Top
top

Brillen met een blauwlichtfilter

Beeldschermgebruik stelt onze ogen bloot aan blauw kunstlicht. Dit licht heeft een golflengte die in hoge doses leidt tot oogvermoeidheid, oogpijn, migraine, slaapstoornissen en zelfs Digital Eye Strain. De afgelopen jaren worden brillen met een blauwlichtfilter verkocht om de schadelijke effecten van deze straling tegen te gaan. Werkt zo'n computerbril? Wat zijn er de voor- en nadelen van? Waar en hoe kies je je bril? Hierna kom je alles over computerbrillen te weten.

  1. Wanneer moet ik een bril met een blauwlichtfilter gebruiken?
  2. Computerbrillen voor kinderen
  3. Bieden ze effectieve bescherming?
  4. Een computerbril kiezen
  5. Waar kan ik een bril kopen om me bij beeldschermwerk te beschermen?
main

Je ogen beschermen tegen beeldschermgebruik met een bril

Je ogen beschermen tegen beeldschermgebruik is niet iets waar je licht moet over heengaan als je nagaat hoeveel tijd je elke dag voor een computer, smartphone, tablet of televisie doorbrengt. In Frankrijk is het gemiddelde volgens studies 4 uur per dag. Migraine, droge ogen, tintelingen of roodheid zijn allemaal tekenen dat je ogen overmatig aan beeldschermtechnologie zijn blootgesteld. Deze symptomen zijn waarschuwingen die onze oogbollen versturen om ons te laten weten dat we een bril nodig hebben.

Wanneer moet ik een bril met een blauwlichtfilter dragen?

Brillen met een blauwlichtfilter zijn bedoeld voor alle mensen die een computer, smartphone, tablet of recente tv-toestel met LED-, OLED- of AMOLED-technologie gebruiken.
Die toestellen zenden stralen uit die te intens zijn voor onze ogen. Daarom is het raadzaam om een bescherming te gebruiken om de absorptie te beperken.
Correctiebrillen kunnen met een blauwlichtfilter worden uitgerust. Daarnaast zijn er ook modellen voor emmetropen (personen zonder oogproblemen) te koop. Je kunt ook een overbril voor je correctiebril kopen. 

Je kinderen beschermen bij beeldschermgebruik

Het gebruik van deze brillen voor kinderen is raadzaam omdat hun ooglens nog geen lichtgolven kan filteren. Brillen met een blauwlichtfilter voor kinderen zijn zelfs essentieel voor de allerkleinsten. Die brengen immers vaak al heel wat tijd voor een computer door om huiswerk te maken of spelletjes te spelen, of voor een tv.

Zijn brillen met een blauwlichtfilter effectief?

Brillen met een blauwlichtfilter van niet-gespecialiseerde winkels filteren gemiddeld 20 tot 40 % van de schadelijke lichtgolven die schermen uitstralen. Dit is onvoldoende om visuele risico's die gepaard gaan met het gebruik van computers, smartphones en televisies te vermijden. De brillen die opticiens aanbieden, filteren tot 70 % van de stralen.
Het gebruik van brillen met een blauwlichtfilter moet sowieso worden gecombineerd met andere preventieve handelingen, zoals ooggymnastiek of het aanbrengen van filters op de schermen zelf.

Brillen met een blauwlichtfilter voor een betere nachtrust

Brillen met een blauwlichtfilter verbeteren indirect ook de slaapkwaliteit van hun dragers. Blauw licht heeft immers een impact op het circadiane ritme. Blauw licht doet het lichaam immers geloven dat het dag is. Blootstelling aan blauw licht van schermen 's avonds of 's nachts stuurt foute informatie naar ons lichaam en doet het geloven dat het dag is. Hierdoor raakt het rustproces van ons lichaam verstoord!
We raden dan ook aan om een bril met een sterke blauwlichtfilter te dragen als je beeldschermen gebruikt voor je gaat slapen.

Hoe kies ik een bril met een blauwlichtfilter?

Het is moeilijk om een keuze te maken, gelet op het grote aanbod en de benamingen van brillen met een blauwlichtfilter: computerbril met blauwlichtfilter, blue-blockbril, schermbril enz.

Een schermbril met getinte of transparante glazen?

Het grote verschil tussen de verschillende modellen brillen met een blauwlichtfilter is de kleur van de glazen. Sommigen hebben heldere glazen, andere gele. Transparante glazen zouden blauw licht minder goed filteren, terwijl getinte glazen het zicht en de ons omringende kleuren lichtjes vervormen. Je kiest ze dus in functie van hun gebruik en van het visueel comfort dat je bij het uitproberen ervaart.

Gamingbrillen

Videogamers beschermen hun ogen al jaren tegen beeldschermgebruik met speciale accessoires: gamingbrillen. Deze brillen zijn eigenlijk brillen met een blauwlichtfilter! Deze beeldschermbrillen zijn zo ontworpen dat de visuele prestaties van gamers ook bij intensief beeldschermgebruik gehandhaafd blijven.

Waar vind ik een bril met een blauwlichtfilter?

Je vindt ze online, in heel wat winkels, supermarkten en computerzaken, maar ook bij je opticien. Die laatste is op de hoogte van de nieuwste optische technieken en kan ook je gezichtsvermogen testen, zodat je weet of je al dan niet een bril met correctie nodig hebt. Je doet dus het beste een beroep op je opticien.

Wat met goedkope brillen met een blauwlichtfilter?

Je vindt brillen met een blauwlichtfilter voor minder dan € 10. De kwaliteit van een bril moet echter altijd op de eerste plaats komen, om je gezichtsvermogen te handhaven. Bij oogzorgprofessionals kost een beeldschermbril met een gegarandeerd blauwlichtfiltervermogen en hoogwaardige glazen tussen € 30 en € 70.

 

Zoek een opticien bij u in de buurt

De Opticiens uit overtuiging zijn toegewijde opticiens, echte onafhankelijke professionals die zich hebben verenigd en die een compromisloze beroepsethiek, gemeenschappelijke waarden en geavanceerde visuele gezondheidsexpertise verdedigen, in het ware belang van hun klanten, ongeacht de mode, economische of externe druk.
Zoek in de lijst met opticiens de dichtstbijzijnde opticien.

Zie de gids met opticiens