Top
top

Behandeling van bindvliesontsteking bij een baby

Of uw baby nu 1 maand oud, 3 maanden oud, ouder dan 6 maanden of 2 jaar oud is, het is goed mogelijk dat hij of zij last heeft van bindvliesontsteking. Deze oogaandoening, die het bindvlies aantast, veroorzaakt roodheid en zwelling van de ogen, en soms etterige afscheiding. Het is geen noodgeval voor uw baby, maar het moet snel behandeld worden om complicaties te voorkomen. Niet alle remedies zijn echter geschikt voor het fragiele lichaam van peuters. Dus hoe weet je of een baby bindvliesontsteking heeft? Waar kan een jong kind een roze oog krijgen? Hoe kan bindvliesontsteking bij zuigelingen worden genezen? We vertellen je alles.

 1. Symptomen om te weten of mijn kind bindvliesontsteking heeft
 2. Hoe krijgt een baby een roze oog?
 3. Behandelingen voor bindvliesontsteking bij baby's
 4. Baby helpen te herstellen van bindvliesontsteking
 5. Wanneer raadplegen?
main

Hoe kan bindvliesontsteking bij kinderen tot 2 jaar worden behandeld?

Hoewel bindvliesontsteking bij zuigelingen niet als een medisch noodgeval wordt beschouwd, is een bezoek aan de dokter noodzakelijk om de behandeling te starten als er na een paar dagen geen verbetering optreedt. Een bezoek aan de dokter is noodzakelijk zodra koorts opduikt.
Maar eerst volgen hier enkele tips over hoe u kunt ontdekken of uw baby bindvliesontsteking heeft, hoe en waar hij of zij besmet kan zijn geraakt, en hoe u hem of haar snel beter kunt maken.

Symptomen om te weten of mijn kind bindvliesontsteking heeft

De symptomen van conjunctivitis bij zuigelingen en kinderen zijn dezelfde als bij volwassenen:

 • rode ogen,
 • tranende ogen,
 • gezwollen oogleden,
 • af en toe pus afscheiding

Het gedrag van uw baby kan ook een waarschuwingsteken zijn. Als hij zich ongemakkelijk voelt, zal hij instinctief regelmatig in zijn ogen wrijven. Niet beide ogen hoeven aangetast te zijn. Het feit dat slechts één oog symptomen vertoont, kan ook wijzen op bindvliesontsteking.

WIST U DAT?

Er zijn bepaalde kenmerken die de ene vorm van conjunctivitis meer kenmerken dan de andere: allergische conjunctivitis treft bijvoorbeeld beide ogen tegelijk en gaat gepaard met een loopneus. Maar alleen een arts kan de aard van de bindvliesontsteking vaststellen en zo een doeltreffende behandeling instellen.

Hoe krijgt een zuigeling bindvliesontsteking?

Er zijn verschillende vormen van bindvliesontsteking, en dus verschillende soorten besmetting.

 • Allergische conjunctivitis kan niet worden "opgelopen", het is een immuunreactie op een allergeen dat specifiek is voor elk organisme. Het is raadzaam een allergoloog te raadplegen om te bepalen voor welke stof de baby allergisch is, om herhaling te voorkomen.
 • Irriterende conjunctivitis is het gevolg van de blootstelling van een jong kind aan een omgeving die giftig is voor de ogen: binnenbrengen van zandkorrels, stoom van huishoudelijke producten, contact met chloor in een zwembad, enz.
 • Virale en bacteriële bindvliesontsteking worden daarentegen opgelopen door contact met mensen die al besmet zijn. Het kind kan dus worden besmet tijdens bezoeken aan de crèche of door ontmoetingen met familieleden, bijvoorbeeld.

NEONATALE BINDVLIESONTSTEKING

Neonatale conjunctivitis treedt op wanneer de ziekte een pasgeborene kort na de geboorte treft. Het is een vrij algemeen probleem. Het kan worden veroorzaakt door overdracht van moeder op kind tijdens de bevalling, vooral wanneer de moeder een onbehandelde seksueel overdraagbare ziekte heeft, zoals chlamydia of gonorroe, waarvan de dragers vaak asymptomatisch zijn. Een dergelijke infectie kan ernstige gevolgen hebben voor de baby. Om deze reden wordt screening voorzien tijdens de zwangerschap van aanstaande moeders.

