Top
top

Hoe kies je een zonnebril voor kinderen?

De zon is gevaarlijk voor de huid en ook voor de ogen. De ogen van kinderen zijn gevoelig voor UV-stralen (UVA en UVB) en het is van essentieel belang hen te beschermen tegen de gevaren van de zon om beschadiging van hun gezichtsvermogen te voorkomen. Een zonnebril is dus essentieel om de ogen van uw kind te beschermen. Hoe weet ik of een zonnebril geschikt is voor mijn kind? Hoe herken ik een zonnebril van goede kwaliteit? Welk type frame moet ik kiezen?

main

Waarom is de zon schadelijk voor het gezichtsvermogen van mijn kind?

Kinderen zijn zich niet bewust van de gevaren van de zon. Ultraviolette straling is echter gevaarlijk voor hun huid en ogen.

Hun ogen zijn zeer kwetsbaar en ook zeer gevoelig voor UVA- en UVB-stralen. Ze zijn nog niet volgroeid en filteren de schadelijke stralen van de zon niet goed. Vanaf de leeftijd van 10 tot 25 jaar zal de lens zich ontwikkelen en geleidelijk 25 tot 90% van de UV-stralen tegenhouden.

Het is belangrijk dat u een zonnebril en brillenglazen kiest die bij uw leeftijd passen.

Wat u moet weten

Drie voorzorgsmaatregelen om de ogen van mijn kind tegen de zon te beschermen

Drie tips om de ogen van mijn kind te beschermen tegen zonlicht:

  1. vermijd blootstelling tijdens de warmste uren
  2. draag een pet of een hoed
  3. kies een zonnebril die is aangepast aan de omstandigheden van het zonlicht

Denk er altijd aan dat uw kind een zonnebril moet dragen bij zonnig weer, of u nu gaat wandelen in de stad, op vakantie bent aan het strand of in de bergen. Ongeacht het soort zon, de ogen moeten worden beschermd tegen verblinding en UV-stralen.

Welke categorie zonnebril moet mijn kind hebben?

Zonnebrillen kunnen worden uitgerust met glazen van verschillende categorieën en kleuren. Om de juiste zonnebril voor een kind te kiezen, moet deze aangepast zijn aan de beoefende activiteit en de plaats van blootstelling (zee, bergen, stad, platteland). De weerkaatsing zal intenser zijn aan zee/ in de bergen dan in de stad/ op het platteland bijvoorbeeld.

Is het CE-keurmerk synoniem met bescherming voor zonnebrillen voor kinderen?

Het CE-merk, een Europese beschermingsnorm, is de enige manier om te garanderen dat de glazen beschermend zijn, d.w.z. met 100% UV-werende glazen. Dit is een garantie voor kwaliteit en transparantie.

Wat betekent de beschermingsfactor op zonnebrillen voor kinderen?

De beschermingsindex of -categorie is het materiaal van het glas. Wanneer u een bril voor uw kind kiest, is het belangrijk dat de glazen 100% UV-bestendig zijn, zodat ze alle UVA- en UVB-stralen filteren.

Een categorie komt overeen met de bescherming tegen verblinding en is onderverdeeld in 4 niveaus (schaal van 0 tot 4). Over het algemeen gaat de voorkeur uit naar :

  • categorie 4 lenzen voor de bergen of de zee
  • en categorie 3 lenzen voor stads- en plattelandswandelingen.

Als uw kind dagelijks brillenglazen van categorie 4 gebruikt, kan het zijn dat de bril te donker is voor het licht.

Zijn donkere lenzen beter voor de ogen van kinderen?

De kleur van het glas is geen garantie voor UV-bescherming! De tinten van de lenzen beïnvloeden de waarneming van kleuren en contrasten. Alleen het type lens beïnvloedt de hoeveelheid gefilterd licht.

Beschermen gestreepte glazen nog steeds de ogen van mijn kind?

Nee, bekraste glazen garanderen niet langer een doeltreffende bescherming tegen UV-stralen.

Als mijn kind een bril draagt, hoe zet ik dan een zonnebril?

