Top
top

Impact van schermen op je ogen

Het gebruik van schermen is schadelijk voor je visuele gezondheid als we het gebruik ervan (computers, tablets, smartphones enz.) niet beperken. Technologie is goed, maar het blauw licht dat schermen verspreiden, is nadelig voor onze ogen en die van onze kinderen. Hebben schermen invloed op onze visuele gezondheid? Hoe kunnen we ons beschermen tegen het licht dat schermen verspreiden? Welke voorzorgsmaatregelen kunnen we dagelijks voor onszelf en onze kinderen nemen?

main

Zijn schermen schadelijk voor onze ogen?

Hebben schermen een negatieve impact op onze ogen? Ja, en er kunnen verschillende symptomen optreden; die worden meestal met de algemene term Digital Eye Strain aangeduid.

Welke symptomen gaan gepaard met Digital Eye Strain?

  • geïrriteerde en geprikkelde ogen en je moet vaker knipperen
  • visuele vermoeidheid
  • droge ogen-syndroom: ogen voelen droog aan, gebrek aan traanvocht, irritaties; branderig gevoel
  • hoofdpijn
  • musculoskeletale aandoeningen (nek, hals, schouders, rug enz.)

Welke impact hebben schermen op onze visuele gezondheid?

Dit zegt Stéphane Champion, Expert ooggezondheid hierover: "We maken gebruik van accommodatie en convergentie. Met schermen spreken we de convergentie aan (oogspierstelsel). Als we dichtbij kijken, maakt convergentie het voor de ogen mogelijk om  dichter bij de neusbrug te komen. Wanneer we te lang voor een scherm stilzitten, lopen de oogspieren gevaar op vervorming. Dit leidt tot een te groot oog en tot bijziendheid. Daarom is het van essentieel belang om de schermtijd terug te dringen om het gevaar voor bijziendheid bij volwassenen en kinderen te beperken."

Welke voorzorgsmaatregelen kunnen we nemen om Digital Eye Strain te beperken?

Volgens dokter Alain Abenha (oogarts) kunnen enkele heel eenvoudig toe te passen maatregelen helpen om de schadelijke effecten van beeldschermen op onze ogen te beperken. 

Schermen: werken op convergentie en accommodatie

  • Let op de helderheid. Het computerscherm moet even helder zijn als het omgevingslicht.
  • Vind de juiste afstand. De afstand tussen ons computerscherm en onze ogen moet even lang zijn als onze arm, zodat onze ogen niet vermoeid raken door van te dichtbij te kijken.
  • De stand van het scherm. Het scherm moet op ooghoogte staan.

Schermen en kinderen

We raden aan om het schermgebruik van de allerkleinsten te beperken tot gemiddeld 2 tot 3 uur per dag. Geen scherm is nog beter! Zonder het te beseffen, gebruiken we onze tablets en smartphones gemakkelijk en voortdurend om onze kinderen bezig en rustig te houden tijdens een autorit of om op min of meer educatieve en originele mobiele apps te spelen.

Digitale tablets en smartphones maken bijziendheid erger bij kinderen die vatbaar zijn voor deze oogaandoening. "We staan wellicht aan het begin van een wereldwijde bijziendheidepidemie. Binnen 50 jaar zal naar schatting 80 % van de kinderen bijziend zijn." (Dokter Alain Abenha)

Schermen: bril met blauwlichtfilter

De technologie evolueert voortdurend: nieuwe beschermende maatregelen duiken op en brilglazen die blauwlicht filteren worden vandaag aangeboden om jezelf tegen het licht van schermen te beschermen. Deze glazen beschikken over een blauwlichtfilter die het agressieve karakter van schermlicht tempert en zorgt voor meer comfort voor beeldschermwerkers.

Opticiens die Experts zijn in visuele gezondheid, stellen kwaliteitsvolle en betaalbare middelen voor om Digital Eye Strain (DES) te bestrijden.

Zoek een opticien bij u in de buurt

De Opticiens uit overtuiging zijn toegewijde opticiens, echte onafhankelijke professionals die zich hebben verenigd en die een compromisloze beroepsethiek, gemeenschappelijke waarden en geavanceerde visuele gezondheidsexpertise verdedigen, in het ware belang van hun klanten, ongeacht de mode, economische of externe druk.
Zoek in de lijst met opticiens de dichtstbijzijnde opticien.

Zie de gids met opticiens