Top
top

De verschillende vormen van bindvliesontsteking

Conjunctivitis is een pijnlijke infectie van het oog, meer bepaald van het bindvlies. Vaak is het goedaardig, maar soms is een speciale behandeling of verzorging nodig om complicaties te voorkomen, afhankelijk van de oorsprong. Conjunctivitis kan allergisch, irriterend, bacterieel, viraal of zelfs parasitair zijn. Hoe kom ik daar achter? Ik heb bindvliesontsteking, wanneer moet ik naar de dokter?  Welke behandelingen kunnen mij helpen als ik bindvliesontsteking heb? Wanneer moet ik me zorgen maken over bindvliesontsteking?

 1. Allergische bindvliesontsteking
 2. Irritatieve bindvliesontsteking
 3. Bacteriële conjunctivitis
 4. Virale bindvliesontsteking
 5. Parasitaire bindvliesontsteking
main

Allergische bindvliesontsteking

Zoals veel allergische reacties, begint allergische conjunctivitis elk jaar in de lente met de terugkeer van de verantwoordelijke atmosferische allergenen. Toch kan het optreden bij elk nieuw contact met allergische factoren zoals dierenhaar, bepaalde crèmes of zelfs voedingsmiddelen.

Allergische conjunctivitis bestaat in vier vormen.

 • Seizoensgebonden allergische conjunctivitis
  Seizoensgebonden allergische conjunctivitis houdt verband met de terugkeer van bepaalde allergenen, zoals pollen in de lucht
 • Chronische allergische conjunctivitis
  Chronische allergische conjunctivitis veroorzaakt door allergenen die het hele jaar door aanwezig zijn, zoals huisstofmijt of dierenhaar
 • Contactdermatoconjunctivitis
  Dermatoconjunctivitis wordt veroorzaakt door schoonheids- of huidverzorgingsproducten waarvoor u allergisch kunt zijn
 • Papillaire conjunctivitis
  Papillaire conjunctivitis komt voor na een oogoperatie of bij het dragen van contactlenzen

Parasitaire bindvliesontsteking

Hoewel zeer zeldzaam in Frankrijk, is een van de oorzaken van bindvliesontsteking de aanwezigheid van parasieten in het oog. Een medische consultatie is noodzakelijk om de aard van deze vormen van conjunctivitis vast te stellen en de juiste anti-parasitaire behandeling te bepalen.

Ophthalmomyases

Conjunctivitis is een parasiet die wordt veroorzaakt door een vlieg die haar eitjes in het oog legt.

Loa filariasis of Loase

Deze parasitaire bindvliesontsteking is het gevolg van wormen onder de huid die zich in de ogen nestelen.

Conjunctivitis en Amoeben

Organismen die in vuil zoet water voorkomen en in het oog overleven. Ze worden overgebracht door vuile handen of vuil water. Deze oogheelkundige infectie wordt aangetroffen bij contactlensdragers wanneer de hygiëneregels niet nauwgezet worden nageleefd.

Conjunctivitis bij pasgeborenen

Elke vorm van bindvliesontsteking bij pasgeborenen en jonge kinderen moet door een arts worden onderzocht en nauwgezet worden behandeld. In de meeste gevallen zal een antibioticum worden voorgeschreven, in de vorm van een zalf om de toediening ervan te vergemakkelijken.

Als u twijfelt of vermoedt dat u besmet bent met het herpesvirus, raadpleeg dan uw arts. Alleen hij kan de aard van uw bindvliesontsteking en de oorzaken ervan vaststellen.  Een oogheelkundige infectie met het herpesvirus kan zeer snel leiden tot herpetische keratitis, waarvoor medische follow-up en behandeling met antivirale geneesmiddelen nodig zijn, met het risico dat dit leidt tot blindheid.

De symptomen van allergische bindvliesontsteking

Allergische conjunctivitis treft beide ogen en veroorzaakt jeuk, tranende of lopende ogen, roodheid van de ogen en zwelling van de oogleden.

Behandelingen voor allergische bindvliesontsteking

Eerst moeten de allergenen die verantwoordelijk zijn voor de allergische reactie worden geïdentificeerd en vermeden. Zodra de allergie is ontstaan, met of zonder medisch voorschrift, kunnen antihistaminica in de vorm van druppels of tabletten de crisis verlichten. De symptomen zouden binnen een week moeten verbeteren. Indien dit niet het geval is, moet de oogarts worden geraadpleegd.

Irritante bindvliesontsteking

Irriterende conjunctivitis is, zoals de naam al zegt, een reactie van het oog op een externe irriterende stof. Irriterende conjunctivitis kan een gevolg zijn van droge-ogensyndroom. Het wrijven over het ooglid veroorzaakt irritatie, wat de oorzaak is van bindvliesontsteking.

 • Toxische irriterende conjunctivitis

Alle giftige producten die in contact komen met de ogen, bepaalde dampen of dampen van huishoudelijke producten, maar ook chloor of shampoo kunnen bindvliesontsteking veroorzaken, die dan als giftig wordt gekwalificeerd.

Symptomen van irriterende bindvliesontsteking

Zoals in alle gevallen van bindvliesontsteking zijn roodheid en hevige jeuk de belangrijkste symptomen van irriterende bindvliesontsteking. Er kan echter ook een branderig gevoel zijn en soms een vermindering van de gezichtsscherpte. Dit laatste symptoom zou u ertoe moeten aanzetten dringend een oogarts te raadplegen. Een consult bij een arts is ook noodzakelijk als de symptomen 24 uur na het wegnemen van de irriterende factoren nog niet zijn verdwenen.

