Top
top

Bijziendheid meten: een kwestie van dioptrieën

Ik ben bijziend, maar hoe erg is het? Hoe kan ik dit laten meten? Welke correctie heb ik nodig? Vergroting, loep: Hoe kies ik mijn dioptrie? Om je meer duidelijkheid te verschaffen, geven we je hierna een eenvoudige definitie van dioptrie.

main

Hoe kan ik mijn bijziendheid meten?

Hoe kom ik te weten of ik bijziend ben?

Het punctum remotum

De kwaliteit van je gezichtsvermogen wordt gemeten aan de hand van het punctum remotum (Latijn voor vertepunt):  het is het verste punt dat je oog scherp kan zien. Het punctum remotum is oneindig bij een persoon die geen visusprobleem heeft. Als je echter bijziend bent, ligt je punctum remotum op een afstand van ongeveer 5 meter. Je bent bijziend en kunt niet ver zien.

Hoe wordt bijziendheid gemeten?

ER ZIJN TWEE MANIEREN OM BIJZIENDHEID TE METEN:

  1. de dioptrie, die aangeeft welke correctie iemand nodig heeft om scherp te zien;
  2. de gezichtsscherpte, uitgedrukt in tienden.

Wat is dioptrie?

Eenvoudig gezegd is dioptrie een eenheid die het correctievermogen van een brilglas aangeeft. De letter delta is het symbool. De dioptrie wordt berekend aan de hand van de omgekeerde formule voor de brandpuntsafstand, wat neerkomt op de lengte die nodig is om een voorwerp scherp te zien.

Dioptrie is het omgekeerde van de brandpuntsafstand.

De brandpuntsafstand is de lengte, uitgedrukt in meter, die nodig is om een voorwerp scherp te zien. Als een bijziend oog een correctie van -0.50 D nodig heeft, betekent dit dat het scherp ziet tot 2 meter. De berekening gebeurt als volgt: het omgekeerde van de brandpuntsafstand, ofwel 2 m = 1/0,5 δ of 0,5 δ = 1/2 m.

Hoe erg is mijn bijziendheid?

Ben ik licht, matig of sterk bijziend? We houden rekening met de volgende gemeten waarden.

  • Niet bijziend

Een oog met 0 D en een gezichtsvermogen van 10/10 is emmetroop en dus normaal.

  • Licht bijziend

Iemand is licht bijziend met een dioptrie tussen - 0.75 tot 2 D en een gezichtsvermogen van 5 tot 7/10.

  • Matig bijziend

Iemand is matig bijziend met een dioptrie tussen - 2.50 tot 6 D; het gezichtsvermogen is niet meer uit te drukken in tienden.

  • Sterk bijziend

Iemand die sterk bijziend is, heeft een correctie van meer dan -6 D nodig. Het gezichtsvermogen is minder dan 1/20.

Hoe kies ik mijn dioptrie?

Wat staat er op mijn voorschrift? Correcties van bijziendheid zijn met een negatieve waarde aangeduid (bv.: -3 D), wat neerkomt op zogenaamde divergente brilglazen.  Om hypermetropie en presbyopie te corrigeren, zal de dioptriewaarde positief zijn (+3 D) en wordt gebruik gemaakt van convergente brilglazen.

Voor een bijziend oog waarmee je op een afstand van één meter scherp en natuurlijk kunt zien, maar verderop wazig, heb je een vergroting van -1 D nodig om verder dan een meter scherp te zien. Wanneer een bijziendheid van - 2 D wordt gemeten, kun je verder dan 50 cm niet scherp zien. Om dit te corrigeren, heb je een loep van -2 D nodig.

Hoe bereken je de gezichtsscherpte?

Tienden en bijziendheid

Gezichtsscherpte wordt uitgedrukt in tienden. Die eenheid komt overeen met de grootte van de letters die je vanop een bepaalde afstand leest. Hoe kleiner de letters, des te groter de tienden. De waarde 10/10 is geen maximum of minimum. 

Gezichtsscherpte verandert ook met de leeftijd, van 1/10 bij de geboorte naar 10/10 op de leeftijd van ongeveer 6 jaar. Bij jongvolwassenen kan ze 15/10 bedragen, om vervolgens geleidelijk te dalen naar 5/10 op de leeftijd van 80 jaar.

Wat is het verband tussen dioptrieën en tienden? 

WAT JE MOET WETEN

Dioptrieën omzetten in tienden

Dioptrieën omzetten in tienden, gebeurt niet lineair. Hoe hoger de dioptrie, des te lager het aantal tienden: deze waarden zijn slechts in beperkte mate benaderend. De volgende schattingen zijn algemeen aanvaard:

  • Een bijziendheid van -0,25 D vermindert de gezichtsscherpte tot 9/10.
  • Een bijziendheid van -0,50 D vermindert de gezichtsscherpte tot 7/10
  • Een bijziendheid van -1 D vermindert de gezichtsscherpte tot 4/10
  • Een bijziendheid van -1,25 D vermindert de gezichtsscherpte tot 2/10.

Bijziendheid en pupildiameter

Deze metingen (tienden en dioptrieën) worden beïnvloed door de pupildiameter: hoe kleiner de pupildiameter, des te groter de gezichtsscherpte. Pupilverwijding treedt op als er minder licht is. Dit verklaart waarom bijziende personen 's avonds en 's nachts minder goed zien. Sommige personen met een lichte vorm van bijziendheid (bv.: -0.50 D) hebben overdag geen correctie nodig, maar mogen 's nachts niet zonder correctie rijden.

De Opticien uit Overtuiging bij jou in de buurt kan met een nauwkeurig onderzoek nagaan welke correctie je nodig hebt. Hij of zij kan je advies geven en de beste oplossingen voor je problemen vinden.

Zoek een opticien bij u in de buurt

De Opticiens uit overtuiging zijn toegewijde opticiens, echte onafhankelijke professionals die zich hebben verenigd en die een compromisloze beroepsethiek, gemeenschappelijke waarden en geavanceerde visuele gezondheidsexpertise verdedigen, in het ware belang van hun klanten, ongeacht de mode, economische of externe druk.
Zoek in de lijst met opticiens de dichtstbijzijnde opticien.

Zie de gids met opticiens