Top
top

Complicaties bij bindvliesontsteking

Conjunctivitis kan verkeerd aflopen en tot ernstige complicaties leiden. Wat zijn de risico's van infectieuze bindvliesontsteking? De meeste bindvliesontstekingen zijn te wijten aan goedaardige ziektekiemen of virussen en gaan binnen 3 tot 4 dagen vanzelf over. Er kunnen echter complicaties optreden als er geen medische behandeling wordt gegeven wanneer de symptomen verergeren. Hier zijn de risico's van een bindvliesontsteking die zich slecht ontwikkelt:

main

Besmetting bij bindvliesontsteking

De meest voorkomende complicatie van conjunctivitis is bacteriële superinfectie, die niet gevaarlijk is maar de symptomen nog acuter maakt. Een andere veel voorkomende ontwikkeling, en zeker gemakkelijker te beheersen, is de besmetting van bindvliesontsteking. Wanneer het het gezonde oog bereikt, wordt de bindvliesontsteking "bilateraal" genoemd. Om dit ongemak te vermijden, is het aangeraden zeer strikte hygiëneregels te volgen zoals het gebruik van één flesje oogdruppels per oog, één kompres per oog, één make-up verwijderingsschijfje per oog...

De rol van het hoornvlies bij bindvlies ontsteking

Sommige complicaties van conjunctivitis kunnen het hoornvlies aantasten. Ze veroorzaken littekenvorming en een verlies van transparantie van het hoornvlies, maar kunnen ook verantwoordelijk zijn voor ernstiger aandoeningen.

Hoornvliesabces is een risico van slecht behandelde bindvliesontsteking

Conjunctivitis van bacteriële oorsprong, vooral in het geval van Neisseria gonorrheae, kan een hoornvliesabces veroorzaken. Deze bacterie is in staat door de lagen van het hoornvlies te dringen en het zo te infecteren, zelfs wanneer het aanvankelijk gezond is.

Trachoom, evolutie van bacteriële bindvliesontsteking

Herhaalde bacteriële Chlamydia conjunctivitis die onbehandeld blijft en niet wordt behandeld door een beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg kan leiden tot trachoom. Trachoom is een besmettelijke infectie die het hoornvlies aantast en zonder behandeling uiteindelijk tot blindheid leidt.

Keratitis, een ernstige complicatie van bindvliesontsteking

Bacteriële conjunctivitis, maar ook virale of allergische conjunctivitis, kan ook gecompliceerd worden door het ontstaan van een ontsteking van het hoornvlies, een keratitis.  Wordt nog steeds kerotoconjunctivitis genoemd om aan te geven dat deze ontsteking de evolutie is van een bindvliesontsteking.  We kunnen citeren:

  • Herpetische keratoconjunctivitis, waarvan de oorsprong het herpesvirus is, het virus dat "koortslip" veroorzaakt en dat daarom op het oog is overgebracht.
  • vernal keratoconjunctivitis, een complicatie van allergische bindvliesontsteking.

De symptomen van keratitis

Keratitis heeft dezelfde symptomen als conjunctivitis, in sommige gevallen iets verhevigd, gepaard gaande met een sterke gevoeligheid voor licht. Deze signalen waarschuwen de patiënt niet noodzakelijk voor het feit dat de bindvliesontsteking die hij of zij heeft, zich aan het compliceren is tot keratitis en het risico van onomkeerbaar verlies van gezichtsscherpte met zich meebrengt.

Hoe weet ik of ik keratitis heb?

Met de fluoresceïnetest kan de oogarts de aanwezigheid van keratitis, de omvang van de ontsteking en de diepte ervan vaststellen om de keratitis, waarvan de laesies onherstelbaar zijn, zo snel mogelijk te kunnen behandelen.

TERUG NAAR HET DOSSIER TERUG NAAR HET DOSSIER
Zoek een opticien bij u in de buurt

De Opticiens uit overtuiging zijn toegewijde opticiens, echte onafhankelijke professionals die zich hebben verenigd en die een compromisloze beroepsethiek, gemeenschappelijke waarden en geavanceerde visuele gezondheidsexpertise verdedigen, in het ware belang van hun klanten, ongeacht de mode, economische of externe druk.
Zoek in de lijst met opticiens de dichtstbijzijnde opticien.

Zie de gids met opticiens