Top
top

Allergische bindvliesontsteking

Het prikt, het brandt, het jeukt, je huilt... Je ogen worden rood... Conjunctivitis steekt de kop op! Deze ontsteking van het oog komt vaak voor in het voorjaar, vanwege pollen, maar kan ook door andere factoren worden veroorzaakt. Symptomen, oorzaken en behandeling: wij vertellen u alles over rode ogen!

main

Het seizoen van de rode ogen: allergische bindvliesontsteking!

Mijn ogen staan in brand, wat is er aan de hand? Conjunctivitis is een ontsteking van het bindvlies. Conjunctivitis kan verschillende oorzaken hebben: allergisch, maar ook microbieel (virus, bacterie), toxisch of traumatisch.

In het geval van allergische conjunctivitis zijn de symptomen rode, tranende ogen, een branderig gevoel, prikken, min of meer hevige jeuk, de indruk zandkorrels in de ogen te hebben en er kan een meer algemene context zijn (rhinitis, astma, eczeem...).

Symptomen en oorzaken van allergische bindvliesontsteking

In ernstiger gevallen kunnen de oogsymptomen ook gepaard gaan met verblinding, dikkere lacrimale afscheidingen die 's morgens voor vuil in de ooghoeken zorgen, wazig zien, licht gezwollen oogleden....

Wat is het bindvlies?

Het bindvlies is een dun membraan dat het oog en de binnenkant van de oogleden omgeeft. Het is verantwoordelijk voor de bescherming van het oog en is dus de eerste verdedigingslinie tegen agressie van buitenaf!

Rode ogen periode: allergische conjunctivitis

Het is een overgevoeligheidsreactie van het bindvlies op een product waarmee het in contact komt, via de lucht of de handen. Allergische conjunctivitis is vaak seizoensgebonden, maar niet allemaal!

De 2 types van allergische bindvliesontsteking

  • Bindvliesontsteking tijdens de lente

Over het algemeen worden ze veroorzaakt door pollen.
Het is de beruchte hooikoorts die 20% van de wereldbevolking in het voorjaar treft als gevolg van pollen en andere grassen. Het treft vooral kinderen en jonge volwassenen.

  • Perennial conjunctivitis

Sommige allergieën kunnen het hele jaar door toeslaan: telkens wanneer het allergeen (het element dat verantwoordelijk is voor de allergie) in de ogen van de proefpersoon komt. Terwijl het soms eenvoudig is om de bron van de allergie te identificeren en te verwijderen (dierenhaar, shampoo, reinigingsproducten voor contactlenzen), kan het in sommige gevallen moeilijker zijn wanneer ze veroorzaakt worden door stofmijten, stof, schimmels, enz. Stadsbewoners zijn de eerste slachtoffers van deze "eeuwigdurende" bindvliesontstekingen.

Bronnen van allergische bindvliesontsteking

Allergieën kunnen onmiddellijk of vertraagd optreden:

  • Sommige allergenen kunnen bij sommige mensen onmiddellijk overgevoeligheid veroorzaken. Dit betekent dat de reactie van het oog kenbaar wordt zodra het allergeen het aanraakt en over het algemeen vrij heftig is. Dit is bijvoorbeeld het geval met lenteallergieë In andere gevallen wordt de overgevoeligheidsreactie "vertraagd" genoemd. Dit betekent dat de allergieën zich in de loop van de tijd ontwikkelen. Zo kan een mens contact met een element lange tijd zeer goed verdragen voordat het een allergeen wordt. Bij dit type allergie wordt het klinisch beeld over het algemeen gecompliceerder naarmate het contact met het allergeen zich herhaalt en kan het zich min of meer lang na het contact met het allergeen in kwestie ontwikkelen.
  • Het is dit type vertraagde overgevoeligheidsreactie dat verklaart waarom we allergisch worden voor bepaalde producten, zoals make-up, shampoos, bepaalde contactlensverzorgingsproducten of zelfs bepaalde oogdruppels! Aangezien deze allergische reactie niet onmiddellijk optreedt, is het bovendien vaak veel moeilijker om het allergeen te identificeren.

