Top
top

Hoe kies je een zonnebril voor je baby?

Ouders hebben steeds meer aandacht voor de visuele gezondheid van hun kinderen vanaf jonge leeftijd. De ogen van baby's zijn kwetsbaar en moeten goed worden beschermd tegen de schadelijke stralen van de zon, met name ultraviolette stralen (UVA en UVB). Daarom biedt een zonnebril optimale bescherming voor de ogen van uw baby. Hoe vind je je weg in het assortiment zonnebrillen voor baby's? Hoe kunt u er zeker van zijn dat u een zonnebril van goede kwaliteit kiest die geschikt is voor baby's? Opticiens uit overtuiging geeft u wat advies.

main

De zon is gevaarlijk voor baby's ogen! 

De ogen van baby's zijn nog in ontwikkeling en daardoor erg kwetsbaar. De lens, die achter de iris ligt en het netvlies beschermt, is zeer helder en filtert slechts 10% van UV-A en 50% van UV-B! De iris is ook kwetsbaar en bevat nog niet genoeg pigmenten om beschermd te zijn tegen intens licht. Te veel zonlicht heeft op lange termijn zeer schadelijke gevolgen voor het gezichtsvermogen van uw kind: men vermoedt nu dat te veel blootstelling kan leiden tot het voortijdig ontstaan van AMD, cataract, enz. Bovendien tast de zon de gevoelige en zeer fijne huid van de oogleden van een baby aan. Dit betekent dat de ogen van baby's zo vroeg mogelijk tegen de geringste zonnestralen moeten worden beschermd, indien mogelijk voor de leeftijd van 1 jaar. Het is dus van essentieel belang uw baby uit te rusten met een zonnebril en glazen die aan zijn leeftijd zijn aangepast. Of u nu in uw tuin bent, een wandeling maakt in de stad, op het platteland bent, op vakantie bent aan zee of in de bergen, baby's hebben bij zonnig weer een zonnebril nodig.

Welke glazen voor babyzonnebrillen? 

Zonnebrillen zijn uitgerust met glazen van een hogere of lagere categorie, die moeten worden gekozen naar gelang van het gebruik, de leeftijd en het soort blootstelling dat men ondervindt. De verschillende categorieën worden verdeeld op een schaal van 0 tot 4.

Wat is de beschermingsfactor van babyzonnebrillen?

Wat betekent de beschermingsindex van een babybril? De beschermingsindex is het materiaal van het glas. Wanneer u een bril voor uw baby kiest, is het van essentieel belang dat de glazen 100% anti-UV zijn, zodat ze alle UVA- en UVB-stralen filteren.

  • Voor baby's wordt aanbevolen een zonnebril te dragen met een maximumcategorie, namelijk categorie 4, ongeacht de plaats van blootstelling (zee, bergen, platteland).
  • Zonnebrillen van categorie 4 filteren slechts 15% van het licht en helpen het risico op schittering te verminderen. Voor de tere ogen van baby's is dit de meest geschikte bescherming tegen verblinding

Wat betekent het CE-keurmerk op babyzonnebrillen?

Wanneer u een zonnebril voor uw baby kiest, is het belangrijk dat de zonnebril voorzien is van het CE-keurmerk. Dit is de Europese beschermingsnorm en dus een garantie voor kwaliteit en transparantie.

Beschermen donkere lenzen de ogen van baby's beter?

Het is niet de tint van de glazen die een optimale bescherming tegen UV-stralen garandeert! De tint beïnvloedt alleen de waarneming van kleuren. Pas op voor fancy brillen met donker gekleurde glazen, dit betekent niet dat ze de ogen van uw baby beschermen tegen UV-stralen. Alleen de beschermingsindex garandeert dat de glazen 100% UV-bestendig zijn.

Beschermen gestreepte lenzen nog steeds de ogen van mijn baby? (H3)

Gekraste glazen garanderen niet langer een doeltreffende bescherming tegen UV-stralen. Bij baby's worden zonnebrillen aan veel schokken blootgesteld (vallen, zand...) en kunnen ze snel beschadigd raken. Het is belangrijk dat u de zonnebril van uw baby goed verzorgt en na elk gebruik in de beschermhoes opbergt. Dit voorkomt dat de lenzen verslechteren en minder effectief worden tegen de zonnestralen.

Als baby al een bril heeft, welke zonnebril moet hij dan kiezen?

Er zijn corrigerende zonnebrillen die kunnen worden aangepast aan alle soorten monturen voor baby's: er zijn enkelvoudige glazen en multifocale glazen. Uw Opticiens by Conviction staan tot uw beschikking om u al het advies te geven (soorten glazen, soorten bescherming...) dat u nodig hebt om uw baby tegen de zon te beschermen en tegelijkertijd zijn gebruikelijke correctie te integreren.

Welk brilmontuur voor baby's? 

Alle monturen die aan baby's van 0 tot 2 jaar worden aangeboden, zijn van kunststof. Kunststof heeft vele voordelen, zoals weerstand, flexibiliteit en comfort. Het is van essentieel belang een montuur te kiezen dat zeer soepel is, zo mogelijk zonder metalen scharnieren, en gemaakt van ultrazachte anallergische kunststof. Baby's van 0 tot 2 jaar hebben geen neusbrug. Daarom zijn er aangepaste glazen, meestal met een afgeronde vorm om zich aan te passen aan de vorm van het gezicht, om de ogen in hun geheel te bedekken en een zeer omhullende bescherming te bieden om de UV-stralen niet langs de zijkanten te laten passeren. Sommige frames kunnen ergonomischer zijn en andere bekleed met specifieke en hypoallergene materialen. Dit is het geval met siliconen, waardoor de bril beter op de neus van de baby kan worden bevestigd. Comfortabeler, hij zal het op zijn neus willen houden.

Wist u dat?

Het is belangrijk de zonnebril met een koord uit te rusten, zodat hij beter op de neus van de baby blijft zitten en niet verloren gaat.

De prijs van zonnebrillen voor baby's

Voor een eenvoudige zonnebril zonder corrigerende glazen moet u rekenen op enkele tientallen euro's in een bereik van 20 tot 55 €, voor een zonnebril met corrigerende glazen, van 60 tot 110 € in het algemeen. Merk op dat er verschillende referentiemerken zijn die gespecialiseerd zijn in brillen voor baby's en kinderen. Vermijd ook brillen die op het strand of op de markt zijn gekocht en die risico's inhouden (geen beschermingsindex, geen CE-markering, breekbare glazen, mooie vermeldingen, enz.)

Als u meer advies wenst, kan uw Opticien par Conviction u overal in België helpen de beste zonnebril voor uw baby te kiezen.

Zoek een opticien bij u in de buurt

De Opticiens uit overtuiging zijn toegewijde opticiens, echte onafhankelijke professionals die zich hebben verenigd en die een compromisloze beroepsethiek, gemeenschappelijke waarden en geavanceerde visuele gezondheidsexpertise verdedigen, in het ware belang van hun klanten, ongeacht de mode, economische of externe druk.
Zoek in de lijst met opticiens de dichtstbijzijnde opticien.

Zie de gids met opticiens