Top
top

Conjunctivitis

Heeft u een rood, jeukend, waterig oog? Het is waarschijnlijk bindvliesontsteking. Hoewel goedaardig, mag deze oogontsteking niet worden verwaarloosd. Conjunctivitis kan besmettelijk zijn en moet snel behandeld worden.

main

Wat is bindvliesontsteking?

Conjunctivitis wordt gedefinieerd als een ontsteking van het bindvlies van het oog die viraal, bacterieel of allergisch is, of veroorzaakt wordt door blootstelling aan een chemisch of vreemd voorwerp. Het bindvlies is een membraan dat het ooglid en het witte gedeelte van het oog omgeeft.

Wat veroorzaakt bindvliesontsteking?

WAT ZIJN DE SYMPTOMEN VAN BINDVLIESONTSTEKING?

Om te weten of u bindvliesontsteking hebt, moet u weten dat alle bindvliesontstekingen worden gekenmerkt door een rood worden van het oog en een wazig zicht, alsof men gehuild heeft. De gezichtsscherpte wordt echter nooit minder, ongeacht de oorsprong van de infectie. Aan de hand van andere symptomen kan de oorzaak van bindvliesontsteking worden vastgesteld, maar in het algemeen is dit de manier waarop bindvliesontsteking zich manifesteert:

  • Een rood oog: op het oogwit, maar ook aan de binnenkant van de oogleden
  • Een gevoel van "zandkorrels" in het oog
  • Tranen
  • De aanwezigheid van pus
  • Een min of meer sterk verlangen om te krabben
  • Gezwollen oogleden

Wat zijn de complicaties van bindvliesontsteking?

Hoe ernstig is bindvliesontsteking? In sommige zeldzame gevallen van bacteriële of virale bindvliesontsteking kan de infectie zich uitbreiden naar andere delen van het oog.

Keratitis

Keratitis veroorzaakt de symptomen van conjunctivitis (rood oog, ongemak aan de ogen, enz.) maar veroorzaakt ook fotofobie en verminderd gezichtsvermogen.
Keratitis is verantwoordelijk voor onherstelbaar verlies van gezichtsscherpte indien niet behandeld.

Hoornvlies abcessen

Hoornvliesabcessen zijn het gevolg van onbehandelde of slecht behandelde virale of bacteriële bindvliesontsteking.

WIST U DAT?

Conjunctivitis kan allergisch, viraal, bacterieel of irriterend zijn. Voor elke oorzaak moet de behandeling worden aangepast.

Wanneer moet ik een bindvliesontsteking laten behandelen?

Zodra er symptomen van conjunctivitis optreden, moet een arts worden geraadpleegd. Hij zal een doeltreffende behandeling voorschrijven zonder het risico te lopen op complicaties of besmetting. Niettemin is het dringend noodzakelijk uw arts in te lichten in geval van verergeringen zoals

  • Hoge gevoeligheid voor licht
  • Verminderd gezichtsvermogen
  • Koorts

Ook als u een andere oogziekte, diabetes of HIV heeft, moet u uw arts waarschuwen.

Tenslotte moeten gevallen van bindvliesontsteking bij kinderen jonger dan twee jaar onmiddellijk worden behandeld.