Virussen, bacteriën... ook in de ogen!

Conjunctivitis kan ook bacterieel of viraal zijn, en epidemieën veroorzaken. Ze worden overgedragen door contact: je wrijft over je tranend oog, dan over een deurknop, en je brengt het virus over! Zo kan een overmatig geïnfecteerde verkoudheid conjunctivitis veroorzaken, die soms met antibiotische oogdruppels moet worden behandeld. Om dit te voorkomen, moet u uw handen goed wassen, uw ogen nooit aanraken en uw handdoeken niet delen!

Wat u moet weten

Voorkomen en genezen van rode ogen

De preventie van allergische bindvliesontsteking bestaat uit het vermijden van blootstelling aan allergenen. Je moet ze dus eerst zoeken om ze te identificeren. Dan, afhankelijk van de bron van de allergie: vermijd lopen in de velden in de lente! Vermijd het omhelzen van dieren! Verander van merk van uw make-up of shampoo wanneer u het begin van een reactie opmerkt... Als de aanvallen verschijnen en mild zijn, kunnen koude kompressen voldoende zijn om het oog te kalmeren. Voor ernstiger gevallen moet u uw arts raadplegen, die u antihistamine-oogdruppels (meestal gekozen zonder conserveermiddelen, omdat deze moleculen ook belangrijke bronnen van allergie zijn) of cortisone zal voorschrijven.
Wanneer bij de allergische reactie ook andere oogstructuren
 betrokken zijn (wanneer ook het hoornvlies ontstoken is, spreekt men van keratoconjunctivitis), kan uw oogarts u begeleiden naar een meer uitgebreide behandeling, aangepast aan uw geval (rekening houdend met uw allergie voor bepaalde moleculen!).

Tenslotte, wanneer het allergeen goed geïdentificeerd is en de allergische reacties zeer intens en moeilijk te controleren zijn, kan de arts desensibiliserende injecties voorstellen.

Kan ik met rode ogen mijn contactlenzen dragen?

Bij het geringste teken van irritatie wordt het dragen van contactlenzen sterk afgeraden, omdat ze enerzijds bepaalde symptomen kunnen maskeren, waardoor u niet snel genoeg kunt reageren en uw arts niet kunt raadplegen, en anderzijds ook de bron van uw problemen kunnen zijn.

Vraag ook advies voordat u uw lenzen opnieuw aanbrengt na een bindvliesontsteking:

  • Als uw contactlenzen de oorzaak zijn van uw allergische reactie (allergie voor bepaalde reinigingsproducten of voor het materiaal van de lenzen zelf, bijvoorbeeld), moet de aanpassing ervan met een professional worden besproken om te voorkomen dat de situatie zich herhaalt.
  • Als de bindvliesontsteking van virale of bacteriële oorsprong was, kan het dragen van vuile lenzen uw problemen opnieuw veroorzaken! Ook hier kan uw contactlensspecialist u begeleiden door u advies te geven over het reinigen of vernieuwen van uw contactlenzen en verzorgingsproducten.
  • Als de bindvliesontsteking door een trauma is veroorzaakt, moet een arts ervoor zorgen dat u goed geneest voordat u uw lenzen weer in doet.

Sommige dragers kunnen allergieën voor reinigingsmiddelen ontwikkelen: vraag uw Opticien Par Conviction om advies bij het kiezen van een meer verdraagzaam merk.

TERUG NAAR HET DOSSIER TERUG NAAR HET DOSSIER
Zoek een opticien bij u in de buurt

De Opticiens uit overtuiging zijn toegewijde opticiens, echte onafhankelijke professionals die zich hebben verenigd en die een compromisloze beroepsethiek, gemeenschappelijke waarden en geavanceerde visuele gezondheidsexpertise verdedigen, in het ware belang van hun klanten, ongeacht de mode, economische of externe druk.
Zoek in de lijst met opticiens de dichtstbijzijnde opticien.

Zie de gids met opticiens