Top
top

Hoe weet u of u bijziend bent?

Als u moeite heeft met zien op afstand en hoofdpijn heeft, maar uw zicht dichtbij blijft helder, dan lijdt u misschien aan bijziendheid!

main

Bijziend of niet: wat zijn de tekenen van bijziendheid?

Myopie is een gezichtsstoornis die wordt gekenmerkt door een wazig zicht in de verte, terwijl het zicht van dichtbij helder blijft. Het komt meestal voor in de kinder- of adolescentiejaren, maar het kan bij alle mensen op elke leeftijd voorkomen, afhankelijk van de oorzaken.

Wanneer treedt bijziendheid op?

Wanneer worden mensen bijziend? Hoewel bijziendheid niet met de leeftijd kan verdwijnen, verschillen de oorzaken en het tijdstip van het ontstaan of de manifestatie van bijziendheid van persoon tot persoon:

 • erfelijke bijziendheid

In deze context van bijziendheid verschijnen de symptomen al vroeg, vanaf de kindertijd.

 • milieubijziendheid

Onze levensgewoonten kunnen ook bijziendheid veroorzaken. In dit geval raken de symptomen in de loop van de tijd ingeburgerd, en kunnen zij zich gedurende het hele leven voordoen.

 • nachtbijziendheid

Als het licht zwak is, verwijden onze pupillen en verandert ons zicht. Er is dus nachtbijziendheid, waarvoor corrigerende lenzen nodig zijn, bijvoorbeeld om 's nachts te kunnen rijden.

Hoe ziet iemand die bijziet?

Wat zijn de symptomen van bijziendheid?

 Het belangrijkste symptoom is dat men op afstand niet scherp kan zien, terwijl men van dichtbij perfect ziet, maar is dit het enige teken dat er sprake is van bijziendheid?

Tekenen van bijziendheid:

De volgende symptomen kunnen ook wijzen op mogelijke bijziendheid:

 1. moeite met het onderscheiden van details op afstand, die dan wazig of onduidelijk zijn
 2. moeten forceren om het zicht op afstand aan te passen, door scheelzien of fronsen
 3. migraine, hoofdpijn
 4. moeite om een gezicht op straat te herkennen
 5. behoefte aan leesmateriaal in de nabijheid (boeken, schriften, beeldschermen, enz.). We brengen wat we lezen dichter bij onze ogen...

Bijziend als een mol?

Hoewel de moedervlek zeker niet bijziend is, komt de uitdrukking toch vaak voor en wijst op een hoge graad van bijziendheid. Hoe weet je nu of je licht, middelmatig of sterk bijziend bent?

Hoe ver kun je duidelijk zien als je bijziend bent?

Bijziend zijn betekent dat je van dichtbij goed kunt zien, maar in welke mate? Het hangt allemaal af van de mate van bijziendheid! Er zijn verschillende gradaties van bijziendheid, gemeten in dioptrie. Hoe hoger het aantal dioptrieën, hoe groter de bijziendheid. Dioptrieën worden berekend door het omgekeerde te nemen van de afstand tot welke een persoon duidelijk kan zien.

In het geval van gemiddelde bijziendheid, als een persoon wazig ziet vanaf 50 cm, d.w.z. 0,5 m, dan is zijn bijziendheid 1/0,50=2 dioptrieën.

Bijziendheid meten in dioptrieën of tienden?

De verhouding tussen de meting in dioptrieën en de meting in tienden is geen eenvoudige berekening. Als algemene regel geldt dat een gezichtsscherpte van 9/10 overeenkomt met een bijziendheid van 0,25 dioptrie, een gezichtsscherpte van 2/10 met een bijziendheid van 1,25 dioptrie... De meting in tienden is geschikt in het geval van lage bijziendheid, maar is niet langer significant in het geval van middelmatige tot hoge bijziendheid

Hoe intens is mijn bijziendheid?

De afstand tot het laatste punt waar iemand zonder inspanning helder kan zien, wordt het punctum remotum genoemd. Hoe dichter het punctum remotum bij de ogen is, hoe groter de bijziendheid!

 • Helder zicht tot 50 cm komt overeen met lage bijziendheid, met een dioptrie van minder dan 2
 • Als het zicht wazig wordt vanaf 40 cm, is de bijziendheid gemiddeld, de dioptrie is 2,5. Tot 6 dioptrie, d.w.z. een scherp beeld tot ongeveer 16 cm, is er sprake van gemiddelde bijziendheid
 • Hoge bijziendheid verwijst naar mensen die waziger zien dan 15 cm

Als u een of meer van de beschreven symptomen ervaart, neem dan contact op met uw Opticien Par Conviction, zodat wij een beoordeling op maat kunnen uitvoeren en de juiste oplossingen kunnen vinden.

Zoek een opticien bij u in de buurt

De Opticiens uit overtuiging zijn toegewijde opticiens, echte onafhankelijke professionals die zich hebben verenigd en die een compromisloze beroepsethiek, gemeenschappelijke waarden en geavanceerde visuele gezondheidsexpertise verdedigen, in het ware belang van hun klanten, ongeacht de mode, economische of externe druk.
Zoek in de lijst met opticiens de dichtstbijzijnde opticien.

Zie de gids met opticiens