Behandelingen voor irriterende conjunctivitis

De eerste stap is het oog te spoelen om de irriterende factor "uit te spoelen". Kunsttranen kunnen in dit geval een kostbare hulp zijn. Als de symptomen aanhouden, zal de arts een meer specifieke behandeling moeten instellen, afhankelijk van de stoffen die in contact komen met het oog.

Bacteriële bindvliesontsteking

Bacteriële conjunctivitis wordt veroorzaakt door ziektekiemen zoals streptokokken, stafylokokken of andere. Ze tasten slechts één oog aan in het begin van de infectie, en daarna als er geen besmetting is van hand tot hand.

 • Een speciaal geval: chlamydiale conjunctivitis 

Deze vorm van bindvliesontsteking wordt in verband gebracht met de kiem die verantwoordelijk is voor de seksueel overdraagbare infectie, Chlamydia. Het gaat dan ook zeer vaak gepaard met een infectie van de geslachtsorganen van de drager ervan, zoals urethritis of vaginitis. Slechte handhygiëne is de belangrijkste factor bij ooginfecties veroorzaakt door deze kiem. Tijdens de bevalling kan deze bacterie worden overgedragen op de ogen van een pasgeborene als de moeder draagster is.

Symptomen van bacteriële conjunctivitis

Een gevoel van irritatie of zelfs branderigheid, de indruk zandkorrels in het oog te hebben, gezwollen oogleden, purulente (d.w.z. gelige en dichte) afscheiding, zijn de symptomen die kenmerkend zijn voor bacteriële conjunctivitis. Kenmerkend voor deze vorm van bindvliesontsteking is ook de afwezigheid van jeuk.

Behandelingen voor bacteriële conjunctivitis

In geval van bacteriële conjunctivitis is het raadzaam de ogen te reinigen met een zoutoplossing alvorens een oogheelkundig antisepticum aan te brengen. Indien de symptomen echter aanhouden of verergeren, met name ten gevolge van lichtgevoeligheid, is een consult bij de oogarts noodzakelijk, zodat deze het juiste antibioticum kan voorschrijven.

Virale bindvliesontsteking

Virale conjunctivitis is in de meeste gevallen epidemisch omdat het zeer besmettelijk is.
Het komt het vaakst voor bij kinderen. Hun activiteiten in de gemeenschap (kinderdagverblijven, scholen), het veelvuldig sabbelen en de slechte handhygiëne vergemakkelijken de overdracht van ziekteverwekkende kiemen. Daarom gaat virale conjunctivitis samen met mazelen, rubeola en andere eruptieve virale ziekten, en gaat zij vaak gepaard met rhinofaryngitis. Deze met de hand overgedragen besmetting van het oog door een virus is ook de oorzaak van herpetische conjunctivitis.

De symptomen van virale bindvliesontsteking

De karakteristieke symptomen van virale conjunctivitis zijn:

 • Betrokkenheid van beide ogen (behalve in het geval van herpes ophthalmicus)
 • duidelijke stromen
 • een gevoel van stofkorrels in de ogen

Behandelingen voor virale conjunctivitis

Aangezien het om een virale infectie gaat, kan deze vorm van bindvliesontsteking niet genezen worden met een behandeling. De behandeling zal er dus op gericht zijn de symptomen te verlichten terwijl wordt gewacht tot het lichaam terugvecht. Dit wordt symptomatische behandeling genoemd, die erop gericht is de symptomen één voor één te verbeteren. Regelmatig schoonmaken van de ogen om uitvloeiing te voorkomen, warme of koude kompressen om irritatie te kalmeren. In ieder geval moeten de symptomen binnen een week verdwijnen.

Een uitzondering: herpetische conjunctivitis

Hoewel herpesuitbraken kunnen worden genezen, verlaat het herpesvirus een organisme nooit meer als het eenmaal is opgelopen. Er is geen genezing. Wanneer het virus sluimert, "nestelt" het zich in de lymfeklieren in de buurt van de plaats waar het actief is: genitaal, labiaal of oculair. Zo kan een persoon die besmet is met één van de twee vormen van dit virus, zijn leven lang, op het moment van vermoeidheid of stress, de symptomen van de herpes weer zien opkomen.
Zoals elk virus, is herpes erg besmettelijk. Een eenvoudig contact van de hand tussen een koortsblaar en het oog kan leiden tot oogherpes. Het kan ook tijdens de bevalling van een moeder op haar kind worden overgedragen.

7 tips om overdracht van bindvliesontsteking te voorkomen

Virale, bacteriële, parasitaire, deze bindvliesontstekingen zijn besmettelijk, hier zijn enkele tips om te voorkomen dat u ze overdraagt:

 1. nauwgezette handhygiëne
 2. wrijf niet in besmette ogen en raak ze zelfs niet aan
 3. was handdoek en washandje elke dag tot ze genezen zijn
 4. leen geen zakdoeken of handschoenen, of handdoeken die in contact komen met de ogen
 5. strikte beddengoed-hygiëne (kussensloop elke dag vervangen indien u bindvliesontsteking heeft, totdat deze genezen is)
 6. accessoires of make-up die in contact zijn geweest met een oog met virale, bacteriële of parasitaire bindvliesontsteking, weg te gooien
 7. wacht tot volledige genezing voordat u nieuwe contactlenzen draagt
TERUG NAAR HET DOSSIER TERUG NAAR HET DOSSIER
Zoek een opticien bij u in de buurt

De Opticiens uit overtuiging zijn toegewijde opticiens, echte onafhankelijke professionals die zich hebben verenigd en die een compromisloze beroepsethiek, gemeenschappelijke waarden en geavanceerde visuele gezondheidsexpertise verdedigen, in het ware belang van hun klanten, ongeacht de mode, economische of externe druk.
Zoek in de lijst met opticiens de dichtstbijzijnde opticien.

Zie de gids met opticiens