Top
top

Onze tips om hordeolum bij kinderen te behandelen

Hordeolum is een vaak voorkomende en goedaardige aandoening van het ooglid dat bij kinderen van alle leeftijden kan voorkomen. Ontdek de symptomen van een hordeolum bij kinderen, de behandeling en de preventieve maatregelen om hordeolum en complicaties te vermijden die zouden kunnen opduiken wanneer je de hordeolum niet correct behandelt.

main

Alles over hordeolum bij kinderen

Hordeolum is een ontsteking van het ooglid dat vaak veroorzaakt wordt door een bacteriële infectie en meestal door de bacterie Staphylococcus aureus.

Bij kinderen heeft een hordeolum bepaalde bijzonderheden in vergelijking met volwassenen. Kinderen ontwikkelen sneller een hordeolum dan volwassenen en dat heeft met het immuunsysteem te maken: ze worden vaker blootgesteld aan bacteriën in omgevingen zoals scholen en speeltuinen. Kinderen hebben vaak minder aandacht voor handhygiëne dan volwassenen en lopen dus een groter risico om een hordeolum te ontwikkelen.

Kinderen, en dan vooral jonge kinderen, kunnen hun gevoelens en de symptomen vaak moeilijker uitdrukken en beschrijven. Dat maakt een diagnose en de bijhorende behandeling moeilijker. Ouders en verzorgers moeten extra aandacht hebben voor tekenen die wijzen op ongemakken en op een verandering in het ooglid van het kind. Kinderen kunnen ook gevoeliger zijn voor de pijn die een hordeolum veroorzaakt. Het is belangrijk om het kind nauwkeurig in de gaten te houden en maatregelen te treffen om de pijn en de ontsteking te verlichten.

Ontdek alles over het gezichtsvermogen van kinderen

Welke symptomen brengt een hordeolum bij kinderen met zich mee?

De symptomen bij een hordeolum bij kinderen zijn gelijkaardig aan die bij volwassenen. Onder meer de volgende symptomen zijn mogelijk:

  • Rode plekken: de zone rond de hordeolum is rood en ontstoken.
  • Zwelling: het aangetaste ooglid kan opgezwollen zijn en er opgeblazen uitzien.
  • Een branderig gevoel: de aangetaste zone kan warm aanvoelen als gevolg van de ontsteking.
  • Kleine puntjes: net onder de wimper of op het ooglid kan er een roodachtig en pijnlijk puntje verschijnen. De hordeolum groeit verder totdat er een wit puntje verschijnt. Dit puntje, ook wel steenpuist genoemd, komt vanzelf uit waarna het etter vanzelf verdwijnt. Vervolgens verschijnt een korst die blijft totdat het ooglid volledig genezen is. Het ooglid kan nog een tijdje gezwollen en geïrriteerd blijven.
  • Tranende ogen: een aangetast oog kan leiden tot meer tranen dan gewoonlijk.
  • Het gevoel van een vreemde substantie: het kind kan het gevoel hebben dat er iets in het oog zit en dat gevoel is oncomfortabel.
  • Jeuk: de aangetaste zone kan jeuken, ook al komt dat minder vaak voor.
  • Extra gevoeligheid voor licht: in sommige gevallen kan het kind extra gevoelig zijn voor licht en moeite hebben om de ogen geopend te houden.

Doet een hordeolum bij kinderen pijn?

Bij kinderen kan een hordeolum even pijnlijk zijn als bij volwassenen. Kinderen kunnen zich bovendien minder gemakkelijk inhouden om te krabben aan de oogleden of om hun ogen aan te raken. Bijgevolg kunnen ze kleine wondjes veroorzaken die de pijn, de zwelling en de ontsteking verder verergeren.

Is een hordeolum bij kinderen besmettelijk?

Een hordeolum is licht besmettelijk omdat de aandoening het gevolg is van een immuunrespons om een bacterie te bestrijden die zich in een cel in de wimpers bevindt. De bacterie overleeft moeilijk in open lucht en het risico op besmettingen is dus eerder klein. Wanneer je echter in het geïnfecteerde oog wrijft, dan kan de bacterie zich verspreiden naar het andere gezonde oog of naar een andere persoon. Wil je het risico op overdracht beperken? Dan is het belangrijk om je kinderen te leren dat het belangrijk is om de handen regelmatig te wassen en dat ze hun ogen of de ogen van anderen beter niet aanraken.

Wie over een hordeolum wrijft, kan het letsel verergeren en het kan dan langer duren vooraleer het oog geneest. Heeft je kind last van een hordeolum, dan is het ook aangewezen om regelmatig de kussenslopen, de handdoeken en de kleding te vervangen wanneer die in aanraking kwamen met het aangetaste oog. Reinig ook het speelgoed of de voorwerpen die meerdere kinderen aanraken om te vermijden dat de ontsteking zich verspreidt.

Hoe worden kinderen getroffen door een hordeolum?