Behandelingen voor bindvliesontsteking bij baby's

Om complicaties en recidieven te voorkomen, is het belangrijk bindvliesontsteking te behandelen naargelang de oorsprong ervan. Een basisbehandeling moet worden voorgeschreven door een arts, na een consult waarbij hij de aard van de bindvliesontsteking heeft vastgesteld.

 • Oogdruppels of -crèmes, antiseptica en antibiotica zijn doeltreffend bij bindvliesontsteking van bacteriële oorsprong, of zelfs van virale oorsprong als er een superinfectie is opgetreden.
 • Afhankelijk van de leeftijd van het kind en het advies van de arts zal een behandeling met antihistaminica worden gegeven om de jeuk van allergische bindvliesontsteking te verlichten.
 • Soms kan een plaatselijke ontstekingsremmende behandeling worden aanbevolen om de zwelling en het ongemak van de geïrriteerde oogleden te verminderen.

GOED OM TE WETEN

Hoe lang duurt bindvliesontsteking bij baby's?

Bij een baby duurt conjunctivitis meestal 5-9 dagen.

Baby helpen te herstellen van bindvliesontsteking

De gezondheid van een baby is kwetsbaar. Zelfmedicatie en grootmoeders middeltjes zijn niet altijd geschikt voor het delicate evenwicht van het immuunsysteem of de huid van een jong kind. Afgezien van enkele basishygiënische maatregelen en het gebruik van moedermelk, moeten daarom geen initiatieven worden genomen. Het is absoluut noodzakelijk om samen met een arts te bepalen welke behandeling de zuigeling moet krijgen.

Hier zijn enkele tips om vóór een medische consultatie te gebruiken om overinfectie of overbesmetting van bindvliesontsteking bij baby's te voorkomen:

 • wanten of handschoenen aan te doen en deze regelmatig te vervangen, om te voorkomen dat zij te vaak hun handen in hun ogen steken, zich krabben of het andere oog besmetten (of andere kinderen als zij in een groep zijn)
 • reinig de ogen meerdere malen per dag met steriele kompressen en fysiologische vloeistof, om de jeuk te verzachten en de achtergebleven afscheiding te verwijderen
 • de handen van de baby en de verzorger zeer vaak wassen
 • dagelijks verschonen van overtrekken, lakens en handdoeken tot herstel
 • Tenslotte, als de baby borstvoeding krijgt, maak dan van de voeding gebruik om een beetje moedermelk op de ogen te smeren. Dit zou therapeutische antiseptische eigenschappen hebben.

Bindvliesontsteking bij baby's: wanneer raadplegen?

De gezondheid van zuigelingen is kwetsbaar en er mogen geen risico's worden genomen. Zodra er symptomen van conjunctivitis worden waargenomen, moet een arts worden geraadpleegd. De juiste behandeling hangt volledig af van de oorzaak van de aandoening en kan alleen door een arts worden bepaald. Neem geen ander initiatief dan het reinigen van de ogen van uw kind met fysiologische vloeistof. Het gebruik van een product dat niet geschikt is voor de situatie kan tot complicaties leiden.

Conjunctivitis bij kinderen

Als kinderen opgroeien, lopen ze meer kans op bindvliesontsteking omdat ze in contact komen met veel mensen en in nieuwe situaties, waardoor hun ogen worden blootgesteld aan ziekteverwekkende ziektekiemen. De symptomen en de behandeling zijn dezelfde als bij volwassenen en zuigelingen, maar het is raadzaam om het kind te leren :

 • raak uw ogen niet aan,
 • was uw handen voor en na contact met uw oogleden en wimpers,
 • bescherm uw ogen tegen de zon,
 • voorkom dat u in uw ogen wordt geslagen of met zand, vuil of meel wordt bespat,
 • Leen of leen geen accessoires die in contact komen met de ogen.
TERUG NAAR HET DOSSIER TERUG NAAR HET DOSSIER
Zoek een opticien bij u in de buurt

De Opticiens uit overtuiging zijn toegewijde opticiens, echte onafhankelijke professionals die zich hebben verenigd en die een compromisloze beroepsethiek, gemeenschappelijke waarden en geavanceerde visuele gezondheidsexpertise verdedigen, in het ware belang van hun klanten, ongeacht de mode, economische of externe druk.
Zoek in de lijst met opticiens de dichtstbijzijnde opticien.

Zie de gids met opticiens