw passie voor videospelletjes is afgestemd om u tegen de schermen te beschermen, kunt u kiezen voor klassieke corrigerende brillenglazen met een coating tegen blauw licht.

Gamer bril vergoed?

Gaming-brillen staan erom bekend relatief duur te zijn. Maar dat hoeven ze niet te zijn. Sommige merken van brillen voor gamers stellen inderdaad voor om uw optische uitrusting op voorschrift te vervaardigen. Het wordt dan terugbetaald, althans gedeeltelijk, door uw ziekenfonds en de sociale zekerheid als uw arts u een behandeling tegen blauw licht heeft voorgeschreven, bijvoorbeeld wegens fotofobie.

De keuze van deze optie betekent een echte esthetische beperking: de glazen van de spelglazen, zelfs aangepast aan het gezichtsvermogen van hun drager, zijn geel van kleur.

Waar vind je brillen voor gamers?

Sommige opticiens verkopen spelglazen in de winkel, en die bieden allemaal ten minste glazen met een coating tegen blauw licht. Voorlopig is de meest gebruikelijke manier om speciaal voor videospelletjes vervaardigde apparatuur te verkrijgen, echter rechtstreeks via de - zeer vaak digitale - verkooppunten van de fabrikanten.

Zoek een opticien bij u in de buurt

De Opticiens uit overtuiging zijn toegewijde opticiens, echte onafhankelijke professionals die zich hebben verenigd en die een compromisloze beroepsethiek, gemeenschappelijke waarden en geavanceerde visuele gezondheidsexpertise verdedigen, in het ware belang van hun klanten, ongeacht de mode, economische of externe druk.
Zoek in de lijst met opticiens de dichtstbijzijnde opticien.

Zie de gids met opticiens