Kinderen kunnen bacteriën vatten door besmette voorwerpen aan te raken en vervolgens in de ogen te wrijven zonder eerst de handen te wassen. Wanneer kinderen voorwerpen zoals handdoeken, kussens of speelgoed uitwisselen, dan kan dat de verspreiding van bacteriën in de hand werken, zowel bij volwassenen als bij kinderen. Ook het gebruik van besmette make-up of het verkeerde gebruik van schoonheidsproducten kan een hordeolum veroorzaken. Dat is onder meer het geval tijdens schoolfeesten, verjaardagsfeestjes of bij bepaalde standjes in attractieparken. Wees steeds erg voorzichtig met alles wat kinderen naar hun ogen brengen en waak steeds streng over zijn of haar persoonlijke hygiëne.

Hordeolum bij kinderen en de kinderopvang: gaan die samen?

Een hordeolum is geen reden om een kind niet naar school of naar de opvang te sturen. Toch neem je het best enkele voorzorgsmaatregelen om het risico op besmetting bij de andere kinderen te beperken. Zorg ervoor dat je kind regelmatig de handen wast en niet teveel in zijn of haar ogen wrijft. Breng de leerkrachten of de opvang op de hoogte over de situatie zodat zij de hygiëne van je kind en zijn of haar gevoel nauwkeurig in de gaten kunnen houden.

Indien de hordeolum bijzonder pijnlijk en gezwollen is, of indien het kind ernstigere symptomen zoals koorts vertoont, dan is het aangewezen om een arts te raadplegen alvorens het kind naar school of de opvang te sturen. De arts kan je advies geven over de te ondernemen stappen en over de eventuele noodzaak van specifieke behandelingen om de pijn en te ontsteking te verlichten.

Hoe behandel je een hordeolum bij kinderen?

Een hordeolum is pijnlijk en lichtjes besmettelijk, maar verdwijnt wel op een natuurlijke manier op het einde van de rijpingscyclus. Toch kan je het genezingsproces versnellen en de ongemakken voor je kind verlichten.

Hoelang duurt een hordeolum bij kinderen?

De duur van een hordeolum varieert van het ene tot het andere kind naargelang de ernst van de infectie. Meestal lost een hordeolum zichzelf op binnen één à twee weken. In sommige gevallen verdwijnt de aandoening sneller, binnen enkele dagen, vooral wanneer er geschikte zorgen zijn en hygiënemaatregelen worden getroffen. Mocht de hordeolum langer duren dan twee weken, verergeren of terugkomen, dan is het aangewezen om een oogspecialist te raadplegen voor een onderzoek en een geschikte behandeling.

Vind een opticien

Welke oplossingen bestaan er tegen hordeolum bij kinderen?

Een eerste stap in het geval van hordeolum bij kinderen? Pas kompressen met lauw water toe op de oogleden en dit meerdere malen per dag. De warmte doet de steenpuist sneller rijpen en vermindert het oedeem van de oogleden. Wanneer de hordeolum opent, dan helpen de lauwe kompressen om de oogleden te scheiden en de resterende etter te verwijderen. Voeg eventueel een hydrolaat van korenbloem of van Romeinse kamille toe aan het water. Dat heeft verzachtende en ontsmettende eigenschappen en kan voor extra comfort zorgen.

De beste manier om een hordeolum zo goed mogelijk te laten genezen is zo weinig aanraking. Vermijd wrijvingen en probeer de steenpuist vooral niet uit te knijpen. Dat kan zeer pijnlijk zijn en tot complicaties leiden.

Tijdens de volledige duur van een hordeolum is het sterk afgeraden om contactlenzen te dragen. Mocht je kind toch contactlenzen moeten dragen, dan is het aangewezen om een opticien gespecialiseerd in contactologie-optometrie te raadplegen.

Alles over contactlenzen

WETEN

Hordeolum bij kinderen: zijn antibiotica verplicht?

De arts kan een behandeling voorschrijven op basis van antibioticazalf en, in sommige gevallen, antibiotica voor orale inname. Indien er antibiotica wordt voorschreven, dan is het belangrijk om de behandeling tot het einde te volgen zoals voorschreven, zelfs wanneer de hordeolum genezen is.

Hordeolum bij kinderen: wanneer raadpleeg je een arts?

In de volgende situaties is het aangewezen om een arts of een oogarts te raadplegen:

  • De hordeolum geneest niet na één à twee weken behandeling bij je thuis.
  • De hordeolum verergert, zwelt verder op, wordt pijnlijker of verspreidt zich naar andere delen van het ooglid.
  • Het kind vertoont ernstigere symptomen zoals koorts, hoofdpijn of is extra gevoelig voor licht.
  • De hordeolum komt regelmatig terug of blijft duren.
  • Het kind ziet niet meer goed of er is een zwelling die het oog hindert om goed te openen.

In deze situaties is het aangewezen om een gezondheidsspecialist te raadplegen die de situatie kan analyseren en een diagnose kan stellen over de oorzaak van de hordeolum. Indien nodig kan de arts ook een geschikte behandeling voorschrijven om de infectie op te lossen en om de symptomen te verlichten.

Zoek een opticien bij u in de buurt

De Opticiens uit overtuiging zijn toegewijde opticiens, echte onafhankelijke professionals die zich hebben verenigd en die een compromisloze beroepsethiek, gemeenschappelijke waarden en geavanceerde visuele gezondheidsexpertise verdedigen, in het ware belang van hun klanten, ongeacht de mode, economische of externe druk.
Zoek in de lijst met opticiens de dichtstbijzijnde opticien.

Zie de gids met opticiens