Draagt uw kind de hele tijd corrigerende lenzen? Of uw kind nu bijziend, verziend of astigmatisme heeft, het is heel goed mogelijk om de zonnebril aan te passen aan zijn of haar gezichtsvermogen. Hierdoor kan uw kind profiteren van een optimaal gezichtsveld, zelfs bij blootstelling aan zonlicht. Opticiens by Conviction staan tot uw beschikking om u te adviseren bij de keuze van een zonnebril en zo het gezichtsvermogen van uw kind te behouden.

Welk montuur voor een zonnebril moet ik kiezen voor mijn kind?

Het is van essentieel belang dat uw kind zich prettig voelt met zijn zonnebril. Het is ook belangrijk dat de zonnebril goed op de neus en de oren zit om ongemak tijdens bijvoorbeeld sportactiviteiten te voorkomen.

Een beschermend montuur voor de zonnebril van mijn kind

Welke montuurvorm u ook kiest, uw kind heeft een montuur nodig dat er omheen zit en breed genoeg is om de UV-stralen van de wenkbrauwen en de zijkanten weg te houden.

Zonnebrillen die bestand zijn tegen de ervaringen van kinderen

Een zonnebril moet comfortabel en licht zijn, zodat uw kind hem de hele tijd kan dragen als hij aan de zon wordt blootgesteld. Ze moeten ook sterk zijn om tegen een stootje te kunnen. De meeste monturen die bij opticiens verkrijgbaar zijn, zijn gemaakt van kunststof en hebben vele voordelen, zoals flexibiliteit, lichtheid en sterkte:

  • Voor kinderen van 3 tot 6 jaar is het mogelijk zonnebrillen te kiezen met flexibele en onbreekbare veren, of zelfs met verstelbare veren om het kind in de loop der jaren te kunnen volgen. Voor jonge sporters zijn er ook monturen met een elastische band in plaats van veren om een optimale steun en comfort tijdens het bewegen te garanderen.
  • Voor kinderen vanaf 6 jaar zijn er halfstijve modellen die aan de vorm van het gezicht zijn aangepast en zeer comfortabel zijn.

Essentiële accessoires voor de bescherming van kinderzonnebrillen

Kinderen kunnen hun zonnebril gemakkelijk beschadigen, afhankelijk van hun activiteit of onvoorzichtigheid. Een beschermhoes blijft de meest doeltreffende oplossing voor zonnebrillen na gebruik. En tijdens het gebruik, afhankelijk van de leeftijd van uw kind, is het handig om de bril van een koordje te voorzien om hem gemakkelijker op de neus te kunnen houden en te voorkomen dat u hem verliest.

Speciale merken zonnebrillen voor kinderen

Het is belangrijk een bril van goede kwaliteit te kiezen om de ogen van kinderen te beschermen. Pas op voor goedkope en dure brillen, ze beschermen niet altijd en kunnen de ogen van uw kind zelfs beschadigen als ze geen zonbeschermingsfactor hebben. De meeste brillenmerken hebben een collectie die is afgestemd op kinderen. Maar er zijn ook merken die alleen monturen voor kinderen aanbieden, systemen die met kinderen meegroeien, met bijzonder resistente en lichte materialen in aantrekkelijke kleuren... bijvoorbeeld Nano vista, Ki et la, Minima, Piwatoo, POPiz, Lookkino, Julbo, Béaba of Eyelet...

De prijs van zonnebrillen voor kinderen

Voor een eenvoudige zonnebril zonder corrigerende glazen moet men rekenen op enkele tientallen euro's in een bereik van 20 tot 55 €, voor een zonnebril met corrigerende glazen, van 60 tot 110 € in het algemeen.

Vermijd ook brillen die op het strand of op de markt zijn gekocht en die risico's inhouden (gebrek aan beschermingsindex, geen CE-markering, breekbare glazen, mooie etiketten, enz.)

Volg het waardevolle advies van Opticiens par conviction overal in Frankrijk. Zij zullen u helpen de juiste zonnebril voor uw kind te kiezen op basis van zijn of haar smaak en behoeften.

Zoek een opticien bij u in de buurt

De Opticiens uit overtuiging zijn toegewijde opticiens, echte onafhankelijke professionals die zich hebben verenigd en die een compromisloze beroepsethiek, gemeenschappelijke waarden en geavanceerde visuele gezondheidsexpertise verdedigen, in het ware belang van hun klanten, ongeacht de mode, economische of externe druk.
Zoek in de lijst met opticiens de dichtstbijzijnde opticien.

Zie de gids met opticiens